Češi nemají peníze na dovolenou v zahraničí. Většina zůstane doma

Většině Čechů nezbývají peníze na to, aby jeli na dovolenou do zahraničí. Alespoň to vyplývá z ankety na webu TN.cz, kde tuto variantu zvolila naprostá většina hlasujících. Výsledky ale potvrzuje i průzkum pro společnost Provident Financial, který tvrdí, že Češi nemají na dovolenou peníze a každý druhý ji stráví doma.

Ilustrační fotografie
reklama

Celých 71 procent hlasujících odpovědělo v anketě na otázku "Můžete si dovolit dovolenou v zahraničí?" záporně, tedy že jim na ni nezbývají peníze. Jednou ročně si prázdniny v zahraničí dopřeje 14 % hlasujících. Pouhých 10 % lidí se na zahraniční dovolenou vydá klidně i dvakrát ročně. Pěti procentům lidí se podaří na dovolenou v cizině našetřit maximálně jednou za dva roky.

Podle mezinárodního průzkumu agentury GfK pro společnost Provident se letos hodlá vydat do zahraničí 14 % Čechů. Naopak více než polovina nepojede o prázdninách nikam, maximálně na chatu nebo chalupu.

U Čechů převažuje trend trávit dovolenou v tuzemsku. Některou z českých destinací zvolí jako místo své dovolené přibližně pětina všech Čechů. Dovolenou v tuzemsku upřednostňují i další obyvatelé postkomunistických zemí, nejvíce Rumuni a Bulhaři, kteří za teplým mořem nemusejí cestovat za hranice.

Asi 43 % Čechů nemá na dovolenou peníze a neplánují si je ani půjčovat. Od finančních společností si hodlají půjčit na dovolenou jen 2 % lidí. Pětina lidí chce letos na dovolené utratit méně peněz, než v loňském roce.

"Ze zkušeností víme, že to tak nebude. Na dovolené je příliš mnoho lákadel v podobě výletů, suvenýrů a dobrého jídla, že málokdo odolá a podaří se mu vejít do původně plánovaného rozpočtu,“ řekl manažer marketingového výzkumu Providentu Macák. 

Témata: dovolená | Cestování

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky