Ekonomika

Ilustrační fotografie

Na dovolené smlouvejte. Tipy, jak na to

Ekonomika

Ačkoli většina lidí jezdí na dovolenou do hotelů s all inclusive, nenavštívit místní tržiště by byla veliká škoda. Minimálně tam můžete nakoupit originální suvenýry za velmi slušnou cenu. Nesmíte ale zapomenout, že na jihu je součástí tradice smlouvání.

Mléko, ilustrační fotografie

Dobrá zpráva pro milovníky masa a mléka: Ceny potravin klesají

Ekonomika

Dobrá zpráva pro ty, kteří často nakupují maso a mléko. Ceny těchto potravin totiž už nějaký čas klesají a klesat budou i dál. Mléka a masa je prý na našem trhu přebytek. Jenže nízké výkupní ceny znamenají problémy pro zemědělce a mlékárny.

Ilustrační fotografie

Kde všude nám přes dovolenou unikají peníze? Tipy, jak ušetřit

Ekonomika

Každý z nás se těší na okamžik, kdy za sebou zavře dveře domova a radostně vyrazí na dovolenou. Než však opustíte svůj domov, zkontrolujte, jestli jste zastavili vodu a plyn a vypojili ze zásuvky vše, co je potřeba. Zajistíte si bezstarostný návrat domů a nezaplatíte zbytečně mnoho peněz navíc za energie. Co všechno bychom měli před odjezdem zabezpečit?

Ilustrační fotografie

VZP zavádí internetové výpisy. Lidé budou mít lepší kontrolu, co pojišťovně vykazují jejich lékaři

Ekonomika

Klienti naší největší zdravotní pojišťovny budou mít lepší kontrolu nad tím, co pojišťovně vykazují jejich lékaři. Výpisy budou na internetu a každý si tak bude moci kontrolovat, jakou péči mu pojišťovna proplatila. A také může upozornit na případné podvody lékařů. VZP se tak konečně přidá k některým menším pojišťovnám, které podobnou službu už nabízejí a ušetřily tak desítky miliónů korun.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Brexit utlumil největší evropský trh s uměním

Ekonomika

Britské obchodníky s uměním zmítá nejistota. Zatímco o dlouhodobějších následcích odchodu z EU na ekonomiku Velké Británie se vedou diskuze, rozhodnutí britských voličů už má reálný dopad. Britští obchodníci s uměním hlásí menší zájem o umělecká díla. Výjimkou jsou investiční šperky, jejichž prodeje naopak rostou. Informuje Alo diamonds.

Ilustrační fotografie

6 tipů, jak výhodně využít slunce v domácnosti

Ekonomika

Shůry dostáváme sluneční energii zcela zdarma. Proč toho nevyužít? Díky energii ze slunce můžeme v domácnosti ohřívat vodu, svítit, nabíjet mobilní telefony a autobaterie, nebo osvětlit zahradu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Přichází nový benzin E10. Z trhu zmizí Natural 95?

Máte starší auto? Už za tři roky vás čeká velké dilema - z trhu zmizí Natural 95. Vy si pak buď připlatíte asi tři koruny na litr benzinu Natural 98 nebo budete nakupovat nový benzin E10. Ten ale obsahuje dvojnásobek lihu a starší motory poškozuje. Informují o tom Lidové noviny.

Ilustrační fotografie

Růst ekonomiky: domácnosti utrácely, investice rostly

Ekonomika

Vloni pomohlo české ekonomice dočerpávání peněz z fondů EU a nízké ceny ropy na světovém trhu. Národní hospodářství rostlo nejrychleji od roku 2007. Mezi členskými zeměmi vstupujícími do EU po roce 2000 patřila České republice z hlediska úrovně ekonomické výkonnosti druhá nejlepší příčka hned za Maltou.

Ilustrační fotografie

Do Čech míří další řetězec s módou

Ekonomika

Americký médní řetězec Forever 21 otevře na podzim v Praze na Černém Mostě svou první pobočku s módou fast fashion. Čili s módu z přehlídkových mol. Řetězec slibuje i příznivé ceny pro koncové zákazníky. Informuje Aktualne.cz.

Stříbro, ilustrační fotografie

Cena stříbra vystřelila o 35 procent. Důvodů je několik

Ekonomika

V posledních měsících se rychle zvyšuje poptávka po stříbře. Jeho cena od začátku tohoto roku vzrostla v korunách i dolarech již o více než 35 procent. Patří mezi letošní nejvýkonnější investice, uvádí předseda Asociace pro investiční kovy a mince (AIKM) Vladimír Brůna.

Ilustrační fotografie

5 tipů, na co si dávat pozor při výstavbě a rekonstrukci střechy

Ekonomika

Loni se v České republice stavělo nejvíce za posledních šestnáct let. Dokládá to meziroční přehled Českého statistického úřadu. Kromě výstavby nových nemovitostí se lidé často uchylují také k rekonstrukci původních objektů, z velké části střech. Při výstavbě i rekonstrukci střechy hrají velkou roli legislativní nařízení, ale také technické a bezpečnostní požadavky.

Ilustrační fotografie

Kontrolní hlášení: Od září přijdou pokuty

Ekonomika

Finanční správa stále čeká na novelu, která zmírní sankční režim u kontrolních hlášení. Pokuty prozatím úřednici podnikatelům neudělují. Vše by se ale mělo změnit už od září. Informují TAX Vision, eDaně.cz.

Tower Bridge, Velká Británie

Brexit po měsíci: Největší daň zaplatí obyvatelé ostrovního království

Ekonomika

Je tomu už víc než měsíc, co se Velká Británie rozhodla opustit klub zemí Evropské unie. I když si všichni tak nějak mysleli, že k tomu nemůže dojít, stalo se. Britové svým rozhodnutím vytvořili jasný precedens dalším zemím a evropské společenství tak už nikdy nebude stejné jako před 23. červnem. Nicméně největší daň zaplatí z krátkodobého hlediska právě obyvatelé ostrovního království. Informuje Petr Vlasák, hlavní analytik tginvest.cz

Ilustrační fotografie

Soudy začínají rušit nově přijaté stanovy bytových družstev

Ekonomika

Bytová družstva musela do půlky roku 2015 přizpůsobit své stanovy novému zákonu o obchodních korporacích (ZOK). Ten bytovým družstvům přikazuje, aby ve svých stanovách podrobně upravila práva a povinnosti svých členů, která souvisí s nájmem a užíváním jejich družstevních bytů. Pro schválení stanov vyžaduje ZOK souhlas všech členů BD, což ale v praxi často splněno není. Soudy teď začínají stanovy těchto družstev rušit.

Ilustrační fotografie

Polovina Evropanů žije ve stresu

Ekonomika

Téměř polovina lidí v Evropě žije pod permanentním tlakem. Vyplývá to z letošního výzkumu společnosti Euromonitor. Na druhou stranu jsou ale lidé stále více ochotni investovat do svého duševního zdraví. VZP registruje nárůst výdajů za služby specialistů v ambulancích klinické psychologie, Národní ústav duševního zdraví zase vyšší počet přiznaných invalidních důchodů pro duševně nemocné. Zájem je ale i o služby osobních koučů. Oblibě se těší také jóga, meditace i nejrůznější mobilní aplikace.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Jak se bránit pokutám od mobilních operátorů

Chtěli jste ukončit smlouvu s operátorem kvůli změně podmínek a operátor vám k odchodu naúčtoval tučnou částku za předčasné ukončení? Vyúčtování reklamujte a neuspějete-li, obraťte se na Český telekomunikační úřad.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 16:38

WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil smrt Navalného, věří tajné služby

Americké zpravodajské služby konstatovaly, že šéf Kremlu Vladimir Putin pravděpodobně nenařídil, aby opozičního lídra Alexeje Navalného v únoru zabili v trestanecké kolonii. V sobotu o tom s odvoláním na americký deník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy