Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Investoři se s novým týdnem do nákupu akcií příliš nehrnou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Evropské akcie neudržely svoje zisky z dopoledního obchodování a v závěru seance kolísají okolo pátečního zavíracího kurzu. Hlavní brzdou jsou energetické tituly, které padají o zhruba jedno procento, nedaří se však i jiným komoditním společnostem nebo prodejcům spotřebního zboží. Naopak v plusu nalezneme farmaceutické tituly, které si z dnešního obchodování odnášejí zisk ve výši necelého půl procenta, okolo jedné desetiny procenta posilují utility, telekomunikace nebo finanční akcie. Důvodem investorské nevole více nakupovat akcie mohou být komentáře amerických centrálních bankéřů, z nichž někteří stále signalizují možné zvýšení úrokových sazeb během letošního roku. Jejich pohyb v následujících měsících je tak nejistý, což na trhu zvyšuje nervozitu.

I za velkou louží akcie hledají svůj směr, a tak index S&P 500 prozatím výrazných změn nezaznamenal. I zde klesající ceny ropy srážejí na kolena akcie energetických firem, naopak farmacie pod taktovkou společnosti Medivation (+20 %) rostou v reakci na svou akvizici konkurentem Pfizer o 0,4 %.

Pražská burza dnes zakončila se ztrátou 0,2 %, přestože po otevření trhu index PX přidával až tři čtvrtě procenta. Největším propadlíkem se staly akcie ČEZ (-1,2 %), které negativně ovlivnily klesající ceny elektřiny. Jedno procento ztratil Unipetrol a trojici nejhorších dnes doplňují akcie pojišťovny VIG (-0,7 %). Ta zítra  zveřejní výsledky hospodaření za druhý kvartál. Naopak vítězem se stala sázkařská společnost Fortuna (+0,9 %), následována O2 a Philip Morris ČR (+0,8 %). Obchodní aktivita byla nižší, když zobchodovaný objem dosáhl 425 mil. Kč oproti 598 mil. Kč za poslední rok. Informuje Miroslav Frayer, Equity Analyst, Investment Banking, Komerční banka, a. s.

 

Témata:  akcie burza ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy