Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud: Práce soudců musí mít jasná pravidla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Ústavní soud vydal přelomové rozhodnutí, které se týká práva obžalovaných na zákonného soudce. Právě toho se v posledních měsících dovolává řada aktérů známých kauz.

Především předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková nebo Shahram Zadeh, propuštěný z vazby na rekordní kauci 150 milionů korun. Ústavní soud sice neřešil přímo jejich případy, ale svým rozhodnutím je může ovlivnit.Alena Vitásková a Shahram Zadeh obviňují už několik měsíců Krajský soud v Brně, že v jejich případech, kde jim hrozí mnohaleté vězení, postupuje nezákonně. Především proto, že jim soudce přidělil netransparentním způsobem.

Přesně na to samé si u Ústavního soudu stěžoval muž, který prohrál svůj spor u Krajského soudu v Ostravě. Ústavní soud nejen že mu dal za pravdu, ale v tomto osmnáctistránkovém rozhodnutí popsal také obecná pravidla, jak mají být soudcům kauzy přidělovány.

"Rozvrh práce musí obsahovat transparentní předem stanovená obecná pravidla pro určení konkrétního soudce nebo soudců v senátu, kteří ve věci budou rozhodovat," píše se mimo jiné v rozhodnutí Ústavního soudu.

Brněnský soud se kritice brání a označuje ji za cílenou kampaň. Kauzy prý přiděloval bývalý místopředseda krajského soudu podle své úvahy. A také to kritizuje Ústavní soud.

"Rozvrh práce tudíž nemůže rozhodnutí o přidělení či přerozdělení věci přenechat na soudním funkcionáři, neboť takové uspořádání ohrožuje nezávislost soudců a důvěru veřejnosti v soudní moc," mají jasno ústavní soudci.

Pokud by se chyby potvrdily i v dalších případech, mohlo by to ovlivnit projednávání až stovek soudních kauz.

Témata:  soudy

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.