Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude druhé referendum o odchodu Británie z EU? Lidem v kampani za odchod lhali, říká politik

Evropská unie, ilustrační fotografie
Evropská unie, ilustrační fotografie
Foto: European Union

Kandidát na šéfa britských opozičních labouristů a bývalý stínový ministr práce Owen Smith chce vyvolat druhé referendum o odchodu Británie z Evropské unie nebo alespoň všeobecné volby – a chce je uspořádat předtím, než bude Senát schvalovat finální dohodu o brexitu.

Owen Smith podle serveru Sky News říká, že bude blokovat brexit dokud vláda nenabídne druhé hlasování. Labouristé prý pod jeho vedením nebudou podporovat spouštění článku 50, pokud se Theresa Mayová nezaváže k uspořádání druhého referenda nebo všeobecných voleb.

Ve svém projevu, který přednesl dva měsíce po zveřejnění výsledků referenda, řekl: „Britům v kampani za odchod lhali – zaslouží si mít možnost vyjádřit se k dohodě dojednané s EU. Theresa Mayová říká, že brexit znamená brexit. Ale nikdo vlastně neví, jak brexit vypadá."

Poukázal na to, že brexit může znamenat třeba zhoršení práv pracujících nebo zničení ekonomiky. Zároveň prý může zkomplikovat obchody s jinými zeměmi. Dodal, že je „vášnivě proevropský" a že bude „zuby nehty bojovat" za to, aby jeho země v EU zůstala.

„Pod mým vedením labouristé nedají konzervativcům nevyplněný šek. Budeme hlasovat v parlamentu, abychom zablokovali jakýkoli pokus o vyvolání článku 50, dokud se Theresa Mayová nezaváže, že bude druhé referendum nebo všeobecné volby," slíbil možná vůdce labouristů.

Předpokladem je, že Británie uplatní článek 50 na konci tohoto roku nebo na začátku roku 2017 – to bude znamenat začátek dvouletých výstupních jednání. Nicméně se už objevily informace, že premiérka Theresa Mayová zvažuje spustit jej až po francouzských a německých volbách v květnu a září 2017.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy