Ekonomika

Ilustrační fotografie

Češi lační po výhodných dovolených. Velký zájem je o zájezdy First Minute

Ekonomika

Češi mají v letošní sezóně výrazně vyšší zájem o výhodné dovolené v režimu First Minute. Vyplývá to z aktuálních statistik cestovní agentury Invia. Od říjnového spuštění prodeje si letní dovolenou koupilo o 82 % více osob než loni ve stejném období. Přitom největší zájem o nákup First Minute pobytů je obvykle v druhé polovině ledna. U turistů i letos vedou tradiční dovolenkové destinace. Významně vzrostla poptávka po zájezdech do Egypta a Tunisu.

Placení, tržby, ilustrační foto

EET: Proč by ale měli mít někteří podnikatelé privilegia?

Ekonomika

Aby bylo jasno, KDU-ČSL nikdy nechtěla plošnou elektronickou evidenci tržeb. Je to proti našemu programu i proti vládnímu prohlášení a od počátku projednávání elektronické evidence tržeb jsme proti tomu bojovali, píše v článku, který má k dispozici server EuroZprávy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Ilustrační fotografie

dTest: Zjistěte si, zda je vaše cena plynu výhodná

Ekonomika

Cenu elektřiny a plynu tvoří několik položek. Část ceny regulovanou státem nemůže dodavatel ovlivnit. Neregulovaná část ceny pak vychází z obchodního rozhodnutí dodavatele. Chcete-li zjistit, zda je vaše cena plynu výhodná, můžete vyjít i z  indikativních cen plynu vyhlašovaných čtvrtletně Energetickým regulačním úřadem. Ty sice nejsou závazné, mohou však posloužit jako argument pro vyjednání lepší ceny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Povánoční výprodeje: Lidé nakupují stejně jako před Vánoci

Hlavní prodejní sezóna, která letos odstartovala začátkem října, pro obchodníky ještě neskončila. První týdny povánočních výprodejů zatím ukazují, že lidé nakupují stejně jako před Vánoci (pokles pouze o 8 %). I když se mnoho nakupujících domnívá, že povánoční výprodeje jsou výhodnější, míra slev je stejná jako v posledních týdnech před Vánoci.

Ilustrační fotografie

Evropské akcie si v závěru dne polepšily

Ekonomika

V závěru dnešní seance evropské akcie v rámci indexu Stoxx 600 rostou o 0,6 %. V dopoledních hodinách přitom index ztrácel třetinu procenta. V plusu se nacházejí všechny sektory v čele s komoditními společnostmi, které přidávají 1,2 % a atakují tak nejvyšší úroveň od května 2015. Díky rostoucím cenám černého zlata si akcie energetických společností připisují 0,75 %. Dnešní den však byl chudý na nové firemní informace či makroekonomické údaje. Za zmínku tak jen snad stojí akcie dánského výrobce potravinových doplňků Christian Hansen, které v reakci na lepší než očekávané výsledky posílily o 5,5 %. Informuje Miroslav Frayer, akciový analytik, Komerční banka.

Ilustrační fotografie

Řemeslníků je v České republice nedostatek a stále jich ubývá. Blýská se na lepší časy?

Ekonomika

Že je řemeslníků v České republice nedostatek, a spíše jich ubývá, je známý fakt. Učňovské školství prodělalo velký útlum a zájem o to „jít na řemeslo“ již dlouho klesal. Blýská se na lepší časy? Údaje z pracovního trhu říkají, že nedostatek kvalifikovaných řemeslníků se stále prohlubuje, školy, které je vychovávají, ale hlásí mírný nárůst zájmu.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zvyšování sazeb v Polsku může přijít dříve

V Polsku končí zasedání tamní centrální banky. Ta sice s největší pravděpodobností ponechá klíčovou úrokovou sazbu beze změny na úrovni 1,5 %, může však dojít k posunu v její rétorice. Inflace v Polsku se rychle šplhá směrem nahoru. Již během prvního čtvrtletí letošního roku by mohla překročit 1,5 %, s čímž ovšem centrální banka ve své prognóze nepočítá. K růstu úrokových sazeb by tak nakonec mohlo dojít ještě dříve, než jsme předpokládali, tedy již v letošním roce. Informuje Jana Steckerová, ekonom, Komerční banka, a. s.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Jak využít šedesátimiliardový přebytek rozpočtu? Ptali jsme se politiků

Ekonomika

Koalice se zatím neshodla na využití šedesátimiliardového přebytku loňského rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce s rozhodnutím počkat na vývoj letošního rozpočtu. Čas má vláda do konce dubna, kdy musí Sněmovně předložit návrh na využití peněz. Zeptali jsme se českých politiků napříč stranami, na co by tyto peníze využili oni.

Evropská unie, ilustrační fotografie

Inflace v Eurozóně vyšplhala na nejvyšší hodnotu od září 2013

Ekonomika

Inflace v Eurozóně vyšplhala koncem minulého roku na nejvyšší hodnotu od září 2013. Po více než třech letech a několika iteracích programu neortodoxního měnově politického uvolňování (negativní sazby, odkupy různých druhů aktiv) se tak inflace vrátila nad 1 % (v prosinci 1,1 %). A to zrovna v měsíci, kdy ECB prodloužila program odkupu aktiv o rok! Pech? A máme tedy čekat rychlou měnově-politickou otočku? Informuje Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.

ilustrační fotografie

Na akciových trzích panuje mrtvá nálada

Ekonomika

Včerejší obchodování na evropských trzích nepřineslo velké změny. Index Stoxx 600 po ranním propadu o 0,4 % prakticky všechny ztráty vymazal a několik desítek minut před koncem seance se pohybuje v blízkosti včerejšího zavíracího kurzu. Dnešním tahounem byly jednoznačně komoditní společnosti, jejichž akcie dnes vyskočily o 1,1 %, nicméně jejich zisky kompenzovaly utility (-1,0 %) nebo finanční domy (-0,4 %). Nové rekordy zaznamenává britský index FTSE 100, který si dnes polepšil o další půl procento. Od začátku roku si britské akcie připsaly již 1,8 %. Informuje Miroslav Frayer, Akciový analytik, Komerční banka, a. s.

Finance, ilustrační fotografie

Češi vystavili vysvědčení finančním poradcům. Jak dopadli?

Ekonomika

Na počátku prosince roku 2016 vešla v platnost novela zákona o spotřebitelském úvěru. Přinesla nová práva chránící spotřebitele, větší odpovědnost pro finanční instituce, ale i zvýšené nároky na odbornou způsobilost jejich poradců. Průzkum skupiny Wüstenrot se zaměřil na osobní zkušenosti samotných spotřebitelů. Poradci dopadli u Čechů dobře, u téměř dvou třetin respondentů prošli s vyznamenáním.

Zlato, ilustrační fotografie

Červené jezero je opravdu „zlatý důl“

Ekonomika

Je jen pár oblastí světa, které převyšují ty ostatní v kvalitě těženého zlata. Například lokalita Witwatersrand Basin v Jižní Africe. V této přibližně 350 km dlouhé a 200 km široké oblasti se nachází nejhlubší zlaté doly na světě – těží se do 3600 m, a průzkumy jsou prováděny až do 4600 m. Ve Witwatersrandu byla roce 1886 objevena vůbec nejvydatnější zlatá ložiska, z nichž bylo vytěženo cca 40 % veškerého zlata na světě. Spojené státy mají svůj „zlatý důl“: Carlin Trend ve státě Nevada je 8 km široký a 60 km dlouhý pás, kde bylo vyprodukováno nejvíce zlata v USA. Informují Zlaťáky.cz.

Ilustrační fotografie

Česku už citelně chybí pracovní síly. Budou firmy zaměstnávat důchodce a cizince?

Ekonomika

ROZHOVOR - V posledních letech Česká republika pociťuje znatelný odliv pracovní síly na Západ, opačně ale tento trend nefunguje a lidé z vyspělých zemí k nám do zaměstnání nechodí. Podle ekonoma Štěpána Křečka z Vysoké školy ekonomické v Praze je to dáno výší platu, která je u nás nižší, než v jiných evropských zemích. Navrhuje proto, aby si lidé vzhledem k nedostatku pracovních sil na trhu začali říkat o vyšší mzdy.

Pražský hrad

Ekonomika

ČSSD má problémy, bude Babiš premiérem? Politolog zhodnotil rok 2016 a prozradil, co nás čeká

ROZHOVOR - Rok 2016 přinesl v tuzemské i zahraniční politice řadu zásadních témat, která ovlivnila velkou část populace. Vytříbila se také pozice jednotlivých parlamentních stran a zatímco opozice je roztříštěná a slabá, ČSSD nasadila špatnou taktiku a hnutí ANO směřuje k vítězství v parlamentních volbách, které nás čekají za několik měsíců. Poukázal na to politolog Jan Kubáček, který v rozhovoru pro EuroZprávy.cz zhodnotil také nejdůležitější politické události uplynulého týdne.

Ekonomika, ilustrační fotografie

Česko má nejnižší nezaměstnanost v Evropě

Ekonomika

Nezaměstnanost v eurozóně se držela i v listopadu 2016  na 9,8 % – nejnižších hodnotách od poloviny roku 2009. V Evropské unii dokonce nezaměstnanost dál poklesla na 8,3 % a v čele evropského žebříčku i nadále zůstává Česko s nezaměstnaností na úrovni 3,7 %. To jsou historicky nejnižší úrovně, kterých jsme naposledy dosáhli v roce 1996. Informuje Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance

ilustrační fotografie

Vstup do nového týdne se akciovým trhům příliš nepodařil

Ekonomika

Vstup do nového týdne se evropským akciovým trhům příliš nevydařil, přestože ranní data o německé průmyslové výrobě a obchodní bilanci překvapila silnějšími údaji. Ztráty jednotlivých indexů však nedosahují enormních výšin. Hlavní index Stoxx 600 v závěru obchodování přichází o zhruba půl procenta. Mezi dnešní největší propadlíky patří finanční a energetické tituly, které odepisují 1,2 %, resp. 0,9 %. V hlubších ztrátách brání indexu se ziskem 0,8 % informační technologie nebo maloobchodní řetězce (0,7 %). Informuje Miroslav Frayer, akciový analytik, Komerční banka, a. s.

Ilustrační fotografie

V Česku je nejnižší nezaměstnanost za posledních osm let

Ekonomika

Na konci loňského roku dosáhla nezaměstnanost (podle metodiky MPSV) 5,2 %. Bylo to o jeden procentní bod méně než v roce 2015 a zároveň šlo o nejnižší míru nezaměstnanosti za posledních osm let. Naproti tomu už nyní můžeme říct (i když data nejsou ještě k dispozici), že s nízkou nezaměstnaností šla ruku v ruce rekordní zaměstnanost. Informuje Petr Dufek, Finanční trhy, Československá obchodní banka.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Kolik platíme za obědy ve velkých městech?

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun, to koncem loňského roku dokázali již jen lidé ve třech velkých městech – v Ostravě (98,70 Kč), Olomouci (98,20 Kč) a Jihlavě (98,30 Kč). Naopak v Praze průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci atakovala hranici 120 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ještě ve většině z třinácti krajských měst.

Ilustrační fotografie

V Česku se rozmáhá sousedská výpomoc. Kvůli drobným pracím už se firmy nevolají

Ekonomika

Rok 2016 bilancuje služba SuperSoused.cz, která jako nezávislý prostředník spojuje domácí kutily s lidmi v nesnázích. Během roku nabídlo přiložit svou ruku k dílu v Praze, Brně a Bratislavě, kde služba funguje, více než 2000 kutilů, u kterých lidé poptali téměř 12 000 zakázek. Nejčastěji se jednalo o instalatérské práce, vrtání a skládání nábytku. O investici 4,5 milionu Kč na plánovanou expanzi do dalších českých a slovenských měst, vylepšení procesu propojení a zviditelnění značky se služba ode dneška uchází na Fundliftu.

Ilustrační fotografie

Globální inflace je na vzestupu. Co čekat dál?

Ekonomika

Globální inflace je na vzestupu. V Německu na konci roku zaznamenala historicky nejsilnější skok (na 1,7%), inflace v eurozóně vzrostla na 3,5-letá maxima stejně tak jako výrobní inflace v eurozóně (která je důležitým vstupem pro ČNB), inflace v USA je již druhý měsíc v řadě nad dvouletými maximy a i inflace v tradičně deflačním Japonsku se pod dvou letech vrátila do kladných hodnot, zatímco výrobní inflace v Číně zdolala nejvyšší hodnoty za posledních pět let. Příští týden se pravděpodobně i česká inflace po čtyřech letech poprvé dostane do blízkosti 2%-ního cíle ČNB. Informuje Jan Bureš, Hlavní ekonom Patria Finance

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy