Ekonomika

Ilustrační fotografie

Chyby, které mohou prodražit dovolenou na horách

Ekonomika

Dovolená v zahraničí na lyžích je spojena především s pohodovými zážitky. Na druhé straně zde můžete přijít k velkým škodám, ať jsou to ukradené věci či peníze v hotovosti, náklady za způsobenou škodu nebo vybrakovaný účet. Jak v těchto případech postupovat, aby vás to stálo, co nejméně nervů a především peněz? Máme pro vás tři rady, které vám pomohou předejít následným obtížím.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnanost je v lednu nižší, než se čekalo

Ekonomika

Míra nezaměstnanosti vzrostla v prvním měsíci nového roku jen nepatrně a na úrovni 6,4 % je nižší, než co čekával finanční trh. Nárůst nezaměstnanosti je pro přelom kalendářního roku záležitost typická: roli zde hrají sezónní faktory, tedy útlum prací v zemědělství a stavebnictví, a také ukončení smluv a dohod na dobu určitou související s koncem kalendářního roku. Informuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: Změna dodavatele energií. Znáte podmínky své smlouvy?

Téměř třetina domácností, které v posledních třech letech změnily dodavatele elektřiny, uzavřela smlouvu o dodávkách energie prostřednictvím podomního prodeje. Vyplynulo to z průzkumu spotřebitelské organizace dTest. Ukázalo se také, že lidé často neznají podmínky své smlouvy s dodavatelem energií. 46 % respondentů, kteří měli uzavřenou smlouvu na dobu určitou, uvedlo, že neví, zda jim hrozí pokuta při předčasném ukončení smlouvy.

Ilustrační fotografie

Nešiďte neschopenku. Hrozí vám pokuta, ztráta peněz i výpověď

Ekonomika

Do Česka naplno vtrhla chřipková epidemie a množství lidí upoutala na lůžko. V této chvíli máte v podstatě dvě varianty - buď si na marodění vezmete dovolenou, nebo si necháte napsat neschopenku. Pokud zvolíte druhou možnost, musíte se připravit na dodržování přísného režimu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

dTest: ČOI už může pomáhat při řešení sporů

Od prvního února platí nová právní úprava pro řešení spotřebitelských sporů. Kromě České obchodní inspekce pomohou také Český telekomunikační úřad, Energetický regulační úřad a Finanční arbitr. dTest bude rovněž žádat o pověření ministerstvem.

Ilustrační fotografie

Po roce 2019 bude nedostatek diamantů. S ním poroste i cena

Ekonomika

Diamantový trh budou v následujících letech ovlivňovat stárnoucí doly s klesající výtěžností, absence nových nalezišť a zmenšující se dodávky surových diamantů na trh. Světová poptávka poroste díky Spojeným státům, Číně a Indii. Podle analýzy českého klenotnictví ALO diamonds to bude mít vliv na ceny diamantů a lze očekávat, že zhruba do roka začnou ceny opět růst. Na tomto trendu se shodují i analytici těžařských společností Alrosa, De Beers či Rio Tinto.

Ilustrační fotografie

Češi se u doktora mají jako v bavlnce, ukázala evropská studie

Ekonomika

Nadáváte v čekárně u lékaře na české zdravotnictví? Tak to vám nejnovější průzkumy vezmou vítr z plachet. Velký evropský průzkum ukázal, že jsou Češi v úrovni zdravotnictví takřka na špici a péči nám závidět mohou i západní sousedé. A mezi těmi východními jsme nehasnoucí hvězdou.

Ilustrační fotografie

Stát bude trestat nerovné platy mužů a žen

Ekonomika

Nerovné odměňování mužů a žen za stejnou práci bude stát od nynějška trestat daleko více než dříve. Do firem totiž začnou chodit speciálně školení inspektoři, kteří budou platovou diskriminaci zjišťovat. Pokud se prokáže, hrozí firmám vysoké pokuty.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Chybí lékaři a sestry. Stát sleví z přísných nároků na vzdělání

Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů jednají o návrzích na změny ve vzdělávání lékařů a sester. Ty předkládá ministerstvo zdravotnictví. České nemocnice mají problémy s nedostatkem lékařů a sester a některé už kvůli tomu zavírají oddělení nebo alespoň ruší lůžka na nich.

Ilustrační fotografie

Zahraniční kapitál v Česku ovládá více než pětinu firem. Vedou Rusové, Slováci a Němci

Ekonomika

Zahraniční kapitál v Česku ovládá více než pětinu všech firem, jen 78 procent má české vlastníky. Žebříčku zahraničních investorů podle loňské studie společnosti Bisnode vévodí ruský kapitál, který má v tuzemsku podíly ve více než 16 000 firmách. V přehledu nejčastějších vlastníků českých firem následuje slovenský, německý a ukrajinský kapitál. Podle oslovených společností český management s mateřskou společností konzultuje především celkovou strategii, přičemž komunikace probíhá například pomocí videokonferencí.

Andrej Babiš

Babiš naděluje: Po pivu chce levnější DPH i na vodu a nealko

Ekonomika

Jako by už začal předvolební boj - ministr financí Andrej Babiš nepřestává chrlit další nápady, jak jít na ruku hospodským, které chce ale zároveň "podusit" elektronickou evidencí tržeb (EET). Nově prohlásil, že po pivu bude prosazovat nižší DPH i na nealkoholické nápoje.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Každá desátá žena dostane na Valentýna šperk, výjimkou nebudou ani šperky pro muže

14. února se slaví svátek svatého Valentýna a zamilovaní budou obdarovávat své partnery. Podle průzkumu agentury Ipsos čeká každou desátou ženu šperk. V poslední době už neplatí pravidlo, že šperk kupuje vždy muž ženě. Stále častěji kupují šperky ženy mužům nebo je kupují muži sami sobě. V těchto případech jde velmi často o černé diamanty. Podle největšího českého klenotnictví ALO diamonds jsou v tomto Češi světovou raritou.

Ilustrační fotografie

Neschopenek vloni přibylo. S tímhle stonali Češi nejčastěji

Ekonomika

Čeští lékaři vypsali v loňském roce téměř o čtvrt milionu neschopenek více, než v roce 2014! Celkem vypsali lékaři přes jeden a půl milionu potvrzení o dočasné pracovní neschopnosti. Nejčastěji, stejně jako v předchozím roce, stonali Češi s onemocněními dýchací soustavy.

Ilustrační fotografie

Pět tipů, jak vyhrát dražbu nemovitostí

Ekonomika

Moderní technologie mění svět nemovitostí, nakupovat v dražbě lze i z pohodlí domova. Drtivá většina dražeb nyní probíhá elektronicky. Proč dát přednost nákupu nemovitosti v dražbě před jinými způsoby? Oproti jiným metodám jsou dražby naprosto bezpečné, rychlé a nemovitosti můžete pořídit za daleko nižší ceny, než je běžné. Navíc elektronické dražby jsou komfortní a transparentní. Žádné skryté nabídky, žádné složité scénáře a dlouhé prostoje, kdy není jasné, kdo je vítěz. A pokud chcete získat svůj vysněný rodinný dům, byt nebo jinou nemovitost, zde je několik tipů od společnosti Eurodražby.cz, jak uspět v dražbě nemovitostí:

Ilustrační fotografie

Lidé chodí do práce i když jsou nemocní. Proč?

Ekonomika

Z nejnovější ankety pracovního portálu Profesia.cz vyplývá, že většina lidí chodí do práce, i když jsou nemocní, protože si nemohou dovolit výpadek příjmů. Překvapivě velké množství respondentů, celé tři čtvrtiny, pak z různých důvodů chodí do práce i v době nemoci.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Díky kotlíkovým dotacím pořídíte úsporné kotle na tuhá paliva i za čtvrtinovou cenu

Netrpělivě očekávané kotlíkové dotace již běží téměř ve všech krajích České republiky. Poměrně velký státní příspěvek můžete získat nejen na tepelné čerpadlo, ale také na kotel spalující uhlí a biomasu. Zástupcem této kategorie je například kotel ENBRA TP-EKO, v němž je možné bez úprav spalovat hnědé uhlí velikosti ořechu i dřevní pelety. Výše dotace může dosáhnout až 75 % pořizovacích nákladů. ENBRA TP-EKO je jediným kotlem na trhu, který lze pořídit v široké škále výkonnostních provedení bez nutnosti jakékoli úpravy kotle při změně paliva, informuje ENBRA.

Ilustrační fotografie

Nafta za 22 Kč. Ceny pohonných hmot jsou nejníž od roku 2003

Ekonomika

Ceny pohonných hmot jsou na minimu. Nafta na některých čerpacích stanicích poprvé po 13 letech spadla pod hranici 23 korun. A motoristé jsou pochopitelně nadšení. Podle ekonomů stojí barel ropy 20 amerických dolarů a propad cen může pokračovat - dokonce až na polovinu.

Ilustrační fotografie

dTest: Využijte právo na pravdivé a úplné údaje při změně dodavatele

Ekonomika

Lidé často nevědí, kdy jim končí smlouva o dodávce energií a jaké sankce jim hrozí za předčasné ukončení smlouvy. A dodavatelé jim někdy odmítají tyto informace sdělit. Přitom součástí smluv bývá automatické prodlužování na dobu určitou a nelze je tudíž bez sankce vypovědět. Od 1. ledna 2016 však energetický zákon ukládá dodavatelům energií povinnost poskytnout spotřebiteli na jeho žádost pravdivé a úplné informace nezbytné k uskutečnění změny dodavatele energií.

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 11:39

Předpověď počasí na noc a středu 17. dubna

Mezi tlakovou níží nad východní Evropou a tlakovou výší nad východním Atlantikem k nám bude nadále proudit studený a vlhčí vzduch od severozápadu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy