Recese ekonomiky eurozóny? Některé hrozby jsou už známé

Eurozóně ani Španělsku v současnosti podle ekonomických modelů nehrozí žádná hospodářská recese. V rozhovoru s listem El País to řekl guvernér španělské centrální banky Pablo Hernández de Cos. Poukázal však na hrozby pro ekonomický růst, například na připravovaný odchod Británie z Evropské unie.

Vývoj ekonomiky
reklama

Guvernér rovněž varoval, že politická nestabilita by ve Španělsku mohla zbrzdit potřebné reformy. V zemi se budou koncem května konat již třetí parlamentní volby za posledních pět let. Průzkumy naznačují, že žádná strana nedokáže v parlamentu získat většinu, píše agentura Reuters.

"Obávám se, že politická nejistota by mohla zpomalit rozhodování v otázkách hospodářské politiky," uvedl de Cos. Upozornil, že je zapotřebí snížit veřejný dluh a prosadit nezbytné strukturální reformy.

Hospodářský růst eurozóny v loňském roce podle statistického úřadu Eurostat zpomalil na 1,8 procenta z předloňských 2,4 procenta. Evropská centrální banka (ECB) minulý týden snížila odhad letošního růstu eurozóny na 1,1 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) eurozóny zvýšil o 0,2 procenta po nárůstu o 0,1 procenta ve třetím kvartálu. Španělský HDP ve čtvrtém čtvrtletí stoupl o 0,6 procenta a ve třetím o 0,7 procenta. Recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou.

Témata: ekonomika | EU | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky