Nastane chaos? Firmy se musí připravit na brexit bez dohody, řekl šéf ECB

Evropské společnosti musí posílit své přípravy na možný odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Řekl to podle agentury Reuters prezident Evropské centrální banky Mario Draghi představitelům EU. "Úřady a centrální banky jsou připravené, ale soukromý sektor musí přípravu posílit," řekl podle informovaného zdroje Draghi na evropském summitu.

Brexit
reklama

Draghiho komentář přišel den poté, co se představitelé EU na summitu v Bruselu dohodli, že poskytnout Británii šanci na odchod z unie s dohodou a prodloužili termín brexitu o dva týdny na 12. dubna. V případě brexitu bez dohody by obchod mezi Británií a EU čelil okamžitým obchodním bariérám a omezením podnikání.

Draghi uvedl, že negativní následky pro 19 členů eurozóny budou omezené. Uznal však, že některé země jsou více vystavené problémům než jiné. Francie, Německo, Belgie a Nizozemsko patří mezi země, které mají velkou obchodní výměnu s Británii a které by zřejmě pocítily větší problémy v případě brexitu bez dohody.

Draghi také řekl představitelům EU, že ekonomika eurozóny stále čelí velké slabosti a převládající nejistotě, ale riziko recese zůstává poměrně nízké.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky