Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve druhém čtvrtletí porušily zákon téměř čtyři pětiny kontrolovaných e-shopů, zjistila inspekce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Téměř čtyři pětiny internetových obchodů, které v letošním druhém čtvrtletí zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), porušily zákon. Pochybení se nejčastěji týkala práv spotřebitelů a především toho, že provozovatelé e-shopů neposkytli zákazníkům informace ohledně reklamace a mimosoudního řešení spotřebitelských sporů.

Inspekce o tom dnes informovala v tiskové zprávě, kde současně připomněla, že vzhledem k epidemii nemoci covid-19 zájem o nákupy přes internet vzrostl. Za zjištěné nedostatky ČOI uložila firmám ve sledovaném období 452 pokut za 2,64 milionu korun.

"Výsledky kontrol potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází stále k vysokému počtu porušování práv spotřebitelů," uvedl ředitel ČOI Mojmír Bezecný.

Inspektoři od dubna do konce června provedli u tuzemských provozovatelů e-shopů 371 kontrol a chyby zjistila ve 287 případech. Vedle porušení zákona o ochraně spotřebitele kvůli chybějícím informacím o reklamaci a subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů bylo častým zjištěným inspektorů to, že se někteří prodávající dopouštějí nekalých obchodních praktik, když poskytovali nepravdivé nebo jen některé informace důležité pro rozhodnutí zákazníka o koupi.

V dalších případech pak ČOI prokázala porušení ostatních právních předpisů nebo porušení evropského nařízení o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků.

Témata:  ČOI e-shopy

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.