Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh státního rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Ivan Bartoš - Pirátská strana
Ivan Bartoš - Pirátská strana
Foto: Pirátská strana

Ministerstvo financí předložilo návrh státního rozpočtu na příští rok s plánovaným schodkem 230 miliard korun. Premiér Petr Fiala oceňuje rekordní investice, zatímco Piráti a jejich předseda Ivan Bartoš kritizují nedostatek prostředků na výstavbu bydlení. Ekonomové hodnotí návrh jako kompromis mezi snižováním deficitu a podporou ekonomického růstu.

Návrh státního rozpočtu na příští rok předpokládá zvýšení výdajů v většině rozpočtových kapitol. Nejvýraznější nárůst zažije ministerstvo zdravotnictví, jehož výdaje vzrostou o 52,9 procenta na 17,5 miliardy korun. Ministerstvo dopravy bude mít zvýšené výdaje o 34,5 procenta na 139,4 miliardy korun. Naopak, ministerstvo pro místní rozvoj a ministerstvo průmyslu a obchodu zaznamenají pokles výdajů – ministerstvo pro místní rozvoj o 12,9 procenta na 13,3 miliardy korun a ministerstvo průmyslu a obchodu o 9,8 procenta na 35,8 miliardy korun.

Koaliční Piráti kritizují návrh státního rozpočtu na příští rok. „Je mi to moc líto, ale předložený návrh rozpočtu v tuto chvíli pro nás není přijatelný,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle něj vláda zanedbává program výstavby bydlení, což je v rozporu s jejími předchozími sliby. Bartoš požaduje přidání sedmi miliard korun na tento program a varuje, že bez toho nebude jeho strana rozpočet podporovat.

Piráti zdůraznili, že investice do výstavby bytů jsou pro stát dlouhodobě výhodné a že krize bydlení se stále zhoršuje. „Ceny bytů jsou pro většinu Čechů nedostupné,“ řekla místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti). Piráti plánují iniciovat další jednání, pokud nebude požadavek na navýšení rozpočtu na bydlení splněn.

Naopak premiér Petr Fiala (ODS) návrh rozpočtu hodnotí pozitivně. „S výsledkem jsem spokojen,“ prohlásil. Podle něj rozpočet zahrnuje významné investice do silnic, výzkumu, školství a obrany a zároveň plánuje zvýšení platů pro státní zaměstnance. „Příští rok přidáme 20 miliard korun na platy policistů, pracovníků v kultuře a sociálních službách,“ dodal Fiala.

Místopředseda KDU-ČSL Michael Kohajda vyjádřil překvapení nad kroky ministra Bartoše. „Během prázdnin měl dostatek času nesouhlasit a návrh projednat. Jeho aktuální podobu vidím jako návrh celé vlády,“ poznamenal Kohajda.

Podle místopředsedy rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD) situace ukazuje, že Piráti s pouhými čtyřmi poslanci nejsou pro vládu klíčoví. „Bez jejich hlasů se obejde,“ dodal Hrnčíř.

Podle ekonomů představuje návrh státního rozpočtu kompromis mezi snahou o snižování schodku a podporou ekonomického růstu. Uvedl to web ČT24. Přestože se očekává téměř tříprocentní růst ekonomiky, deficit přes dvě stě miliard korun je považován za těžko akceptovatelný. Hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil kritizuje návrh za neudržitelnou rozpočtovou politiku, protože vláda zvolila nižší příjmy a vyšší výdaje, což vede k velkému deficitu i v době solidního ekonomického růstu.

Kapitálové výdaje v návrhu rozpočtu na příští rok vzrostou na 250,8 miliardy korun, oproti 184,6 miliardám plánovaným na letošní rok. Největší částka bude investována do dopravní infrastruktury, zejména prostřednictvím ministerstva dopravy. Ekonom David Marek z Deloitte upozorňuje, že přestože vláda zlepšila investice a snížila strukturální saldo, fiskální konsolidace se v příštím roce pravděpodobně zastaví. Doporučuje další snížení schodků o přibližně 50 miliard korun.

Témata:  státní rozpočet Ivan Bartoš Pirátská strana

Aktuálně se děje

12. září 2024 20:05

Extrémní počasí a VÝSTRAHA: Znojemské vinobraní a dožínky se ruší. Co všechno se ještě nebude konat?

Výstrahy před silnými lijáky a povodněmi způsobily zrušení celé řady akcí po celé České republice, informoval o tom server EuroZprávy.cz. Konat se nebudou jubilejní ročníky Znojemského vinobraní a Královehradeckých krajských dožínek. Zrušené akce ale hlásí různí organizátoři po celé zemi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.