Zlato se vrací, zažilo jeden ze svých nejlepších měsíců

V roce 2016 zažívá zlato jednoznačný comeback. Před pouhými dvěma měsíci se investiční manažeři snažili zvýšit krátkodobou expozici v očekávání předpokládaných zvýšení amerických sazeb, zatímco držba ETP klesla na šestileté minimum. O osm týdnů později je zlato komoditou s nejlepšími výsledky, informuje Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Zlato, ilustrační fotografie
reklama
  • Zlato v posledních dvou měsících předvedlo neuvěřitelný comeback 
  • Neklid na trzích způsobený hlavně kolapsem cen ropy a slabým juanem přispěl k posílení nákupu zlata
  • Osm týdnů nakupování zvedlo čisté pozice na roční maximum 123 500 lotů
  • Únorový nárůst držby zlata v ETP představuje druhý největší měsíční nárůst

V roce 2016 zažívá zlato jednoznačný comeback. Před pouhými dvěma měsíci se investiční manažeři snažili zvýšit krátkodobou expozici v očekávání předpokládaných zvýšení amerických sazeb, zatímco držba ETP klesla na šestileté minimum. O osm týdnů později je zlato komoditou s nejlepšími výsledky.

Chaos, který světové trhy v lednu pohltil zejména kvůli propadu cen ropy a opětovně slabému čínského juanu, pomohl zvrátit očekávání trhu o tom, jak daleko mohou dojít úrokové sazby zvyšované Fedem.

Investiční manažeři zahájili rok velmi negativním pohledem na zlato, což se ukázalo na rekordně krátkých pozicích na trhu futures. Zotavení zlata začalo při krytí krátkých pozic, ale jakmile se objevila pozitivní prognóza pro technické i fundamentální ukazatele, vše se změnilo.

Následovalo osm po sobě jdoucích týdnů nakupování, které zvedly čisté pozice o 148 000 lotů na roční maximum 123 500 lotů.

Hedgeové fondy obvykle na změnu ceny reagují rychle, ale umí také rychle prchat, jakmile se změní prognóza pro technické nebo fundamentální ukazatele, jak je vidět na následujícím grafu.

Prudký nárůst dlouhých čistých pozic by mohl v krátkém období vést k obavám, zda fundamentální ukazatelé budou i nadále posilování přiživovat.

ETP jsou naopak populární u dlouhodobých investorů, kteří nereagují tak rychle na krátkodobé změny prognóz. Ti poslední čtyři roky zlato opomíjeli a jeho cena klesla téměř o polovinu, ale od ledna je patrná výrazná změna nálady.

V únoru vzrostla celková držba ETP o 185 tun, což představuje druhý největší zaznamenaný měsíční nárůst, překonaný pouze 215 tunami v únoru 2009. Neklid na trhu, klesající výnosy z dluhopisů, zavedení negativních sazeb ze strany řady centrálních bank i slabší dolar – to vše pomohlo zlatu obnovit svou roli alternativní (a bezpečné) investice.

Obchodníci s opcemi v tuto chvíli platí relativně nejvíc za call opce vůči put od roku 2009, což je další důkaz současného silného pozitivního pohybu.

V minulém týdnu byla nejpopulárnější strike opcí 1300 Call s datem ukončení k 28. březnu.

Kam se vydáme nyní?

Zlato už nyní překročilo hranici, kterou obchodníci očekávali za celý rok, a dál bude potřebovat podporu z vnějších trhů, aby se mohlo udržet a pokračovat v dosavadním růstu.

Vzhledem k tomu, že globální akcie a ropný trh naznačují možnou stabilizaci a že dolar opět posiluje, mohlo by zlato trochu zápasit s dalším růstem, než opět dokáže konsolidovat. Proto si myslíme, že potenciál růstu je poměrně omezený, ale také věříme, že majitelé nedávných dlouhých pozic se nemusí obávat, pokud nebude prolomena hranice 1 190 USD/unci směrem dolů.

Pečlivě sledujeme denní toky ETP i týdenní aktuální informace o hedgeových fondech, abychom zjistili, zda současný býčí tah ztrácí sílu.

Témata: zlato

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky