Dobrá zpráva pro milovníky masa a mléka: Ceny potravin klesají

Dobrá zpráva pro ty, kteří často nakupují maso a mléko. Ceny těchto potravin totiž už nějaký čas klesají a klesat budou i dál. Mléka a masa je prý na našem trhu přebytek. Jenže nízké výkupní ceny znamenají problémy pro zemědělce a mlékárny.

Mléko, ilustrační fotografie
reklama

Maso a mléko jí a pije Marie Pazderníková z Jihlavy denně, a tak jí klesající ceny v obchodech vyhovují. Oproti začátku roku teď ušetří v rodinném rozpočtu necelou stovku měsíčně. "Je to fakt příjemný , kupují i víc jak masa tak mlíka, když je to teď tak levný," nechala se slyšet spokojená spotřebitelka.

Už dlouhé měsíce klesají ceny hlavně hovězího a vepřového masa. Může za to zastavený vývoz do Ruska a nadbytečné zásoby po celé Evropě. Jediné drůbeží drží svoji cenu. Spotřebitel jásá. Naproti tomu chovatelé rozhodně radostí neskáčou.

"Není to zrovna příjemný a mnoho podniků to může položit," vysvětlil zemědělec a chovatel skotu z Rantířova Vladimír Šašek.

Navíc podle odhadů ceny masa nějaký ten čas půjdou dál dolů. "Ten trend je snižování cen a ještě to tak bude," odhadl víceprezident agrární komory Václav Hlaváček.

Dlouhodobě klesají i ceny mléka, i toho je totiž na trhu nadbytek a není už ho ani kam prodávat. A stejně jako maso, i mléko bude ještě zlevňovat. Podle odhadů to bude trvat nejméně několik měsíců.

Zvyšování cen masa a mléka se podle odhadů odborníků dá očekávat nejdříve na vánoce nebo až se opět otevře ruský trh a bude kam vyvážet. 

Témata: potraviny | mléko | Maso

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky