Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znalost práce na počítači podmínkou, uvádějí zaměstnavatelé u více pracovních nabídek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Aspen

Výzkumy počítačové gramotnosti ukazují, že Češi přeceňují své znalosti výpočetních technologií, a nejmarkantnější rozdíl mezi sebehodnocením a realitou je u běžných kancelářských aplikací. Například 80 % lidí uvádí, že umí Excel, ve skutečnosti práci s ním zvládá sotva 20 % z testovaných. I proto zaměstnavatelé při hledání nových pracovníků přikládají velký význam mezinárodně uznávaným certifikátům, které dokládají, že jejich držitel s počítačem opravdu pracovat umí.

„Zvládnutí práce s počítačem, zejména na uživatelské úrovni, je očekávanou dovedností u naprosté většiny uchazečů o zaměstnání od administrativních pozic výše,“ říká Zuzana Lincová, ředitelka Profesia.cz. „Počítačovou gramotnost vyžadují zaměstnavatelé čím dál častěji i u dělnických pozic, a to zejména v souvislosti s obsluhou strojních zařízení.“

Asi nejznámějším dokladem počítačové gramotnosti je „řidičák na počítač“ – certifikát ECDL (European Computer Driving Licence). Jeho držitel při hledání práce zvyšuje své šance, že projde prvním sítem výběru, velkým plusem může být pro ty, kteří se ucházejí o místo v zahraničí. Navíc možnost doložit formálně své znalosti zvyšuje jistotu uchazeče o práci při stresujícím přijímacím řízení.

„Investice do mezinárodně uznávaných certifikátů se žadatelům o práci často velmi brzy vrátí,“ říká Jan Dvořák, výkonný ředitel Počítačové školy Gopas, a dodává: „Zájem o tzv. počítačový řidičák přetrvává – lidé vědí, že pokud při žádosti o zaměstnání předloží doklad dosaženého IT vzdělání, jejich šance na úspěch rostou. Řada firem dokonce od uchazečů o zaměstnání tyto certifikace přímo vyžaduje.“

ECDL (European Computer Driving Licence) je prakticky celosvětově rozšířený certifikační koncept a je synonymem pro počítačovou gramotnost a digitální kvalifikaci. Zahrnuje celou řadu certifikačních a vzdělávacích programů zaměřených na různé oblasti IT a různé úrovně znalostí.  Výsledky testů jsou také vhodným východiskem při plánování dalšího vzdělávání v IT oblasti – jak jeho zaměření, tak úrovně.

„Oficiální mezinárodní certifikát má pro uchazeče o zaměstnání také psychologický efekt, jeho držitelé si v přijímacím řízení více věří,“ uvádí Jan Dvořák. „Navíc tímto způsobem zvyšují svou cenu na trhu práce.“

Témata:  lidé práce počítače

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

15. dubna 2024 12:04

Zkontrolujte si řidičák! Letos vyprší platnost ještě více než 360 tisícům z nich

Od začátku letošního roku už sice není povinné mít na cestách po České republice řidičský průkaz vždy u sebe, je ale nutné, aby byl platný. Do konce roku zbývá vyměnit ještě přes 360 tisíc dokladů s končící platností, nejvíce ve Středočeském kraji (50 850), nejméně v kraji Karlovarském (9 506). O nový řidičák můžete požádat buď přímo na úřadě, nebo přes Portál dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Americký dolar USD, ilustrační fotografie

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.