Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovensku navzdory vysoké inflaci stoupla reálná mzda v polovině odvětví

EUR
EUR
Foto: INCORP images

Na Slovensku letos v červnu stouply reálné mzdy už v polovině z desítky sledovaných odvětví, dříve si po úpravě o vysokou inflaci přilepšili zaměstnanci jen v menší části sektorů hospodářství. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl slovenský statistický úřad.

Reálné mzdy se v červnu na Slovensku meziročně nejvíce, a to o 3,8 procenta, zvýšily v sektoru ubytovacích služeb. Polepšili si také pracovníci například ve stavebnictví, v restauracích a ve velkoobchodě. Naopak v dalších pěti odvětvích výdělky pracovníků po úpravě o inflaci klesaly.

V absolutním vyjádření rostly v červnu mzdy ve všech odvětvích, ve většině z nich dvouciferných tempem.

Tempo meziroční míry inflace na Slovensku v červnu zpomalilo na 10,8 procenta. Bylo tak nejnižší od loňského března.

V červnu ve většině sektorů slovenské ekonomiky pokračoval pokles počtu pracovníků. Zaměstnanost mírně klesla také v průmyslu, který se klíčovým odvětvím ekonomiky země.

Témata:  Slovensko inflace platy / mzdy EUR

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.