Ekonomika

Ilustrační fotografie

Koupili jste použité zboží? I tak jej můžete reklamovat

Ekonomika

E-shopů s použitým zbožím je na internetu celá řada. Lze tu sehnat knihu, která je již v knihkupectvích vyprodaná, značkovou kabelku za zlomek ceny nebo zboží, které bylo pouze rozbaleno a nikdy nepoužito. Co když se ale na takto zakoupené věci objeví vady? Jaké nedostatky se dají považovat za vadu a jaké ne? Je možné reklamovat použité zboží?

Vývoj ekonomiky

Dokáže Evropa uhájit svou pozici?

Ekonomika

Dánská investiční banka Saxo Bank dnes vydala své čtvrtletní vyhlídky pro globální trhy ve druhém čtvrtletí roku 2019. Ty zahrnují akcie, forex, měny, komodity a dluhopisy, i celou řadu makroekonomických témat, která mohou ovlivnit vývoj klientských portfolií v nadcházejícím kvartálu. Co od něj očekává hlavní ekonom a CIO Saxo Bank, Steen Jakobsen? Především další nárůst preferencí populistických uskupení ve volbách do Evropského parlamentu a pokračující krach německého růstu.

Ilustrační fotografie

Česko nemá dostatek vody v půdě. Může dojít již za měsíc

Ekonomika

Vodní rezerva v půdě je letos výrazně nižší než před rokem ve stejnou dobu. Špatná je situace především na severozápad od Prahy, na Hané, na jižní Moravě a také na Opavsku a podél Odry. Podle bioklimatologa Miroslava Trnky, který se spolupodílí na projektu InterSucho, je hlavní rozdíl v tom, že se v zimě nedosytila vrstva půdy od hloubky 40 centimetrů do jednoho metru. Řekl to ČTK. Hodně sněhu bylo v zimě na horách, v nižších polohách ne.

Ilustrační fotografie

Češi milují chleba. Ročně sní každý Čech kolem 40 kilo

Ekonomika

Moderní výroba chleba vloni oslavila 100 let. Tato tradiční česká pochoutka si během svého vývoje prošla dramatickými změnami a čelila nejrůznějším trendům. Popularitu si ovšem drží stále. Podle údajů ze Spotřebitelského panelu GfK nakupuje chléb a další pečivo každá česká domácnost. Spotřeba se pohybuje kolem 40 kg na osobu a rok. Ačkoliv se Češi nebojí zkoušet nové speciality, pořád vede klasika v podobě Konzumního chleba nebo Šumavy.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie

Dva velcí evropští mobilní operátoři, španělská Telefónica a německý Deutsche Telekom, v březnu u unijního soudu napadli směrnici o kodexu pro elektronické komunikace. Ta byla přijata loni v prosinci především s cílem podpořit kvalitní pevné i mobilní připojení v EU. Kromě jiného má ale také už od poloviny května v EU zajistit levnější volání a posílání textových zpráv do jiných členských zemí bloku. Podle informací ČTK přitom ale firmy nepožádaly o pozastavení účinnosti směrnice do rozhodnutí soudního dvora.

Ilustrační fotografie

Letní čas je ekonomický nesmysl

Ekonomika

Posun na letní čas představuje pro českou ekonomiku zisk 45 milionů Kč, což je řádově necelá tisícina procenta HDP ČR. Z pohledu pracovní doby to znamená, že posun času má stejný ekonomický dopad jako bychom za celý rok pracovali o minutu a půl déle. Více v analýze Michala Skořepy, ekonoma České spořitelny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zelenina kvůli špatné úrodě zdražila o 80 procent

Zelenina na tuzemském trhu výrazně zdražila a její ceny byly v únoru podle Českého statistického úřadu meziročně vyšší bezmála o 80 procent. Výrazný cenový růst podle předsedy Zelinářské unie Čech a Moravy (ZUČM) Petra Hanky souvisí s loňskou špatnou úrodou zeleniny v Česku i Evropě, kterou zavinilo suché a teplé počasí. Vysokou cenovou úroveň by měla korigovat zelenina z nové sklizně, která bude do obchodů postupně posílána od jarních měsíců.

Globus

Češi na nákupech: Muži chodí nakupovat s aplikací, rodiny se skenerem

Ekonomika

Globus vyvrací mýtus, že mladí nechodí nakupovat do obchodu a že muži se tam už vůbec nehrnou. Moderní nakupovací technologie ukazují něco úplně jiného. Novou aplikaci Můj Globus používají mladí a hlavně muži. V letošním ročníku Cacio Nejlepší IT projekt získala aplikace zvláštní ocenění.

Ilustrační fotografie

Benzín výrazně podražil a stojí stejně jako nafta. Bude diesel opět levnější?

Ekonomika

Na začátku tohoto týdne došlo ke zvýšení plošné ceny Naturalu 95 až o 50 haléřů za litr. Současně klesla cena nafty o 20 haléřů. Dostala se tak na úroveň ceny benzínu, což je stav, který tu byl naposledy na přelomu října a listopadu loňského roku. Plošná cena nafty v síti Shell a EuroOil je v tomto týdnu po mnoha měsících dokonce již nižší než u benzínu, což může naznačovat, že období nafty dražší než Natural je za námi.

Ilustrační fotografie

Spotřebitelská nálada v Německu se nečekaně zhoršila

Ekonomika

Spotřebitelská nálada v Německu se překvapivě zhoršila, což by mohlo signalizovat slabší výdaje domácností ve druhém čtvrtletí. Vyplývá to podle agentury Reuters z výsledků nejnovějšího průzkumu společnosti GfK.

Vývoj ekonomiky

Ekonomika

Důvěra v ekonomiku ČR je nejslabší za poslední dva roky

Česká ekonomika šlape na brzdu – a nohu z brzdného pedálu ještě nesundává. To lze vyčíst z předstihového ukazatele důvěry v českou ekonomiku, který za letošní březen vykazuje svůj nejslabší výsledek od března roku 2017.

Ilustrační fotografie

Ekonomická krize se blíží. USA se dostávají do recese

Ekonomika

Výnos desetiletých amerických státních dluhopisů dnes poprvé od krize před deseti lety klesl pod výnos tříměsíčních dluhopisů. To posiluje obavy z možného ekonomického poklesu a zvyšuje možnost, že centrální banka USA (Fed) bude muset snížit úrokové sazby, uvedla agentura Bloomberg.

Brexit

Nastane chaos? Firmy se musí připravit na brexit bez dohody, řekl šéf ECB

Ekonomika

Evropské společnosti musí posílit své přípravy na možný odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Řekl to podle agentury Reuters prezident Evropské centrální banky Mario Draghi představitelům EU. "Úřady a centrální banky jsou připravené, ale soukromý sektor musí přípravu posílit," řekl podle informovaného zdroje Draghi na evropském summitu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pohonné hmoty v Česku zdražují

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden znovu zdražily, tentokrát o haléře. Cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 30,75 koruny za litr a nafta je od minulé středy dražší o čtyři haléře, řidiči ji nyní v průměru tankují za 31,47 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Paliva zdražují od poloviny února, předtím čtvrt roku vytrvale zlevňovala.

Ilustrační fotografie

Firmám chybí zaměstnanci. Zvoní na brány českých věznic

Ekonomika

Manažeři firem čím dál častěji zvoní na brány českých věznic. Kvůli nízké míře nezaměstnanosti totiž obtížněji shání zaměstnance, proto je hledají i mezi odsouzenými. Vloni jich pro soukromé podniky pracovalo bezmála tři a půl tisíce. Pokrýt plně velkou poptávku po profesích se tím ale nedaří. Zkušenosti oslovených firem i vězeňské služby přitom potvrzují, že jde o vzájemně prospěšnou spolupráci.

Ilustrační fotografie

V EU bude za rok chybět milion ajťáků

Ekonomika

V Česku chybí přes 20 tisíc odborníků na výpočetní techniku. To těžce dopadá na firmy. 29 % z nich má potíže obsadit volná místa. Situace není lepší ani v zahraničí. V Evropské unii nyní schází 700 tisíc IT pracovníků a v roce 2020 podle expertů číslo dosáhne jednoho milionu.

Ilustrační fotografie

ČEZ zveřejnil výsledky za rok 2018. Propadly se na dno

Ekonomika

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ loni meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun. Meziroční srovnání podle ČEZ značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské ropné a plynárenské skupiny MOL. Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun. Vyplývá to z informací, které dnes firma zveřejnila. Výsledky byly horší než odhady analytiků.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Brexitová dohoda: Znáte její hlavní body?

Takzvaná brexitová dohoda mezi Londýnem a Bruselem o podmínkách odluky, kterou vyjednala britská premiérka Theresa Mayová se zástupci EU, řeší na 585 stranách textu okolnosti co nejhladšího rozvázání vztahů po 45 letech britské integrace v unii.

Vývoj ekonomiky

Recese ekonomiky eurozóny? Některé hrozby jsou už známé

Ekonomika

Eurozóně ani Španělsku v současnosti podle ekonomických modelů nehrozí žádná hospodářská recese. V rozhovoru s listem El País to řekl guvernér španělské centrální banky Pablo Hernández de Cos. Poukázal však na hrozby pro ekonomický růst, například na připravovaný odchod Británie z Evropské unie.

Brexit změnil celou EU

Brexit změnil celou EU. Ale jinak, než všichni čekali

Ekonomika

Dva roky poté, co Británie oficiálně oznámila Evropské unii svůj záměr z bloku odejít, je EU bezpochyby v mnoha ohledech jiná. Nenaplnily se ale scénáře předpokládající rychlou erozi evropského bloku či raketový nástup antiunijních stran v dalších evropských zemích. Přesto očekávaný odchod tak významné země, jakou Británie bezesporu je, znamená pro EU a její fungování na mnoha úrovních změny, mnohdy ovšem jiné, než se čekalo.

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 1:46

První oběti: Tesla propustí v Nevadě 693 zaměstnanců

Tesla hodlá propustit 693 zaměstnanců ve svých zařízeních v Sparks v Nevadě, jak ukázalo vládní oznámení. Tento krok je součástí plánu automobilky na snížení více než 10 % své celosvětové pracovní síly, který přichází v době poklesu prodejů a vzrůstající konkurence.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy