Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize ve Volkswagenu: Musí zdražit modely se spalovacími motory

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Depositphotos

Automobilka Volkswagen čelí finančním potížím a připravuje sérii opatření na jejich zmírnění. Mezi klíčové kroky patří plánované zdražování, které se pravděpodobně dotkne zejména modelů s tradičními spalovacími motory.

Německá automobilka Volkswagen čelí finančním potížím a poprvé hrozí uzavíráním továren a propouštěním. Podle webu Carscoops, s odvoláním na německý magazín kfz-betrieb, plánuje zvýšit ceny vozů se spalovacími motory o 2,1 až 4,2 procenta, kromě modelu Polo. Zdražení vstoupí v platnost od 12. září, přičemž poslední objednávky za současné ceny byly přijímány do 11. září.

Volkswagen podle všeho reaguje na finanční tlaky, které jej nutí ke zvýšení cen u vozů se spalovacími motory i volitelného vybavení, což zahrnuje střešní okna, infotainment či head-up displeje. Zpráva zatím nezmiňuje elektromobily, ale není vyloučeno, že podobné kroky by se mohly týkat i jich.

Situace se zatím týká hlavně německého trhu, kde byla tato informace sdílena s dealery, ale její rozšíření na další trhy není vyloučeno.

Automobilka si zjevně uvědomuje vážnost situace, ale oficiálně své plány na zdražování dosud nekomentovala.

Jak jsme již dříve informovali, Volkswagen čelí vážným finančním problémům, díky čemuž hrozí uzavřením továren. Finanční ředitel Arno Antlitz varoval zaměstnance, že automobilka má „jeden, možná dva roky“ na zlepšení situace. Uvedl to britský server Car Magazine.

Klesající poptávka po elektrických autech a konkurence z Číny způsobují pokles prodeje. Antlitz přiznal, že trh pro elektromobily „prostě neexistuje“. Reakce zaměstnanců byla silná, kdy šéfka podnikové rady Daniela Cavallo obvinila vedení, že „masivně poškodilo důvěru“.

CEO Oliver Blume zdůraznil, že automobilka musí „jednat rozhodně“, aby zvládla ekonomické výzvy.

Témata:  Volkswagen Německo

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.