Babiš se Sobotkou se zase hádají. Zdanit církevní restituce?

Vláda nepodpořila návrh zdanit církevní restituce. Po jednání se nedokázala shodnout na žádném společném postoji. Návrh jihočeského kraje sice podporuje ministr financí Andrej Babiš, proti jsou ale lidovci i premiér Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka
reklama

Otázka zdanění církevních restitucí dnes na vládě vyvolala pořádně ostrou přestřelku. Ministr kultury Daniel Herman obvinil Andreje Babiše, který zdanění podporuje, z předvolebního populismu. Andrej Babiš naopak tvrdí, že náhrady pro církve byly předražené a šlo o podvod a daně tak mají být určitou kompenzací.

Andrej Babiš má jasný argument pro zdanění restitucí: "My víme všichni, že ty náhrady byly předražené o 54 miliard korun a že zemědělská půda nestojí nestojí 44 korun za čtvereční metr. Já si myslím, že to byl podvod," tvrdí šéf ANO.

Proti zdanění se ale dnes vyslovil i premiér Bohuslav Sobotka, podle kterého by mohlo být napadnuto u Ústavního soudu. "Je snaha využít tohle téma při získávání hlasů voličů. Já si myslím, že je třeba se podívat, do jaké míry může toto řešení skutečně fungovat, nejsem o tom přesvědčen, že to řešení může fungovat," řekl premiér.

To, že se za jeho návrh nepostavil premiér , ale těžce nese jihočeský hejtman Jiří Zimola, který připomíná, že s tímto slibem přišla ČSSD před parlamentními volbami. Pojďte si reakce politiků poslechnout.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky