Ekonomika

Ilustrační fotografie

Vláda ustoupila firmám: První dny nemocenské nebudou placené

Ekonomika

Na tom, že zaměstnavatelé neproplácí první tři dny nemocenské, se ve volebním období kabinetu Bohuslava Sobotky nic nezmění. ČSSD sice původně podpořila návrh komunistů, aby nemocní dostávali peníze od prvního dne, kdy se rozstonají, ale narazila na odpor zaměstnavatelů a také koaličních partnerů, hnutí ANO a KDU-ČSL. ČSSD tak rychle ustoupila.

Ilustrační fotografie

Pracovní úrazy: Jaká hodina je kritická?

Ekonomika

Státní úřad inspekce práce eviduje za letošní leden až září celkem 27 277 pracovních úrazů, což je o 4 098 méně než ve stejném období loňského roku. Kritickým dnem je pondělí, desátá až jedenáctá hodina dopolední, úrazy se nejčastěji stávají zaměstnancům ve věku 36 až 40 let. Přibylo bohužel smrtelných pracovních úrazů, letos jich inspektoři evidují 97, což je o 21 více než ve stejném období loňského roku.

Ilustrační fotografie

Inspektoři práce letos provedli osm tisíc kontrol, nelegálně pracovalo téměř 2 500 lidí

Ekonomika

Kontrola nelegálního zaměstnávání občanů ČR a cizinců je každoročně jedním z hlavních úkolů Státního úřadu inspekce práce. Do letošního 20. listopadu bylo na území České republiky provedeno 8 095 kontrol zaměřených na odhalování nelegální práce, při nichž bylo předběžně zjištěno celkem 2 446 nelegálně pracujících osob. Z tohoto počtu šlo o 1 410 nelegálně zaměstnaných občanů ČR, 199 občanů EU a 837 cizinců.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Jak neprodělat na slevách? Podívejte se na 10 tipů, které fungují

Zatímco 25. listopadu najdeme v kalendáři Světový den bez nákupů, o dva dny později se uskuteční nákupní šílenství známé jako Black Friday, tedy Černý pátek. Především v USA a Velké Británii, ale stále častěji i v Česku, v tento den kamenné i internetové obchody vyhlašují mimořádné slevy a startují předvánoční nákupní horečku.

Ilustrační fotografie

Vyplatí se vánoční půjčky? Lidé často splatí i dvakrát tolik

Ekonomika

Každý osmý Čech kupuje vánoční dárky na dluh. Nebankovní půjčku na nákup vánočních dárků alespoň jednou využilo 12 procent Čechů. Průměrná výše vánoční půjčky je 7869 korun, lidé ale často vrátí i dvakrát tolik. Zejména nebankovní půjčky jsou modelovými situacemi, jak se zadlužit dlouhodobě.

Ilustrační fotografie

Elektronické podpisy ve stávající podobě skončí. Na jaké novinky se připravit?

Ekonomika

Již brzy budou fyzické i právnické osoby moci využít takzvanou elektronickou identitu. Ta přinese řadu výhod a mimo jiné umožní občanům, firmám i úřadům elektronicky komunikovat přes hranice v rámci celé EU. První velké změny začnou platit již v polovině následujícího roku, kdy zanikne elektronický podpis v podobě, ve které ho dnes známe. Co to bude znamenat v praxi a na jaké další novinky se připravit?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Českým firmám se daří. Dokládají to i méně tradiční ekonomické ukazatele

Česká ekonomika by podle poslední predikce ministerstva financí měla rok 2015 uzavřít s růstem HDP o 4,5 % oproti předchozímu roku, což je nejvíce v Evropě. Že se českým firmám daří, dokládají i méně tradiční ukazatele. Například výrazný nárůst prodeje kancelářských potřeb, který dobře odráží, kolik práce společnosti mají, komentuje Martin Holoubek, zástupce obchodního ředitele společnosti Activa.

Ilustrační fotografie

Vánoční nákupy: Pozor na padělané šperky. Jak je poznat?

Ekonomika

Není všechno zlato, co se třpytí! Přísloví přesně vystihuje, co se v Česku v poslední době děje. Spolu s internetovými obchody se šperky roste i počet falešných šperků. Zvláště před Vánoci nabízí podvodníci bezcenné cetky za cenu ozdob z drahých kovů. Jak podvodné šperky poznat?

Ilustrační fotografie

Ekonom: Investujte do toho, co má pro vás smysl

Ekonomika

Hostem pořadu Vaše téma byl ekonom a konzultant Lukáš Kovanda. Mimo jiné prozradil, jak ekonomiku ovlivní teroristické útoky v Paříži nebo migrační krize. I na vaše otázky se ptala moderátorka Michaela Šmídová.

Ilustrační fotografie

Když nefunguje stavební dozor, nepomůže ani stavební policie

Ekonomika

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce podle Lidových novin v rámci České obchodní inspekce (ČOI) zřídit nový oddíl, kterému úředníci pracovně říkají „stavební policie“. Pracovníci inspekce by po změně zákona mohli kontrolovat, jaký materiál jde na stavbu přímo z firemních skladů bez mezičlánku v maloobchodě. To nyní ČOI kontrolovat nemůže.

Ilustrační fotografie

dTest: Kde reklamovat zboží, když prodejce zanikne?

Ekonomika

Kde můžete reklamovat vadné zboží, pokud prodejce oznámí ukončení činnosti, odchod z ČR nebo jednoduše zkrachuje? Kdo převezme jeho závazky? Vždy záleží na tom, o jaký typ odchodu z trhu se jedná.

Za vodu si připlatíme. Spotřeba klesla, ale cena dál roste

Za vodu si připlatíme. Spotřeba klesla, ale cena dál roste

Ekonomika

Příští rok si budeme muset za vodu opět připlatit. Kubík vody bude v České republice stát skoro stejně jako v Německu. S její spotřebou jsme se přitom dostali až na hygienické minimum. Cenu vedle inflace a modernizace vodovodů nejvíce navyšují rostoucí zisky soukromých firem.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Firmy sázejí na dlouhodobé benefity, zájem o stravenky klesá

Nabídka zaměstnaneckých benefitů zaznamenala za posledních pět let posun od hmotných výhod k dlouhodobé podpoře zaměstnanců. Skokanem pětiletí jsou pojistné produkty – životní pojištění vzrostlo o 21 procentních bodů, příspěvek na spoření na penzi o 17 procentních bodů. Podle průzkumu NN pojišťovny a penzijní společnosti a Svazu průmyslu a dopravy naopak již několik let klesá zájem o stravenky. Letos se ocitly až na 7. místě žebříčku popularity mezi oslovenými firmami.

Ilustrační fotografie

Ceny plynu a elektřiny by v příštím roce stoupat neměly

Ekonomika

Nové ceníky energií pro rok 2016 bychom měli znát za necelý měsíc. Už teď je ale zřejmé, jaký bude cenový trend. Co tedy můžeme očekávat v příštím roce? Experti na energetiku i dodavatelské společnosti se shodují, že zdražení ceny dodávky se bát nemusíme. U elektřiny jsou ceny rekordně nízké a do účtů zatím nezasáhne ani nový tarifní systém. Zdražení se neočekává ani u plynu, informuje Ušetřeno.cz.

Ilustrační fotografie

Proč si koupit vlastní kancelář a jak nákup financovat?

Ekonomika

Zvažovali jste někdy, že byste si za účelem investice koupili vlastní kancelář? Na první pohled tato myšlenka nezní příliš lákavě, všichni konzervativní investoři dnes přece investují do nemovitostí určených k bydlení, tak proč byste měli uvažovat nad něčím jiným? Následující řádky vám ukáží, proč mohou být kanceláře daleko zajímavějším investičním aktivem než byty, informuje Amigal.

Ilustrační fotografie

Informační povinnost za rok 2014 doposud nesplnilo 76 % firem

Ekonomika

Informační povinnost za rok 2014 doposud nesplnilo 76 % tuzemských společností. Základní termín pro vložení finančních výkazů do sbírky listin vypršel koncem července 2015 a nejzazší termín uplyne na konci letošního roku. V Praze informační povinnost nesplnilo přes 80 % společností. Nejméně disciplinované jsou firmy z finančního zprostředkování a maloobchodu. Analýzu dnes zveřejnila poradenská společnost Bisnode, která se zabývá poskytováním ekonomických informací o firmách.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

I malé úpravy v domácnosti mohou ušetřit tisíce korun ročně

O tom, jak ušetřit na chodu domácnosti, toho bylo napsáno pomalu stejně, jako tipů, jak zaručeně zhubnout. Ať už máte první garsonku či jste majitelem velkého rodinného domu, existuje řada způsobů, jak zbytečně nenavyšovat rodinný rozpočet o náklady za topení či elektřinu. Stejně jako u hubnutí je ale nejtěžší začít, změnit některé návyky a nového způsobu života se držet.

Ilustrační fotografie

Znalost práce na počítači podmínkou, uvádějí zaměstnavatelé u více pracovních nabídek

Ekonomika

Výzkumy počítačové gramotnosti ukazují, že Češi přeceňují své znalosti výpočetních technologií, a nejmarkantnější rozdíl mezi sebehodnocením a realitou je u běžných kancelářských aplikací. Například 80 % lidí uvádí, že umí Excel, ve skutečnosti práci s ním zvládá sotva 20 % z testovaných. I proto zaměstnavatelé při hledání nových pracovníků přikládají velký význam mezinárodně uznávaným certifikátům, které dokládají, že jejich držitel s počítačem opravdu pracovat umí.

Ilustrační fotografie

Češi se obávají stáří svých rodičů

Ekonomika

České domácnosti mají starost o své nejstarší členy. Téměř 70 % rodin se obává o důstojné stáří příbuzných. 80 % z nich je přesvědčeno, že na podzim života svých blízkých nejsou připraveny. Péče o seniory často znamená růst finančních nákladů, respektive omezení pracovní aktivity. To představuje riziko zejména pro lidi středního věku s dětmi – tzv. sandwichovou generaci. Údaje vyplývají z rozsáhlého průzkumu Nadace Kooperativa. Podle něj se dnes o nemohoucí rodiče stará každá pátá česká rodina.

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 11:36

Mrazy způsobily vinařům škodu přes dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy