Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobrá zpráva pro milovníky masa a mléka: Ceny potravin klesají

Mléko, ilustrační fotografie
Mléko, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Dobrá zpráva pro ty, kteří často nakupují maso a mléko. Ceny těchto potravin totiž už nějaký čas klesají a klesat budou i dál. Mléka a masa je prý na našem trhu přebytek. Jenže nízké výkupní ceny znamenají problémy pro zemědělce a mlékárny.

Maso a mléko jí a pije Marie Pazderníková z Jihlavy denně, a tak jí klesající ceny v obchodech vyhovují. Oproti začátku roku teď ušetří v rodinném rozpočtu necelou stovku měsíčně. "Je to fakt příjemný , kupují i víc jak masa tak mlíka, když je to teď tak levný," nechala se slyšet spokojená spotřebitelka.

Už dlouhé měsíce klesají ceny hlavně hovězího a vepřového masa. Může za to zastavený vývoz do Ruska a nadbytečné zásoby po celé Evropě. Jediné drůbeží drží svoji cenu. Spotřebitel jásá. Naproti tomu chovatelé rozhodně radostí neskáčou.

"Není to zrovna příjemný a mnoho podniků to může položit," vysvětlil zemědělec a chovatel skotu z Rantířova Vladimír Šašek.

Navíc podle odhadů ceny masa nějaký ten čas půjdou dál dolů. "Ten trend je snižování cen a ještě to tak bude," odhadl víceprezident agrární komory Václav Hlaváček.

Dlouhodobě klesají i ceny mléka, i toho je totiž na trhu nadbytek a není už ho ani kam prodávat. A stejně jako maso, i mléko bude ještě zlevňovat. Podle odhadů to bude trvat nejméně několik měsíců.

Zvyšování cen masa a mléka se podle odhadů odborníků dá očekávat nejdříve na vánoce nebo až se opět otevře ruský trh a bude kam vyvážet. 

Témata:  potraviny mléko Maso

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.