Ekonomika

Prague Capital Market Summit

Špičky českého byznysu na pražském summitu

Ekonomika

14. října 2016 se v ČNB uskuteční nejvýznamnější setkání zástupců úspěšných českých firem, zástupců korporací a expertů kapitálového trhu, nad stěžejním tématem financování firem. Diskuse bude zaměřená na finanční řízení společností, možnosti financování tzv. velkých firem, možnosti financování potřeb středních firem a v neposlední řadě také na české investiční skupiny.

Koupaliště, ilustrační fotografie

Lidé raději vyrazili k vodě než do obchodů

Ekonomika

Červencové statistiky z obchodu a následně i ty další co přijdou (průmysl, stavebnictví, zahraniční obchod), do značné míry ovlivnil rozdílný počet pracovních dnů. Tentokrát bylo i díky svátkům o tři pracovní dny méně, které lidé využili k prodloužení volna, a tak zvolnily i nákupy v obchodech. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika zpomalila růst, na vině je i propad stavebnictví

Ekonomika

České ekonomice se stále daří, i když její růst postupně zpomaluje. Zatímco loni hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o více než čtyři procenta, ve druhém čtvrtletí roku 2016 se zvýšil „jen“ o 2,6 procenta. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Informuje RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Postávání v kolonách vyjde každého řidiče ročně na tisíce

Postávání v kolonách vyjde každého řidiče v přepočtu na 19 tisíc korun ročně. Tedy téměř jeden průměrný plat padne nejen na spotřebu benzínu a nafty, ale i na čas strávený v zácpách. Podle výpočtu Ústředního automotoklubu jde o částku, která se v průběhu let zvyšuje a to hlavně kvůli velkým opravám silnic a dálnic. Řidiči stráví každoročně v kolonách až půl dne!

Zlato, ilustrační fotografie

Jaká je rentabilita zlatých dolů?

Ekonomika

S rokem 2016 se ceny zlata a stříbra opět odrazily od svých minim a nastoupily nový, býčí směr. Ještě na konci loňského roku přitom panovaly obavy, že se cena zlata propadne pod kritickou úroveň 1 000 $ za unci. Na vývoji cen jsou logicky závislé především těžební společnosti, není proto překvapením, že situaci bedlivě sledovaly právě ony – jejich produkce již byla ztrátová, musely propouštět, redukovat náklady a nezřídka zavírat doly. Dnes, zdá se, mají těžaři to nejhorší za sebou, ačkoli nastartovaný růst stále nemusí být důvodem k jásotu. Situace se zlepšila, rentabilita také, stále to ale není dostačující – nejpřijatelnější dolarová cena za unci by měla být úplně někde jinde. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Je studentské ubytování investiční příležitost?

Colliers International dnes publikovala výsledky nedávno provedeného výzkumu věnovaného aktuálnímu stavu studentského bydlení v České republice a budoucím vyhlídkám tohoto sektoru, jenž může být zajímavou příležitostí pro domácí i zahraniční investory. 

Daně, ilustrační fotografie

Máte druhé zaměstnání? Rady, jak danit přivýdělky

Ekonomika

Pro 58 procent Čechů a jejich domácností je obtížné vyjít se současným příjmem. Nástup do druhého zaměstnání, příležitostné brigády, dohody o provedení práce nebo zahájení vlastního podnikání jsou tak pro řadu lidí řešením, jak si vylepšit rodinný rozpočet. Druhé zaměstnání má kvůli své ekonomické situaci 24 procent lidí. I při krátkodobém přivýdělku je třeba dát pozor na daňové povinnosti. 

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Obavy spotřebitelů i firem narůstají. Nálada se v celé Unii i eurozóně zhoršila

Firmy i spotřebitelé jsou v EU opět o něco pesimističtější. Podle dnes zveřejněných indikátorů důvěry se nálada v celé Unii i v eurozóně v posledním měsíci znovu zhoršila. V Unii na úroveň konce roku 2014, v eurozóně je naproti tomu důvěra zhruba na úrovni letošního jara. Naopak nálada roste u stavebníků (mimo eurozónu) a finančního sektoru.

Jan Zahradil, poslanec ODS

Česko se podřídilo kvótám EU? To je skandální, říká Zahradil

Ekonomika

Do České republiky minulý týden přijelo osm uprchlíků. Jedná se lidi, které musí země přijmout z Řecka či Itálie na základě přerozdělovacích kvót schválených EU. Poslanec ODS Jan Zahradil v té souvislosti poukazuje, že se česká vláda vlastně Bruselu podřídila.

Michaela Marksová

Marksová prosadila opatření, které zabrání zneužívání agenturního zaměstnávání

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová prosadila opatření, která upravují oblast agenturního zaměstnávání. Nově by měl licenci získat jen subjekt, který složí peněžitou kauci. Návrh má dále za cíl bránit zneužívání takzvaného řetězení smluv u agenturních zaměstnanců a lépe definuje a upravuje přestupky a správní delikty v této oblasti.

Škola, ilustrační fotografie

Školákův první školní den. Jak ho správně naplánovat?

Ekonomika

Je to tady. Z kdysi malého miminka vyrostl budoucí školák, kterému se otevírá další devítiletá etapa jeho života. Poradíme vám, jak zvládnout první školní den co nejlépe. Dítě pak může mít z nástupu do školy pěkný zážitek.

Ilustrační fotografie

Budou pozemky v roce 2017 opět bez daně a levnější?

Ekonomika

Novela zákona o DPH týkající se převodu nemovitých věcí účinná od 1.1. 2016 zavedla zdaňování pozemků. Ze všech pozemků vhodných ke stavbě se už půl roku platí daň z přidané hodnoty. Ve druhém čtení Senátu ČR novely zákona o DPH se počítá se zjednodušením definice stavebního pozemku a upřesnění formulací za účelem snížení této nově zavedené daňové zátěže pro občany. 

Ilustrační fotografie

Kvalifikovaní učitelé jsou nedostatkové zboží

Ekonomika

Učitelé dostanou od září přidáno 6 %, pomůže to ale vyřešit jejich nedostatek? Největší problém s nedostatkem učitelů je v oborech, kde díky své aprobaci najdou lépe finančně ohodnocenou práci mimo školství, což je zejména případ jazykářů, učitelů IT a specializovaných technických předmětů. Na školách, zejména těch základních, je ale také nedostatek vyučujících matematiky, chemie a fyziky.

Ilustrační fotografie

Zákoník práce lépe ochrání zaměstnance. Co se změní po rodičovské dovolené?

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová předložila středečním jednání vládě návrh novely zákoníku práce, který posiluje ochranu a postavení zaměstnanců. Návrh zajistí prohloubení principu takzvané „flexikurity“, tedy posílení pružnosti základních pracovněprávních vztahů za současného posílení ochrany zaměstnance.

Ilustrační fotografie

Platy v Česku? Patříme k levnějším zemím. Jasně vedou Němci

Ekonomika

Švýcarsko, Norsko, Dánsko nebo Island – to jsou nejdražší země světa. Česká republika patří mezi levnější země. V porovnání 119 států obsadilo Česko 83. příčku. Životní náklady v Česku jsou například v porovnání s New Yorkem zhruba poloviční. V porovnání s průměrem života v Evropské unii je Česko o dvě pětiny levnější. 

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy