Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ode dneška je možné objednat spořicí státní dluhopisy

Ode dneška je možné objednat spořicí státní dluhopisy

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Spořící státní dluhopisy je od pondělí možné objednat na téměř 1400 pobočkách jejich distributorů. Upisovací období potrvá do 30. listopadu, cílem ministerstva financí je prodat dluhopisy ve jmenovité hodnotě alespoň 10 miliard korun, informovalo v pondělí tiskové oddělení rezortu financí.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) však již dříve upozornil, že si vyhrazuje právo upisovací období zkrátit, a to zejména v případě, kdy by ministerstvo vyprodalo dluhopisy za 20 miliard korun.

Novinkou podzimní emise státních spořících dluhopisů je možnost zakoupit dva druhy ozdobných certifikátů. Jedná se o dluhopisy "dárkový", který obdrží obdarovaný od vlastníka a o "pamětní list emise" - tedy ozdobné osvědčení o vlastnictví spořících státních dluhopisů.

K současným distributorům dluhopisů (Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a J&T Banka) se podle informací ministerstva nově přidává i zhruba tisíc distribučních míst České pošty, na kterých je možné dluhopisy objednat.

Samotné připsání dluhopisů na majetkový účet se uskuteční 12. prosince.

V nabídce zůstávají i nadále čtyři stávající typy dluhopisů. Jedná se o krátkodobý diskontovaný, pětiletý kuponový, pětiletý reinvestiční a sedmiletý protiinflační. Nový, tříletý dluhopis nabídne stejnou výši úročení každý rok a na konci třetího léta úrokovou prémii za držení do splatnosti.

Témata:  dluhopisy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:14

Stále více jsou žádáni elektrikáři a další zástupci řemeslných profesí

Pracovní portál Prace.cz se zaměřil na porovnání poptávky zaměstnavatelů a zájmu uchazečů o práci u nejpopulárnějších profesí. Jaké zde jsou aktuální trendy? A jak se pohybují u těchto profesí aktuálně odměny?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.