Ekonomika

Ilustrační fotografie

Ekonomický vztah Česka a Řecka

Ekonomika

Může se nejistota kolem Řecka dotknout České republiky? Určující pro přímý vliv je síla ekonomické provázanosti obou zemí. Vzájemné toky zboží, služeb a kapitálu mezi Českou republikou a Řeckem však mají malou intenzitu.

Ilustrační fotografie

Češi nemají peníze na dovolenou v zahraničí. Většina zůstane doma

Ekonomika

Většině Čechů nezbývají peníze na to, aby jeli na dovolenou do zahraničí. Alespoň to vyplývá z ankety na webu TN.cz, kde tuto variantu zvolila naprostá většina hlasujících. Výsledky ale potvrzuje i průzkum pro společnost Provident Financial, který tvrdí, že Češi nemají na dovolenou peníze a každý druhý ji stráví doma.

Ilustrační fotografie

Lidé přicházejí o peníze. Kvůli špatné sazbě elektřiny

Ekonomika

Tisíce zákazníků z řad domácností a firem platí za elektřinu více, než musejí. Důvodem je špatně nastavená distribuční sazba, která neodpovídá způsobům, jakým využívají odebíranou elektřinu. Zákazníci, kteří elektřinu využívají k ohřevu vody nebo k vytápění, přitom mohou snadno získat 8 až 22 hodin levnějšího proudu, informuje EnergetickáPoradna.cz.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Češi neumějí odpočívat: berou si krátkou dovolenou a během ní klidně pracují

Podle průzkumů dvě třetiny Čechů řeší na dovolené pracovní záležitosti, třetina z nich pak navíc i v době volna pracuje intenzivně. Většina zaměstnanců stojí o dovolenou mimo hlavní sezonu. Vybrat si ji během července a srpna chtějí jen tři z deseti zaměstnanců. Pokud pak zvolí letní termín, největší zájem je o červenec, informuje společnost AdvantageConsulting.

Ilustrační fotografie

Pumpy na noc zdraží benzin a naftu i o více než čtyři koruny

Ekonomika

Pokud cestujete na dovolenou, kromě toho, kde natankovat, byste si také měli rozmyslet, v jaké době tankujete! Zní to neuvěřitelně, ale na některých čerpacích stanicích v zahraničí se může cena pohonných hmot lišit v průběhu dne až o více než čtyři koruny.

Ilustrační fotografie

Ministerstvo rozdá na dotacích na výměnu kotle miliardy

Ekonomika

Brzy bude opravdu výhodné vyměnit starý kotel za nový. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) totiž těm, kteří se pro výměnu rozhodnou, na nový kotel pořádně připlatí. Na podzim budou kraje vypisovat výzvy pro žadatele.

Ilustrační fotografie

Pořiďte si šperk jako investici

Ekonomika

Typickým investičním šperkem je podle Čechů sada klenotů (například náušnice či přívěšek) z bílého zlata s brilianty za alespoň 30 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu zaměřeného na spotřebitelské chování při nákupu šperků, který si v květnu 2015 nechala zpracovat společnost ALO diamonds. Češi nejčastěji kupují dražší šperky jako dárek k významnému životnímu jubileu (42 %) a u příležitosti svatby (31 %). Pro 23 % je motivem právě investice.

Ilustrační fotografie

Stát bude platit chudým i dovolenou a auto? Poslankyně se takhle rozzlobila

Ekonomika

Ministryně práce a sociálních věcí přišla s převratným návrhem – aby podpořila tisíce chudých rodin, navrhuje jim dotovat ze státních financí připojení k internetu, dostat by prý mohly i počítač zdarma. Její plán ale nenašel pochopení u koaliční kolegyně Radky Maxové. To budeme „chudým“ platit i auta a dovolené?, zajímá poslankyni hnutí ANO.

Ilustrační fotografie

Zpožděný let, příjezd vlaku či autobusu? Žádejte kompenzace

Ekonomika

Léto s ním související dovolené jsou už nějakou dobu v plném proudu. Více cestujících znamená více nasazených spojů, a spolu s tím roste i pravděpodobnost výskytu některých přepravních problémů způsobených dopravci. Zpožděné nebo zrušené lety, ztracená nebo zpožděná zavazadla, odepření nástupu do letadla jsou asi nejčastějšími dopravními komplikacemi. Potkat se s nimi však můžete nejen v letecké dopravě, zpoždění nebo zrušení spoje může nastat také při cestě vlakem nebo autobusem. Víte, na co všechno máte nárok a jak ochotně jsou kompenzace ze strany dopravců vypláceny? Informace přináší portál poradnaveritele.cz.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato? Klid před bouří

Ekonomika

Krize v Řecku sice zatím ovlivňuje zejména Evropu, v konečném důsledku je ale pouze špičkou ledovce. Téměř identický případ Portorika a pád akcií v Číně ukazují na další slabá místa současného finančního systému. Na jeho slabiny upozorňují už i MMF a BIS, informuje Česká mincovna.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Běžný účet letos poprvé v mínusu

Jak napovídá květnový výsledek běžného účtu platební bilance, dividendová sezóna odstartovala. Na rozdíl od předchozích měsíců, kdy se přebytky vnější bilance ČR pohybovaly mezi 20 a téměř 35 mld., se v květnu přehoupnul běžný účet do lehkého záporu. Podle očekávání se o to zasloužily dividendy, které ČNB odhadla na skoro 32 mld. korun, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Má koalice krátkou paměť? Jinak to není možné

Ekonomika

Minulý týden prošel v Poslanecké sněmovně prvním čtením návrh elektronické evidence tržeb. Opozice, nejhlasitěji Miroslav Kalousek z TOP 09, se nechala slyšet, že to koalice nebude mít tak snadné, chystají třeba obstrukce. Poslanec TOP 09 Michal Kučera poukazuje na paradoxní situaci – elektronické recepty koalici vadí, elektronická evidence ne.

Václav Havel

Víte, kolik stojí Václav Havel? Tak se podívejte

Ekonomika

Jméno "Václav Havel" stojí 36 tisíc korun včetně DPH. Píší o tom dnešní Lidové noviny s tím, že využití slavného jména je svým způsobem reklama, za kterou je třeba platit. Například na lavičkách Václava Havla.

Ilustrační fotografie

V daňovém ráji má vlastníka 13 400 českých firem, zájem roste

Ekonomika

V prvním pololetí letošního roku se počet společností, které mají vlastníka se sídlem v daňovém ráji, zvýšil o 162 na celkových 13 409. Největší zájem byl o USA a Kypr, následují off-shore destinace, které podnikatelům nabízejí relativně vysokou úroveň anonymity. Detailní statistiky za prvních šest měsíců roku 2015 dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

ČSSZ má nové interaktivní tiskopisy. Obsahují kontrolu vyplňovaných údajů

105 nových interaktivních tiskopisů připravila pro své klienty Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Jejich poslední sérii nasadila ČSSZ na svém ePortálu 1. července. Hlavní výhodou nových tiskopisů je logická kontrola vyplňovaných údajů, která upozorní na případné chyby či neúplné vyplnění, a jednoduché odeslání do ČSSZ nebo příslušné okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Interaktivní tiskopisy fungují na tabletech i chytrých telefonech.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Eurozóna páchá sebevraždu, elity selhaly, varuje politik

Ekonomika

V Bruselu byla po dlouhých hodinách jednání uzavřena dohoda týkající se Řecka. Země dostane další peníze, podle Donalda Tuska ale musí splnit přísné podmínky. Řecku ale i přesto někteří politici nevěří. Podle ekonomického experta ODS se eurozóna řítí do záhuby.

Ilustrační fotografie

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

Ekonomika

V průběhu právě končícího týdne všechna ostatní témata v evropském integračním dění ustoupila jedinému: řeckému ekonomickému a dluhovému problému. Dokonce i tíživé téma projevů a důsledků migrace ustoupilo hledání východiska z nastalé řecké situace, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Andrej Babiš

Ekonomika

Babiš lže nebo nezná zákon? Dvoumetrové účtenky byly plné chyb

Projednávání návrhu na zavedení elektronické evidence tržeb doprovázelo nejen vystoupení exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), ale i prezentace ministra financí Andreje Babiše (ANO), který poslancům na panelech ukazoval, jak bude vypadat účtenka s údaji pro evidenci tržeb. Něco na ní ale chybělo.

Ilustrační fotografie

Plynové kotle od září zdraží. Proč?

Ekonomika

Od konce září si budou muset lidé při nákupu nového plynového kotle sáhnout hlouběji do kapsy. Levnější, nekondenzační varianta kotle bude zakázána evropskou směrnicí a kondenzační kotle jsou dražší, a navíc jsou při jejich instalaci nutné nákladnější stavební úpravy. Informace poskytl veletrhu FOR THERM internetový portál pro stavebnictví, technická zařízení budov a úspory energií TZB-info.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy