Proč Británie byla v EU? Teď by mohla spojit síly s někým jiným

Evropa i sama Velká Británie se stále vzpamatovávají z rozhodnutí země z EU odejít. David R. Wheeler, americký novinář a profesor žurnalistiky na Tampské univerzitě, ale vyzývá, že by se na brexit mohlo pohlížet spíše pozitivně, a navrhuje, že by mohlo jít o příležitost připojení Británie k USA.

Evropská unie, ilustrační fotografie
reklama

Krize menší než při rozpadu Beatles

„Můžeme se všichni na chvíli uklidnit?“ vyzývá Wheeler a podotýká, že se okolo brexitu dělá příliš povyku pro nic, zejména co se týče ekonomických dopadů tohoto rozhodnutí, které se projevilo pádem ceny libry a propadem trhů.

„Ale víte co? Měny rostou a klesají. Akcie zdražují a zlevňují,“ zlobí se a zdůrazňuje, že současná krize není opakováním ekonomické krize z 30. let minulého století, kdy, jak připomíná, průmyslová výroby Británie klesla o 16,2 %. „Krize není ani tak špatná, jako byla 10. dubna 1970, kdy Paul McCartney oznámil své sólové album, které signalizovalo konec Beatles,“ připomíná.

„Brentrance“

„Pochopme tuto chvíli jako to, čím doopravdy je: příležitostí pro Velkou Británii stát se 51. státem Ameriky. Ztráta EU je naším ziskem. Říkejme tomu ‚brentrance‘,“ tvrdí dále Wheeler. Podle něj je právě nyní ideální čas k tomu, aby Velká Británie a Spojené státy znovu spojily síly.

Wheeler následně se značnou mírou nadsázky uvádí čtyři „neodolatelné důvody“, proč by měla Velká Británie s USA vstoupit je trvalé politické a monetární unie.

Prvním z nich je vzájemný obchod. Podotýká, že Spojené státy mají téměř stejné HDP jako Evropská unie a pro Velkou Británii by tak bylo partnerství s USA výhodné. „Proč Británie vůbec v EU byla? Chtěla snadný přístup k obrovskému obchodnímu bloku,“ podotýká.

Další výhody pro Brity?

Dalším argument je podle Wheelera regulace. „Britové už měli dost toho, že jim někdo nařizoval, jak zatočené banány mají být a jestli lze prodávat vejce po tuctu. Ale kdyby se Británie stala 51. státem, Britové by získali přístup k obchodu s ostatními státy bez povyku, bez otravných regulací.“

Výhodou by pro Brity bylo i snadné cestování do USA. „Jasně, jako členové EU mohli Britové na letištích rychle procházet letišti a téměř bez jakýchkoliv problémů zhlédnout Parthenon v Řecku nebo římské Koloseum. Ale zdalipak vědí, že v Nashville v Tennessee je replika Parthenonu v životní velikosti?“ žertuje Wheeler.

Posledním by pak podle něj bylo „vřelé přivítání, které by Američané Britům nabídli“. „Milujeme všechno, co Britové dělají, vše co vyrábí a vše co říkají (nebo alespoň způsob, jakým to říkají),“ vtipkuje na závěr Wheeler.

Témata: EU | Brexit

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky