Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak přežít návrat dětí do školy? Rady a tipy

Škola, ilustrační fotografie
Škola, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Školákům za necelé dva týdny skončí prázdniny a budou si muset opět zvykat na školní režim. To ale podle psychologů bývá dost problém - děti jsou často roztržité a nepozorné. Rodiče by proto měli už teď své děti trochu krotit a pomalu je na začátek nového školního roku připravovat.

Začátkem školního roku jsou pedagogicko-psychologické poradny pravidelně plné nesoustředěných dětí, které si na konci září ještě nezvykly na to, že chodí do školy. A školní prospěch tomu pak často odpovídá.

Podle psychologů se ale dá na školní režim připravit a případným problémům předejít, jen rodiče musejí mít pevnou ruku a děti začít krotit už na konci prázdnin.

"Pokud je start školy ostrý, může se stát, že (dítě) dostane sérii špatných známek a že to ovlivní jeho sebevědomí," upozorňuje psycholog Karel Humhal.

Z dovolené by se proto děti neměly vracet domů na poslední chvíli, ale zhruba týden před tím, než usednou opět do lavic. A stejně tak je třeba dohlédnout na to, aby děti chodily brzy spát.

Odborníci také upozorňují i na to, že na škodu není ani malé opakování předchozí látky. Žáci si tak lépe přivyknou na nový režim a budou více soustředění.

Témata:  školství

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.