Ekonomika

Ilustrační fotografie

Akciovým trhům svítí zelená

Ekonomika

Akcioví investoři měli dneska žně. Evropský index Stoxx 600 v závěru dnešního obchodování přidává 1,7 %. Více jak jedno procento si připisují všechny sektory s výjimkou farmaceutických titulů, které rostou o 0,6 %. Evropa se tak svezla na nákupní vlně, kterou včera večer odstartovaly Spojené státy po zveřejnění výsledků zasedání americké centrální banky a pokračovala i během dnešního nočního obchodování v Asii.

Bohuslav Sobotka

Situace soudních exekutorů v Česku začíná být kritická, jednal s nimi i premiér

Ekonomika

Situace soudních exekutorů v České republice začíná být kritická, o čemž svědčí hned několik indicií z poslední doby, ale také k tomu hned několik faktorů najednou přispívá. O zhoršujícím se ekonomickém postavení soudních exekutorů a jejich úřadů v tuzemsku nejlépe svědčí fakt, že za letošní rok ukončilo nebo oznámilo ukončení svojí činnosti už 11 exekutorů. To je v porovnání s roky předcházejícími alarmující stav. Faktorů, které k tomuto opouštění exekutorského stavu soudní exekutory vedou, je několik. Od stále se zvyšujícího počtu mnohačetných, a tudíž téměř nevymahatelných exekucí, přes zvyšující se agendu přesouvanou ze soudů právě na soudní exekutory, až po vyhlášku ministra spravedlnosti, kterou chce snížit exekutorský tarif o třetinu (a v budoucnu možná ještě více). Informují Exekutoři proti teritorialitě.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Vláda chce do státní služby přilákat nové odborníky. Platy budou vyšší

Ekonomika

Od prvního listopadu letošního roku se o čtyři procenta zvýší platové tarify ve státní službě a dojde k úpravám v systému odměňování tak, aby byli oceněni odborníci na klíčových pozicích ve státní správě. Opatření by mělo přilákat i potenciální uchazeče o práci ve státní službě.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Elektronická evidence tržeb se blíží. Rady, jak se připravit

Elektronické evidenci tržeb (EET) budou jako první podléhat ubytovací a stravovací služby, a to již od prosince letošního roku. Od stejného data se však snižuje i sazba DPH u stravovacích služeb (kromě podávání alkoholických nápojů) z 21 % na 15 %. Všichni podnikatelé, kterých se EET týká, by si tedy měli co nejdříve zajistit datové připojení a získat přihlašovací údaje na portál správce daně.

Ilustrační fotografie

Vláda schválila rozpočet na příští rok, koruna zůstává v klidu

Ekonomika

Včera byl středoevropský ekonomický kalendář prázdný a tomu odpovídal i vývoj měn. Kurzová volatilita byla nízká, měny měly tendenci nepatrně zhodnocovat při čekání na večerní výsledek jednání americké centrální banky. Zhodnocení zlotého a forintu ale nedosáhlo ani desetiny procenta. Koruna zůstává i nadále připevněná k úrovni kurzového závazku bez jakéhokoliv výraznějšího pohybu. Na ročním forwardu pomalu pokračuje normalizace situace, kurz se dnes pohyboval kolem 26,82 CZK/EUR.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Situace v ČR je alarmující, varuje ekonomka

Ministerstvo práce a sociálních věcí v březnu zveřejnilo výzkum, který se týká počtu bezdomovců v České republice. Z něj vyplývá, že počet lidí bez domova je dvojnásobný oproti původním předpokladům. Jak ale poukazuje ekonomka Ilona Švihlíková, do problémů může spadnout mnohem více lidí.

Binární opce: jak začít vydělávat z pohodlí domova

Binární opce: jak začít vydělávat z pohodlí domova

Ekonomika

Dozvěděli jste se od rodiny, kamarádů, kolegů či z médií o binárních opcích a nevíte, o co se jedná? Rádi byste si vydělávali peníze z pohodlí domova a byli zcela nezávislí na ostatních? V tom případě čtete správně, binární opce vám tuto příležitost dají. Jak to funguje a kde začít? To se dozvíte v následujících řádcích.

Ilustrační fotografie

dTest: Cukrové sirupy nejsou nutně zdravější než klasický krystal

Ekonomika

V poslední době se musí krystalový cukr i med potýkat s konkurencí různých více či méně obvyklých sladkých sirupů - datlového, javorového či agávového. Že se však nejedná o jednoznačně zdravější variantu slazení, varuje dTest společně s výživovou specialistkou Ing. Hanou Stříteckou ze sdružení Zdravá potravina.

Tower Bridge, Velká Británie

Ekonomika

Jaká je budoucnost Velké Británie po brexitu?

Panelová diskuze na britské ambasádě nastínila možné scénáře pro ekonomiku. Britská obchodní komora uspořádala ve spolupráci se společností PwC panelovou diskuzi, jež se zabývala možnými důsledky rozhodnutí Velké Británie vystoupit z Evropské unie. Odpoledního programu na britské ambasádě se zúčastnila řada odborníků v čele s velvyslankyní Velké Británie v České republice Jan Thompson.

Zlato, ilustrační fotografie

Zlato versus dluh aneb Velká hospodářská krize vs. rok 2016

Ekonomika

Aktuální vývoj světové ekonomiky není zas až tak růžový, jak se na první pohled zdá. O americkém hospodářství slýcháme vesměs jen pozitivní informace – že je v dobré kondici, vytváří se nová pracovní místa apod. Fed opět hlásá, že přikročí ke zvýšení úrokových sazeb, a to možná několikrát, nicméně neustále tento krok oddaluje a odhodlal se k tomu zatím jen jednou po téměř deseti letech. Pokud by tedy bylo všechno tak růžové a pozitivní, proč Fed sazby nezvýšil dříve nebo tak nečiní pravidelně? Není to náhodou jen jakýsi zastírací manévr? A nejde jen o ekonomiku Spojených států – ohniska špatného vývoje a krizí jsou rozeseta po celém světě. Přeshraniční nepokoje, napětí v řadě zemí, kroky velkých světových bank... To vše vytváří živnou půdu pro propuknutí něčeho velkého. Světu, balancujícímu nad propastí, tak reálně hrozí nová globální krize. Informuje Jakub Petruška, investiční analytik, Zlaťáky.cz

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Evropské akcie přešlapují na místě

Evropský index Stoxx 600 dnes příliš velkých změn nedoznal a pár desítek minut před uzavřením trhů kolísá okolo středečního zavíracího kurzu. Zisky a ztráty jednotlivých sektorů se pohybují do půl procenta. Nejhůře se daří energetickým titulům, naopak nejlépe jsou na tom akcie maloobchodních řetězců. Investoři stále přemítají, jakým směrem se bude ubírat měnová politika centrálních bank. Možná neochota ECB po jejím posledním zasedání dále uvolňovat měnovou politiku se negativně projevuje na vývoji akciových trhů.

Ilustrační fotografie

Uvažujete o změně pojištovny? Máte poslední šanci

Ekonomika

Pokud uvažujete o změně zdravotní pojišťovny, máte posledních 14 dní. K orientaci mezi nabídkami pojišťoven vám může pomoci i Index zdraví, který dnes vydala Platforma zdravotních pojištěnců. Z tohoto porovnání vychází nejlépe malá Zaměstnanecká pojišťovna Škoda.

Přijímání uprchlíků do Evropy

Lékaři se bouří: Migranti jsou starší než tvrdí

Ekonomika

Úřady mají podezření, že řada údajně nezletilých uprchlíků, kteří přichází bez doprovodu do Evropy, je starší, než tvrdí. Jeden z britských pediatrů, který několik nezletilých migrantů vyšetřoval, pro média uvedl, že velká část z nich má dvacet nebo dokonce v některých případech až čtyřicet let. Problém je, že do Evropy tito lidé přichází bez dokladů. Každá země proto jejich věk ověřuje jiným způsobem.

Ilustrační fotografie

dTest: O2 má zákazníkovi vrátit peníze, zdražila neoprávněně

Ekonomika

Bránit se zdražování služeb O2 TV má smysl. Ví to pan Roman z Prahy, který si Českému telekomunikačnímu úřadu stěžoval na loňské zdražení služeb od společnosti O2. Se svojí námitkou proti vyřízení reklamace uspěl a O2 mu má vrátit poplatky a dále poskytovat původní služby.

Ilustrační fotografie

Rady a tipy: Jak poznat kvalitní úklidovou firmu

Ekonomika

Pomoc s úklidem potřebuje občas každý, ať už pro nedostatek času, nebo zdravotní omezení. I přes to, že v českém prostředí panují stále ještě názory, že zaplatit si za úklid domácnosti je jen výsadou bohatých, úklidové služby jsou dnes dostupné všem lidem a nabízejí pravidelnou údržbu domácnosti i specializované práce. Při výběru firmy je však nutné dbát na několik zásadních věcí, jasno byste měli mít o ceně i o konkrétních činnostech, které budete požadovat. V následujícím článku vám proto přinášíme několik tipů, jak vybrat dobrou úklidovou firmu a nenaletět.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy