Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce ve školství: Jak AI promění kvalitu vzdělávání

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Depositphotos

V příštích dvou letech čekají školství převratné změny. S rostoucí dostupností a cenovou dostupností umělé inteligence (AI) se otevřou nové možnosti pro transformaci vzdělávání. AI bude zásadně ovlivňovat, jak se učíme a vyučujeme. Školy a univerzity se budou muset přizpůsobit této nové realitě. O budoucnosti vzdělávání s AI hovoří David Strejc, odborník z AutoERP.

Snížení nákladů na AI: Výhoda pro školy s nízkým rozpočtem
Demokratizace přístupu ke kvalitnímu vzdělávání bude jednou z nejvýznamnějších změn. S poklesem nákladů na AI si i školy s omezenými rozpočty budou moci dovolit špičkové technologie. Personalizované systémy poháněné AI budou schopny přizpůsobit obsah a tempo výuky individuálním potřebám studentů, čímž se zmenší rozdíly v kvalitě vzdělávání mezi různými regiony.

Nová výzva pro žáky, učitele i společnost
Jak se AI stane běžnou součástí vzdělávání, změní se i obsah a struktura výuky. Důraz se přesune na rozvoj kritického myšlení, kreativity a schopnosti efektivně spolupracovat s AI. Studenti se budou učit klást správné otázky a interpretovat data generovaná AI, což přispěje k přípravě na kariéru v moderním pracovním trhu.

Role učitelů a etické výzvy
Levná a snadno dostupná AI přetvoří roli učitele na mentora a průvodce. Učitelé budou muset využívat AI nástroje pro analýzu dat a poskytování cílené zpětné vazby, zatímco budou rozvíjet měkké dovednosti studentů. Komoditizace AI také přinese etické a společenské výzvy, které školy budou muset řešit v rámci vštěpování etických principů a hodnot.

Nástup AI ve školství: Jak změní tvář vzdělávání
Levná a dostupná AI v následujících dvou letech zcela přetvoří vzdělávání. Přinese nové možnosti pro demokratizaci přístupu ke kvalitnímu vzdělávání, změní obsah a strukturu výuky a promění roli učitele. Školy budou muset inovovat, spolupracovat s průmyslem a vládami, a přizpůsobit se měnícím se potřebám studentů. Zároveň se objeví etické a společenské výzvy, které bude třeba řešit, aby byl vzdělávací systém připraven na novou realitu AI.

Témata:  školství umělá inteligence (AI)

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.