Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Došly peníze na důchodce a postižené!

Na provoz sociálních služeb chybí Charitě ČR částka 170 405 000 korun. Kvůli napjatým rozpočtům i škrtům je ohroženo 427 služeb pro seniory, zdravotně postižené, matky s dětmi v tísni, lidi bez domova a další tisíce klientů v tíživé životní situaci, oznámil Jan Oulík, mluvčí Charity ČR.

V současnosti probíhají jednání na úrovní ministrů i parlamentu o možnostech zvýšení dotací alespoň na úroveň roku 2012.

"Pokud nezískáme další finance, budeme nuceni desítky služeb úplně uzavřít, ačkoliv poptávka po těchto službách i z demografického hlediska dlouhodobě stoupá. Už na jaře nebo v létě hrozí zrušení například charitním poradnám, klubům pro mládež z rizikového prostředí, stacionáři pro zdravotně postižené nebo domovu pro matky s dětmi v tísni," řekl ředitel společnosti Lukáš Curylo.

Nedostatek financí znamená výrazné omezení služby, například snížení počtu pracovních úvazků nebo dokonce uzavření pobočky. To v praxi znamená, že pečovatelky, ošetřovatelky nebo osobní asistenti obslouží méně potřebných než doposud, nebo že klienti budou muset dojíždět na větší vzdálenosti. "Řada poboček už nyní musí klienty z kapacitních důvodů odmítat a mnohdy se jedná o jedinou službu v obci nebo regionu, která nabízí pomoc lidem starým, nemocným či zdravotně postiženým," dodal Curylo.

Paradoxně je mezi ohroženými službami také řada těch, které pomáhají lidem zvládat následky ekonomické krize: dluhové poradenství, sociální rehabilitace pro dlouhodobě nezaměstnané nebo dětské kluby a rodinná centra ve vyloučených lokalitách.

"S nedostatečným financováním sociálních a zdravotních služeb se neziskové organizace v ČR potýkají dlouhodobě, protože v této oblasti dosud nebyl nastaven trvalý systém například v podobě mandatorního výdaje. Přetrvávající finanční krize, která nutí vládu a kraje k seškrtávání rozpočtů, pak tento neblahý stav ještě prohloubila," uzavřel Curylo.

Témata:  sociální dávky charita

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy