Ekonomika

Ilustrační fotografie

Průměrná marže čerpacích stanic je nižší než v minulosti, řekl Stanjura

Ekonomika

Průměrná marže čerpacích stanic je v současnosti nižší než v předchozích letech. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kontroly, které provádělo ministerstvo v létě, podle něj neodhalily zneužití srpnového zvýšení spotřební daně na naftu. Skokové zdražení paliv je podle něj výsledkem vývoje na trhu.

Ilustrační fotografie

Ovocnáři: Řetězce vykoupí kilogram jablek za 13 až 14 Kč a prodají ho i za 60 Kč

Ekonomika

Ceny ovoce zásadně ovlivňují obchodní řetězce. Mají vliv i na to, kolik zboží se prodá. Výkupní cena za kilogram jablek je 13 až 14 korun, řetězce nabízí kilogram i za 50 až 60 korun, řekl dnes ČTK na budějovickém agrosalonu Země živitelka předseda Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber. Unie očekává, že letos se na jihu a západě Čech sklidí téměř 8000 tun jablek, meziročně asi o deset procent méně. Za nižší úrodu mohou škody, jež způsobil mráz, a také to, že v Česku ubývá sadů.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Češi přišli kvůli podvodům na on-line bazarech o stovky milionů korun

Češi přišli kvůli podvodům na internetových bazarech o stovky milionů korun. Podvodníci, kteří jsou nejčastěji z Ruska, Uzbekistánu nebo Ukrajiny, začali využívat nástroj, jenž jim umožňuje jednoduše krok za krokem vytvořit podvod na několik kliknutí. Uvedli to zástupci bezpečnostní firmy Eset a české policie na dnešní tiskové konferenci.

Ilustrační fotografie

Před začátkem školního roku rostou prodeje elektroniky, zájem je o notebooky

Ekonomika

Před začátkem školního roku rostou nejen prodeje psacích a výtvarných potřeb, ale také elektroniky. Zájem je především o notebooky, za které rodiče utrácí zpravidla do 20.000 korun. Vyplývá to z informací obchodníků, které oslovila ČTK. Ve výbavě školáků nebudou podle nich letos chybět ani nové mobilní telefony nebo chytré hodinky.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Rusko nouzově zastavilo pád rublu. Na jak dlouho?

Komentář Lukáše Kovandy: Ruský rubl se v minulém týdnu stal nejvýkonnější měnou takzvaných rozvíjejících se trhů. Od pondělí do pátečního dopoledne měl za sebou zpevnění vůči americkému dolaru o 6,3 procenta. Drtivá většina měn dalších rozvíjejících se ekonomik, včetně Česka, přitom vůči dolaru v minulém týdnu ztrácela. Znamená to jedno: ruské centrální bance se podařilo pád rublu zastavit, alespoň prozatím. Dlouhodobě však rubl padá i tak do propasti.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Fiala: V ozdravném balíčku nelze očekávat velké nebo principiální změny

Ekonomika

Nelze očekávat, že v konsolidačním balíčku mezi prvním a druhým čtením ve Sněmovně budou velké nebo principiální změny. Novinářům to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS). Úpravy jednotlivostí ale nevyloučil, pokud se na nich shodne celá vládní koalice. Podle Fialy i předsedkyně TOP 09 a Sněmovny Markéty Pekarové Adamové se diskuse o balíčku chýlí k závěru.

CZK

Změny v balíčku, které žádá STAN, připraví rozpočet o více než deset miliard. Nejde o maličkost, znamenaly by ústupek z hlavního cíle balíčku

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Změny v konsolidačním balíčku, které se podle dnešní zprávy Mladé fronty Dnes nejspíše podaří prosadit hnutí STAN, by v příštím roce připravily státní rozpočet o více než deset miliard korun – v porovnání se situací při prosazení stávající, nepozměněné podoby balíčku. Více než deset miliard korun přitom představuje zhruba třetinu výnosu, který měl státnímu rozpočtu balíček na příjmové straně v příštím roce zajistit. Nejde tudíž o žádné „drobné“.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Zájem o víno klesá, Francie platí vinařům v Bordeaux za rušení vinic

Dokonce i "nektar bohů" podléhá klimatickým změnám a mánii po řemeslných pivech. Vinaři v prestižním francouzském regionu Bordeaux se chystají vytrhat i s kořeny tisíce hektarů vinic, protože změna spotřebitelských návyků a globální oteplování zasáhly jeden z korunních klenotů francouzského zemědělství, upozornil server Politico.

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí zhoršilo výhled ekonomiky

Ekonomika

Ministerstvo financí v dnešní prognóze zhoršilo výhled ekonomického vývoje pro letošní rok. Očekává pokles hrubého domácího produktu o 0,2 procenta, zatímco v dubnu počítalo s růstem 0,1 procenta. Důvodem zhoršení je větší než očekávaný pokles spotřeby domácností, řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Odhad celoroční inflace ministerstvo ponechalo na 10,9 procenta.

USD

Jak se Argentina naučila milovat dolar a jak by mohla přijít o peso

Ekonomika

Pokud by pravicový politik Javier Milei, který v nedělních primárkách v Argentině dostal největší počet hlasů ze všech uchazečů o prezidentský mandát, zopakoval svůj úspěch i v říjnových volbách, mohla by zaniknout argentinská měna, kterou by nahradil americký dolar, uvádí server BBC News. Milei totiž ve svém programu slibuje plnou dolarizaci argentinské ekonomiky a zrušení argentinské centrální banky.

Ilustrační fotografie

Téměř polovině zaměstnanců starších 55 let chybí digitální dovednosti, vyplývá z průzkumu

Ekonomika

Hlavní překážkou k zaměstnávání lidí v předdůchodovém a důchodovém věku je to, že téměř polovině pracovníků starších 55 let chybí dobré digitální dovednosti pro práci na počítači nebo práci s moderními technologiemi. Zaměstnavatelé na těchto zaměstnancích oceňují hlavně znalosti, lepší pracovní návyky a nižší fluktuaci. Vyplývá to z červencového průzkumu Hospodářské komory mezi 402 zaměstnavateli.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pohonné hmoty dále zdražují, cena nafty vyskočila během srpna už o tři koruny na litr

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku pokračují ve svém zdražování. Benzín za uplynulý týden zdražil o 22 haléřů na 39,39 koruny za litr, takže je nejdražší od loňského listopadu. Nafta nyní vyjde na 37,23 koruny na litr, což značí, že za uplynulý týden její cena vzrostla bez čtyř haléřů o celou korunu. Nafta je nyní nejdražší od letošního února. Během srpna už zdražila bez jednoho haléře o celé tři koruny na litr, benzín za stejnou dobu podražil o 1,50 koruny na litr.

Ilustrační fotografie

Za propadem ceny zlata je posilování dolaru, shodují se analytici

Ekonomika

Za propadem ceny zlata v posledních týdnech je především posilování amerického dolaru v důsledku zvyšování úrokových sazeb v USA. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Zlato od začátku roku zlevnilo o tři procenta na dnešních 1907 USD, tedy asi 42.100 Kč, za unci, což odpovídá 31,1 gramu.

Ilustrační fotografie

Klesají ceny výrobců pšenice i mléka, inflace u potravin ale stále roste

Ekonomika

Pokračující pokles cen zemědělských výrobců, o kterém dnes informoval Český statistický úřad (ČSÚ), je nejvíce vidět u pšenice. Zemědělci ji prodávají i za poloviční cenu oproti loňsku, kdy se v letních měsících ceny přibližovaly až k 9000 Kč za tunu. Klesá i cena mléka, za litr nyní dostávají chovatelé 10,35 Kč, reagoval na dnešní údaje ČSÚ mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha.

Ilustrační fotografie

Vypravení prvorozeného prvňáčka do školy letos vyjde na více než 7000 korun

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Blíží se začátek nového školního roku, takže rodiče školáků si musí vyčlenit nemalé finanční prostředky. Zejména pak rodiče, jejichž prvorozené dítě jde do první třídy základní školy. Příslušné finanční náklady na takového žáka letos v průměru přesáhnou 7000 korun, a budou tak nejvyšší v historii. Záleží ovšem pochopitelně na kvalitě pořizovaných věcí. Mnozí rodiče netuší, že jim s vypravením potomka do školy může finančně pomoci stát, a to až částkou maximálně odpovídající desetinásobku životního minima jednotlivce, které letos činí 4860 korun. Na potřeby školáka může tedy stát vyčlenit až takřka 48 900 korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na 4,4 miliardy korun

Mlékárna Olma loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun z 3,669 miliardy korun v roce 2021. Čistý zisk olomoucké mlékárny v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této akciové společnosti. ČTK dnes informaci získala z výroční zprávy Olmy, která patří do skupiny Agrofert.

Slevy, výprodeje. Ilustrační fotografie

Čtyři z deseti prodávajících při slevách chybovali, zjistila ČOI

Ekonomika

Někteří obchodníci při slevových akcích chybují a neposkytují spotřebitelům informace, které jim zákony od začátku letošního roku ukládají. Česká obchodní inspekce (ČOI) v prvním pololetí udělala 1142 kontrol, ve 40 procentech případů zjistila porušení zákona o ochraně spotřebitele. Prodávající chybovali především při výpočtech slev. Inspekce kvůli tomu vyměřila 39 pokut a vybrala 563.500 korun. Dnes o tom informovala v tiskové zprávě.

Hyundai (ilustrační fotografie)

Hyundai zahájil v Nošovicích výrobu nového modelu elektromobilu Kona

Ekonomika

Automobilka Hyundai chce v závodě v Nošovicích na Frýdecko-Místecku do konce roku vyrobit 21.000 elektromobilů nové řady Kona Electric. Jejich výrobu zahájila dnes. Jde o první auto na elektrický pohon, které se v Česku začalo v roce 2020 sériově vyrábět. Zatím bylo vyrobeno 105.000 vozů určených především pro Německo, Francii, Norsko a Nizozemsko. Stejně jako doposud se Kona Electric bude v nové generaci vyrábět vedle nošovického závodu i v Jižní Koreji, a to primárně pro tamní trh a zámořské destinace. ČTK to dnes za automobilku řekl Petr Michník.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy