Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři z deseti prodávajících při slevách chybovali, zjistila ČOI

Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie
Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Někteří obchodníci při slevových akcích chybují a neposkytují spotřebitelům informace, které jim zákony od začátku letošního roku ukládají. Česká obchodní inspekce (ČOI) v prvním pololetí udělala 1142 kontrol, ve 40 procentech případů zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele. Prodávající chybovali především při výpočtech slev. Inspekce kvůli tomu vyměřila 39 pokut a vybrala 563.500 korun. Dnes o tom informovala v tiskové zprávě.

"Při kontrolách se převážně prokázaly nesprávné výpočty slev. Dále inspektoři zjistili případy, kdy deklarovaná sleva z ceny výrobku neobsahovala informaci o nejnižší ceně, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy. ČOI také zaznamenává od nabytí účinnosti novely zákona vyšší množství spotřebitelských dotazů a podnětů týkajících se uvádění nesprávných informací o slevách," řekl ředitel ČOI Jan Štěpánek.

Od letošního 6. ledna je účinná novela zákona o ochraně spotřebitele. Reaguje na některé marketingové praktiky prodávajících, které mohly ve spotřebiteli vyvolávat mylný dojem o slevách. Typickým příkladem bylo krátkodobé navýšení ceny, z které byla následně vypočítána sleva. V některých případech pak konečná cena zboží po poskytnutí slevy mohla být i vyšší, než cena zboží před jejím krátkodobým navýšením. Podle novely musí prodávající spotřebitele informovat o nejnižší ceně, za kterou výrobek prodával 30 dnů před poskytnutím slevy. Netýká se to zboží s krátkou dobou spotřeby a zboží, které podléhá rychlé zkáze.

Témata:  ČOI Výprodeje, slevy

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.