Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Euro dostalo nakládačku. Nechte si ho, vzkazují Češi do Bruselu

Euro dostalo nakládačku. Nechte si ho, vzkazují Češi do Bruselu

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Euro si u Čechů jako "domácí" měna náklonnost nezískalo. Ve společnosti stále přetrvává odmítavý postoj k jeho přijetí. Jak ukázal výzkum společnosti CVVM, 77 procent obyvatel vyslovuje s ním jako s měnou ČR nesouhlas.

Téměř polovina (48 procent) "rozhodně nesouhlasí", 29 procent pak "spíše nesouhlasí". Naopak jako měnu Česka by euro uvítala asi pětina dotázaných (18 procent), z toho čtyři procenta "rozhodně" a 14 procent "spíše". Zbývajících pět procent neví.

Podpora eura roste s úrovní nejvyššího dokončeného vzdělání a klesá s rostoucím věkem. Mezi jeho zastánce patří častěji mladší lidé ve věku do třiceti let, absolventi vysokých škol, dále lidé, kteří hodnotí svou životní úroveň jako dobrou, lidé hlásící se k pravici.

K odpůrcům eura se častěji řadí lidé ve věku od 45 let výše, respondenti se špatnou životní úrovní, důchodci, dotázaní hlásící se k levici, lidé, kteří nedůvěřují vládě, a ti, kdo současnou ekonomickou situaci hodnotí jako špatnou.

Co se týká delšího časového pozorování, tak zatímco do roku 2005 zřetelně převažoval souhlas se zavedením eura jako měny v ČR, v letech 2006 až 2009 byly podíly souhlasu a nesouhlasu vyrovnané a v roce 2010 poprvé zřetelně převážil nesouhlas, což se v následujícím období dále výrazně prohloubilo, vyplývá z výzkumu.

Výzkum se uskutečnil ve dnech 8. až 15. dubna a zúčastnilo se 1049 obyvatel ČR starších 15 let.

Témata:  EUR

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy