ČEZ vykoupí své dluhopisy za 12 miliard korun, akceptoval všechny nabídky

Energetická společnost ČEZ vykoupí své dluhopisy vydané v eurech a amerických dolarech za zhruba 12 miliard korun. Firma to oznámila na svém webu. O záměru už dříve informoval deník E15, který uvedl, že ČEZ hodlá předčasně splatit významnou část svých starých dluhů, a ušetřit tak na úrocích.

Ilustrační fotografie
reklama

"Touto transakcí si ČEZ sníží úrokové náklady o asi 340 milionů korun ročně, což pozitivně ovlivní hospodaření v letech 2021 a 2022. Po prodeji rumunských aktiv firma avizovala, že část peněz použije na umoření dluhu. Tendr na výkup dluhopisů bez možnosti výměny za nové oznámil ČEZ na začátku dubna. Zpráva pro nás není překvapením," řekl dnes analytik Komerční banky Bohumil Trampota.

Mluvčí ČEZ Roman Gazdík dříve uvedl, že v současné době nízkých úrokových sazeb je pro společnost výhodnější předčasně dluhopisy splatit, než držet hotovost pro jejich splacení na záporně úročených účtech a čekat na dobu splacení a zároveň platit úrok z těchto dluhopisů.

ČEZ nabídl zpětný odkup držitelům dluhopisů vydaných v rámci sedmisetmilionové dolarové emise splatné v roce 2022 a dvou eurových emisí splatných letos a v příštím roce. Transakci řídí tandem bank Société Générale a UniCredit Bank. E15 dříve připomněla, že jde o přibližně dvě třetiny částky, kterou společnost loni vyplatila na dividendách. Letošní výplatu akcionářům přesto dluhopisové odkupy ovlivnit nemají, dodal web.

ČEZ je největší česká energetická firma a jejím majoritním akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni meziročně klesl z předloňských 14,5 miliardy korun na 5,5 miliardy Kč, tedy o 62 procent. Za poklesem stály podle firmy vyšší tvorba opravných položek kvůli prodeji rumunských aktiv, zhoršení podmínek pro uhelnou energetiku a zdražení emisních povolenek. Po očištění o mimořádné nepeněžní vlivy ale čistý zisk vzrostl o 21 procent na 22,8 miliardy korun. Tržby skupiny stouply meziročně o čtyři procenta na 213,7 miliardy korun, což je nejvíce od roku 2013.

Témata: čez | dluhopisy | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky