Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při kontrolách ČOI loni nevyhovělo 0,7 % vzorků paliv

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Požadavkům na jakost loni nevyhovělo 0,7 procenta z 2611 vzorků pohonných hmot, které odebrala Česká obchodní inspekce (ČOI) u čerpacích stanic v Česku. Proti roku 2020, kdy nevyhovělo půl procenta odebraných vzorků, je to mírné zhoršení. V tiskové zprávě o tom dnes informoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich. ČOI podle něj loni zakázala prodej 36.413 litrů pohonných hmot za 830.873 korun.

V meziročním srovnání kontroly ČOI zaznamenaly zhoršení jakosti u plynu LPG a naopak zlepšení u nafty a benzinu, kde při porovnání se všemi předchozími lety loňské výsledky vykazují dosud nejmenší množství nevyhovujících vzorků, uvedl mluvčí.

U motorového benzinu se počet vzorků, které nevyhověly normám, proti roku 2020 snížil z 0,2 procenta na 0,1 procenta. Stanovené požadavky tak loni nesplnil jeden vzorek z 1015 odebraných. Nejvíce vzorků pak kontroloři odebrali u motorové nafty, a to 1247, přičemž osm z nich nevyhovělo jakosti. Nicméně meziročně je to zlepšení z 0,8 procenta nevyhovujících vzorků na 0,6 procenta.

Vzorků plynu LPG pro pohon inspektoři loni zkontrolovali 304, z toho osm vzorků, tedy 2,6 procenta, nesplnilo jakostní požadavky technické normy. O rok dříve kontroly ČOI neodhalily ani jeden nevyhovující vzorek tohoto plynu pro pohon.

Nejvíce nevyhovujících vzorků paliv inspektoři zaznamenali počátkem loňského roku. V lednu jich zajistili osm a v únoru čtyři. Naproti tomu v dubnu, červenci, srpnu, říjnu a listopadu nezjistili u kontroly pohonných hmot žádné porušení právních předpisů.

ČOI kontroluje jakost paliv od 2. pololetí 2001 a do roku 2015 vycházelo z jejích kontrol vyšší množství nevyhovujících vzorků. Od roku 2015 má jakost pohonných hmot stabilní tendenci, doplnil mluvčí.

Témata:  ČOI pohonné hmoty

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy