ČOI zajistila padělky za miliony, při kontrole došlo na úplatek i facky

Mimořádná kontrola České obchodní inspekce (ČOI) v tržnici na Hatích odhalila velké množství přestupků, inspektoři zajistili 483 padělků v celkové hodnotě přes 3 miliony korun. Během kontroly se provinění prodejci pokoušeli inspekci uplatit, v jiném stánku došlo i na facky.

ČOI
reklama

V pondělí 15. srpna byla provedena kontrola ČOI v tržnici Asia Bazar Hatě, která byla zaměřená na dodržování zákona o ochraně spotřebitele a na kontrolu zboží porušující práva duševního vlastnictví.

Při kontrole 20 stánků zajistili inspektoři 483 kusů padělků v celkové hodnotě 3 259 450 korun. Během kontroly se jeden ze stánkařů pokusil uplatit pracovníka ČOI, tím si přidělal další problémy. V jiném stánku byl pokus o umlčení inspektorky agresivnější, situace se natolik vyostřila, že dostala pracovnice ČOI od trhovce nafackováno. Oba incidenty řeší policie.

Inspekce nenašla pouze padělky, ale také velké množství výrobků bez řádného označení, chyběly informace o výrobcích, jejich použití i bezpečnostní instrukce. Některé výrobky dokonce porušovaly zákon o obecné bezpečnosti.

ČOI ve spolupráci s telekomunikačním úřadem měřila, zda nabízená autíčka na dálkové ovládání využívají povolené kmitočtové pásmo. "Pracovníci ČTÚ s měřícím vozem vybaveným spektrálním analyzátorem PR 100, Rohde&Schwarz měřili vysílací kmitočty hraček, kdy provedeným měřením zjistili, že většina prodávaných hraček přijímá a vysílá signál mimo povolené kmitočtové pásmo," uvedl ve zprávě ředitel inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

Do akce se zapojilo 20 pracovníků ČOI, Celní správa a také inspektoři Českého telekomunikačního úřadu. Dva případy vyřešili inspektoři pokutou, dalších 34 porušení zákonných povinností míří do správního řízení.

„Vzhledem k rozsahu porušení zákona budou kontroly tržnice ve spolupráci s dalšími dozorovými orgány pokračovat," doplnil Havlíček. 

Témata: ČOI

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky