Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo a elektromobilová krize. Ostřílená analytička překvapila svým názorem

Elektroauta VW.
Elektroauta VW.
Foto: Volkswagen

Německý automobilový průmysl čelí náročným časům, kdy se na obzoru rýsují černé mraky. Volkswagen, klíčový hráč na trhu, oznámil drastické snižování pracovních míst, což přispívá k pochmurné náladě v odvětví. Přesto institut IFO varuje před přílišným pesimismem a zdůrazňuje, že situace není beznadějná.

Uprostřed nepříznivého vývoje a pesimistických nálad v německém automobilovém průmyslu si expertka Ifo Anita Wolfová zachovává optimismus. „I když zpráva Ifo ukazuje na negativní sentiment, nechci toto odvětví úplně odepsat. Automobilky už v minulosti čelily mnoha krizím a v budoucnu budou čelit dalším,“ říká Wolfová.

Podle ní je odolnost a schopnost inovovat v automobilovém průmyslu klíčová. „Automobilový sektor se ukázal jako velmi adaptabilní. Tato přizpůsobivost je viditelná ve vývoji nových technologií a v reakci na změny v dodavatelském řetězci,“ dodává.

Na druhou stranu si Wolfová uvědomuje, že automobilky zaspaly v reakci na elektrifikaci. „Německé automobilky zaostávají za výrobci nových elektromobilů, zejména z Číny,“ kritizuje a dodává, že i měnící se očekávání zákazníků na čínském trhu jsou výzvou. Spolu s globálním ekonomickým zpomalením, které negativně ovlivňuje export, je to další problém.

ADAC navrhuje podporu firemních elektromobilů a daňové pobídky, což by mohlo pomoci situaci zlepšit.

Témata:  Německo automobilový průmysl elektromobily Volkswagen

Související

Aktuálně se děje

12. září 2024 20:05

Extrémní počasí a VÝSTRAHA: Znojemské vinobraní a dožínky se ruší. Co všechno se ještě nebude konat?

Výstrahy před silnými lijáky a povodněmi způsobily zrušení celé řady akcí po celé České republice, informoval o tom server EuroZprávy.cz. Konat se nebudou jubilejní ročníky Znojemského vinobraní a Královehradeckých krajských dožínek. Zrušené akce ale hlásí různí organizátoři po celé zemi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.