Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalousek kritizoval návrh státního rozpočtu. Sobotka se do něj pustil

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Návrh státního rozpočtu na rok 2017 je podle bývalého ministra financí Miroslava Kalouska jeden z nejhorších a nejméně zodpovědných rozpočtů historie. Drsnou kritikou pobouřil Kalousek premiéra Sobotku, který pak na něm nenechal nit suchou.

Miroslav Kalousek dnes představil svou podrobnou analýzu návrhu státního rozpočtu na příští rok - a kritikou rozhodně nešetřil.

Podle něj výdaje státu neuvěřitelně rostou, a vláda se místo investic zaměřuje na nabírání státních zaměstnanců. Za poslední tři roky jich prý přibylo 30 tisíc. Kritizoval také velký objem neinvestičních dotací soukromým podnikatelům a velkou zátěž pro živnostníky.

Na co vláda podle něj naopak zapomíná - to jsou investice do vývoje, výzkumu a inovací. A proto prý TOP 09 Sněmovně doporučí, aby návrh rozpočtu vrátila k přepracování a snížila ho o polovinu - tedy na třicet miliard namísto plánovaných šedesáti.

Premiér Bohuslav Sobotka ale kritiku odmítá, naopak poukazuje na to, že když byl ministrem financí Miroslav Kalousek, bylo v Česku o 200 tisíc nezaměstnaných lidí víc. Konečná podoba návrhu rozpočtu se má prý doladit zítra.

Témata:  Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy