Ekonomika

Ilustrační fotografie

Není žádné my a Brusel. Přijetí eura jako hlubší integrace do EU?

Ekonomika

Brexit neznamená konec Evropské unie, čekají nás roky jednání. Musíme si uvědomit, že není žádné My a Brusel, není mezi námi bariéra,“ říká sociální demokrat Michal Pícl, který působí jako předseda odborné Komise pro evropské záležitosti a fondy EU při ÚVV ČSSD.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Proč Británie byla v EU? Teď by mohla spojit síly s někým jiným

Ekonomika

Evropa i sama Velká Británie se stále vzpamatovávají z rozhodnutí země z EU odejít. David R. Wheeler, americký novinář a profesor žurnalistiky na Tampské univerzitě, ale vyzývá, že by se na brexit mohlo pohlížet spíše pozitivně, a navrhuje, že by mohlo jít o příležitost připojení Británie k USA.

Citróny, ilustrační fotografie

Co je nejkyselejší na citronech v současnosti?

Ekonomika

Nejkyselejší na citronech je v současnosti jejich cena. Kilogram citrónů se v českých obchodech prodává až za 100 Kč! Důvodů je několik, například růst nákladů na kvalitu. Jak nahradit tento zdroj vitamínů?

Ilustrační fotografie

PMI vysílá negativní zprávu

Ekonomika

Nepříznivou zprávu o vývoji tuzemského zpracovatelského průmyslu dnes vyslala společnost Markit Economics. PMI mezi zpracovateli poklesl v červnu na 51,8 bodů, což je nejslabší výsledek od června 2013. Pomalý růst nových zakázek se negativně projevil na pomalejším růstu výroby. Informuje Ing. Filip Fyrbach, makroekonomický analytik MONETA Money Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Aktuální ceny pohonných hmot: Téměř všude si připlatíte

Se začátkem prázdnin se mnoho Čechů vydává na dovolenou do zahraničí automobilem. Podle aktuálních údajů Evropské komise jsou ve většině evropských zemí pohonné hmoty dražší. Ceny Naturalu 95 jsou v Česku dokonce o více než 6 korun nižší, než je průměr EU. Nejlevnější je Bulharsko, kde za benzín ušetříme oproti Česku skoro 3 koruny. Jinak si výrazně připlatíme v Chorvatsku, Slovinsku, ale i na Slovensku a v Německu. Nejdražší je pak Itálie, kde je cena benzínu vyšší o více než 10 korun.

Ilustrační fotografie

Přijde nová finanční krize?

Ekonomika

Začátkem týdne došlo na finančních trzích k prudkému poklesu a zdá se, že paniku už máme za námi. Rychlá a efektivní intervence několika centrálních bank, zejména Bank of England a Swiss National Bank, trhy stabilizovala.

Ilustrační fotografie

Tipy co dělat, aby se dovolená zbytečně neprodražila

Ekonomika

Začíná sezóna prázdninových dovolených. Co dělat, aby po finanční stránce nedošlo k žádným zádrhelům a člověk nemusel platit víc, než je potřeba? Určitě přijde vhod menší předcestovní příprava. „Rozhodně se vyplatí neřešit věci na poslední chvíli ale udělat si čas a porozhlédnout se po výhodnějších cenách. Dají se díky tomu ušetřit slušné peníze, ať už třeba při výměně peněz na správném místě, výhodně sjednanému pojištění, které skutečně kryje možná rizika, nebo využití internetových srovnávačů cen hotelů a letenek,“ říká Martin Kýjonka, analytik společnosti Broker Trust.

Česká pošta

Výpis z Centrální evidence exekucí bude možné získat na pobočkách České pošty

Ekonomika

Od 1. července 2016 budou mít občané možnost získat výpis z Centrální evidence exekucí ČR (CEE) na 981 pobočkách České pošty (ČP), které disponují Czech POINTy. Na každé takové pobočce bude příslušné místo označeno nápisem „výpis z Centrální evidence exekucí ČR.“ Podstatně se tak zvýší dostupnost informací o konkrétních exekučních řízení a lidé budou mít možnost věrohodně zjistit nejenom, jak jsou na tom se svými exekucemi, ale také si ověřit solventnost osob, se kterými přicházejí do styku např. v rámci obchodních vztahů. Výpis získaný prostřednictvím pošty bude stát 50 Kč za jednu stranu výpisu.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomika

Kolik bude Čechy stát brexit? Účet bude přes 100 miliard

Radost českých euroskeptiků z brexitu by mohla brzy zhořknout. I na Česko totiž bude mít brexit výrazný dopad. Kvůli tomu, že Velká Británie už nebude přispívat do evropského rozpočtu, přijde Česko na dotacích z EU o více než 100 miliard. O vládním odhadu informují dnešní Lidové noviny.

Ilustrační fotografie

Zaměstnanec má nárok na dovolenou. Vždy ji však určuje zaměstnavatel

Ekonomika

Blíží se doba dovolených a všichni již určitě máme nějaké plány, jak strávíme dny volna. V některých firmách jsou dovolené přesně naplánované již od začátku roku, jinde je situace volnější a flexibilnější. Všechny společnosti však mají společné, že termín čerpání dovolené zaměstnanců vždy určuje zaměstnavatel.

Ilustrační fotografie

Firmy s majitelem z daňového ráje jsou rizikové

Ekonomika

České firmy, jejichž vlastník má sídlo v daňovém ráji, jsou v průměru o 30 % rizikovější než celková populace tuzemských firem. Firmy s majiteli z daňových rájů, ve srovnání s ostatními firmami, vykazují horší platební morálku, jsou více ekonomicky nestabilní, méně ziskové, mají tendenci se zadlužovat cizím kapitálem a často disponují extrémně záporným vlastním kapitálem. Častěji než běžné firmy mají registrované sídlo v Praze a na virtuální adrese. Nejrizikovější jsou firmy, které mají vlastníka se sídlem na Ostrově Man (Velká Británie), Seychelách nebo Bahamách. Takové jsou hlavní závěry analýzy, kterou dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Užijte si super dovolenou v Česku. Tohle jsou nejlepší kempy

Na léto se po náročném školním roce těší nejen děti, ale i samotní dspěláci, kteří konečně mohou vyrazit někam za odpočinkem, či dobrodružstvím. Zážitky však nemusíte hledat pouze za hranicemi země, plno zábavy si určitě užijete i pod stanem, u vody, nebo jinde na výletech. Kde ale "zakempovat" ?

Evropská unie, ilustrační fotografie

Ekonomové: Brexit je problémem pro Evropu. Ne pro Británii

Ekonomika

Hosty pořadu Vaše téma byli tentokrát ekonomové Aleš Michl a Lukáš Kovanda. Hlavním tématem byl odchod Británie z Evropské unie, budoucnost Unie a také přijetí eura. Michl a Kovanda se shodli na tom, že brexit je větší rána pro kontinentální Evropu než pro Británii. Jaká bude budoucnost sjednocené Evropy, rozhodne postoj evropských politiků.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato potřebuje ryzí trh

Ekonomika

Obchod s investičními kovy a mincemi v Česku potřebuje transparentnější podmínky. Nejvýznamnější hráči na trhu proto zakládají Asociaci pro investiční kovy a mince (AIKM).

Ilustrační fotografie

dTest: Vyměňte operátora, když mění podmínky

Ekonomika

Mobilní operátor O2 mění podmínky pro mobilní internet. Pro zákazníky to může znamenat příplatek za dodatečná data, ale také možnost bez pokuty vypovědět smlouvu na dobu určitou. Výpověď smlouvy je jedinou možností, jak vyjádřit nesouhlas s chováním operátora.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Kdyby Češi zvolili "Czexit": Tyto scénáře by nás čekaly mimo EU

Ekonomika

Po britském referendu, ve kterém voliči rozhodli, že jejich země opustí EU, se začínají ozývat volání po podobných referendech i v dalších zemích, Česko nevyjímaje. S "czexitem" bychom si ale neměli zahrávat, varuje ekonom David Marek. Krutě by se to vymstilo.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie

Ekonomika

Polsko po Brexitu propadá panice. Chce rychle přijmout euro

Po rozhodnutí Británie, kterou polská konzervativní vláda považovala do poslední chvíle za nejbližšího spojence v EU, zavládla v sousedním Polsku panika. Chtějí co nejdříve vstoupit do eurozóny, což znamená, že by země přijala euro.

Ilustrační fotografie

Co s nimi? Tisíce absolventů opouští vysoké školy

Ekonomika

Na český trh práce letos zavítají tisíce nových absolventů vysokých škol. Univerzita Karlova v Praze očekává až 9 tisíc absolventů, Masarykova univerzita v Brně jich pak hlásí 5406. Dle údajů Úřadu práce ČR jsou dlouhodobou nezaměstnaností ohroženi především absolventi humanitních studií a ekonomických oborů. Dvě třetiny nezaměstnaných vysokoškoláků pak tvoří ženy. Neúspěch při hledání práce po ukončení vysoké školy při tom může dle odborníků vést až k depresi.

Dálnice, ilustrační fotografie

Česko chystá dopravní revoluci. Skončí dálniční známky?

Ekonomika

České dálnice se opět o něco více přiblíží světovému standardu. Ministerstvo dopravy plánuje zrušit zastaralé dálniční známky a nahradit je systémem takzvaného videotollingu, tedy elektronického kupónu vázaného na státní poznávací značku vozidla. K jeho zavedení by mohlo dojít už v lednu roku 2019. Vyplývá to z návrhu změny způsobu úhrady časového poplatku, který má k dispozici server EuroZprávy.cz.

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 16:08

Evropská ekonomika v 1. čtvrtletí vykázala známky oživení s 0,3 % růstem

Evropská ekonomika začala letošní rok mírným zlepšením, když v 1. čtvrtletí zaznamenala mírný růst o 0,3 % ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2023. Tento nárůst je přičítán mírnému uvolnění inflačního tlaku na spotřebitele a stagnaci německé ekonomiky, přičemž největší kontinent začíná ukazovat skromné známky oživení.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy