I malé úpravy v domácnosti mohou ušetřit tisíce korun ročně

O tom, jak ušetřit na chodu domácnosti, toho bylo napsáno pomalu stejně, jako tipů, jak zaručeně zhubnout. Ať už máte první garsonku či jste majitelem velkého rodinného domu, existuje řada způsobů, jak zbytečně nenavyšovat rodinný rozpočet o náklady za topení či elektřinu. Stejně jako u hubnutí je ale nejtěžší začít, změnit některé návyky a nového způsobu života se držet.

Ilustrační fotografie
reklama

Největší zátěž pro peněženku nepředstavují mimořádné výdaje, ale drobné částky, kterých si lidé na první pohled ani nevšimnou. „Šetření je stejně jako většina změn v životě považována za něco nepříjemného, co automaticky sníží kvalitu našeho života. Přitom dnes existuje řada způsobů, jak náklady za domácnost výrazně snížit, aniž by člověk musel nějak zásadně měnit životní styl. Je pouze potřeba pohlídat si zcela zbytečné výdaje,“ upozorňuje Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která nabízí množství energeticky úsporných prvků na českém trhu.

Když potřebujete rychlé výsledky

Pokud patříte k těm, kteří ve všem, co dělají, potřebují vidět rychlé změny, začněte drobnými úpravami. Jestliže ztrácíte motivaci pokračovat, když po prvních dnech na salátech nevidíte nižší čísla na váze a po prvních dnech šetření vyšší čísla na bankovním účtu, dejte si menší cíle. Stáhněte radiátor pod 20 °C. Na sobě pravděpodobně rozdíl ani nepocítíte, ale výrazně snížíte spotřebu energie. Ta s každým stupněm nahoru narůstá až o 6 procent. Až o třetinu vám spotřebu navýší i neodvzdušněné topení. Úkol, který zvládnete při troše šikovnosti za deset minut, se může na účtech podepsat dosti zásadně. A pokud jste to stále ještě neudělali, vyměňte konečně klasické žárovky za kompaktní. Takzvané úsporné zářivky mají o osmdesát procent nižší spotřebu. Při výměně klasické 75W žárovky za úspornou 15W žárovku ušetříte při třech hodinách svícení denně asi tři sta korun za rok. To sice není mnoho, nicméně vezměme si, kolik máme doma každý zářivek a kolik hodin například v zimně svítíme. V tomto kontextu už mluvíme o úsporách v tisících korun.

Málokdo si dnes uvědomuje, že energeticky nejnáročnější spotřebič v domácnosti, je lednička. Pokud přidáme i mrazák, může být zodpovědná až za 20 procent celkové spotřeby elektřiny v domě. Ovšem za předpokladu, že elektřinou nevytápíme. Pak má největší podíl na spotřebě elektrický kotel. I přesto, že vaše lednička stará dvacet let funguje, zvažte, zda se opravdu vyplatí. Spotřebiče z počátku devadesátých let mají totiž asi třikrát větší spotřebu než současné ledničky v třídě A++. Pokud si investici do nové zatím opravdu dovolit nemůžete, šetřete co nejvíce se stávající. Nastavte správnou teplotu. V lednici stačí okolo pěti stupňů, v mrazáku pak – 18°C. Mrazák také pravidelně odmrazujte. Už pět milimetrů ledu na stěnách mrazáku představuje o 30 procent vyšší náklady na provoz.

Když chcete zásadní změnu

V momentu, kdy už jsou částky za provoz domácnosti neúnosné, drobné změny toho mnoho nezachrání. V tom případě musíte do úspor opravdu investovat. Zní to trochu jako paradox, ale když chcete, aby se úspory do budoucna na vašem účtu opravdu viditelně promítly, většinou do toho musíte na začátku něco vložit. Nemusíte se ale obávat. Pokud se jedná o promyšlené opatření, počáteční investice se vám brzy vrátí, a úspory do budoucna budou velké.

Zvažte zateplení domu či bytu. Může vám to ušetřit až padesát procent celkových nákladů na topení. Čtvrtina veškerého tepla uniká přes stará okna. „Ke zbytečným ztrátám dochází i u špatně těsnících dveří do domu i na balkon a u garážových vrat. Proto při rekonstrukci bytu či domu nezapomínejte ani na zateplení garáže pomocí kvalitních vrat,“ dodává Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která je největším výrobcem sekčních garážových vrat v tuzemsku. Při zateplení obvodových zdí o tloušťce třicet až čtyřicet centimetrů a výměnou oken můžete každý rok ušetřit přibližně dvaadvacet tisíc korun. Když k tomu připojíte i výměnu starého kotle za nový, poskočí úspora o další zhruba pět tisíc nahoru.

Ke snížení energie v domácnosti přispívá kromě zateplení také vhodná stínicí technika. V létě lze díky kvalitnímu stínění omezit náklady na chlazení, v zimě naopak umožňuje snížit úniky tepla a tím i náklady na vytápění. Celkový účinek stínicí techniky přitom zefektivňují elektrické pohony. „Díky elektrickým pohonům předokenních rolet lze například v zimních měsících uspořit až 10 % energie na vytápění domu. Při nízkých teplotách se rolety automaticky zavřou a vytvoří před okny tepelnou izolaci. To je výhodné využívat i při nízkých nočních teplotách a zabránit tak zbytečnému úniku tepla,“ upřesňuje Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která se zabývá výrobou stínicí techniky. „Pokud jsou rolety na noc zavírány, místnost vychladne zhruba o 1,5 stupně. V případě, že zavřené nejsou, teplota se sníží až o stupně 3,“ uzavírá Valenta.

Témata: CZK | Lomax

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky