Čtvrtina školáků trpí oční vadou. Přečtěte si, jak ji poznat

Čtvrtina školáků trpí oční vadou, mezi dětmi předškolního věku to je asi 10 procent. Čím je dítě mladší, tím těžší je poruchu rozpoznat, většina z nich se projeví až ve škole.

Brýle, ilustrační fotografie
reklama

Malé děti si většinou na zrak nestěžují, dokud si nesednou do poslední lavice ve škole. Zatímco spolužáci přečtou písmenka na tabuli bez problémů, někteří školáci směrem k ní mžourají a nápisy křídou pro ně nemají ostré hranice.

Oční vadu má podle statistiky lékařů každé dvanácté dítě ve věku do čtyř let. Tisíce dalších předškoláků pak vadou trpí bez povšimnutí rodičů. Neléčená porucha přitom může vést přitom k trvalému oslabení zraku.

"Dětské pacienty trápí velmi podobné problémy jako ty dospělé. Běžné jsou dioptrické vady jako dalekozrakost, krátkozrakost a astigmatismus. Z nedioptrických vad potom tupozrakost, která trápí téměř polovinu populace, a šilhání," uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Občasné zašilhání je do jednoho roku normální, zrakové funkce se pak vyvíjí až do sedmi let věku. Oční vadu by měl odhalit lékař během preventivní prohlídky, mohou na to ale přijít sami rodiče. "U menších dětí například tak, že nefixují předmět," vysvětlil Stodůlka.

U větších dětí si pak všímejte narážení do předmětů nebo chození blízko k televizi. Signálem může být také horší prospěch ve škole - právě proto, že dítě nevidí na tabuli. "Drobné a nevýznamné vady jsou dokonce poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let," vysvětlil lékař.

Dětský zrak mohou poškodit i počítače, tablety nebo jiné technologie, které používají děti doma i ve škole. "Při dlouhodobém sledování počítače či tabletu může docházet k tomu, že se oko dostane do křeče, což se projevuje nárůstem dioptrií. Oko se taky rychleji unaví," uvedla lékařka Michaela Netuková.

U dětí byste také neměli spěchat s kontaktními čočkami, odborníci doporučují nosit výhradně brýle až do 15 let. Při nesprávné manipulaci totiž dochází k zánětům oka, tvorbě patologických cév a dalším komplikacím.

Témata: děti | brýle

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky