Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku navzdory vysoké inflaci stoupla reálná mzda v polovině odvětví

EUR
EUR
Foto: INCORP images

Na Slovensku letos v červnu stouply reálné mzdy už v polovině z desítky sledovaných odvětví, dříve si po úpravě o vysokou inflaci přilepšili zaměstnanci jen v menší části sektorů hospodářství. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl slovenský statistický úřad.

Reálné mzdy se v červnu na Slovensku meziročně nejvíce, a to o 3,8 procenta, zvýšily v sektoru ubytovacích služeb. Polepšili si také pracovníci například ve stavebnictví, v restauracích a ve velkoobchodě. Naopak v dalších pěti odvětvích výdělky pracovníků po úpravě o inflaci klesaly.

V absolutním vyjádření rostly v červnu mzdy ve všech odvětvích, ve většině z nich dvouciferných tempem.

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v červnu zpomalilo na 10,8 procenta. Bylo tak nejnižší od loňského března.

V červnu ve většině sektorů slovenské ekonomiky pokračoval pokles počtu pracovníků. Zaměstnanost mírně klesla také v průmyslu, který se klíčovým odvětvím ekonomiky země.

Témata:  Slovensko inflace platy / mzdy EUR

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.