Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sociolog: Kalousek bral chudým méně. Fialovy a Babišovy změny rodinám nepomohly

Fiala, Petr (ODS)
Fiala, Petr (ODS)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Sociolog Daniel Prokop upozorňuje, že rodiny s dětmi měly během Kalouskovy éry lepší daňové podmínky díky vyšším slevám na daních, což jim poskytovalo větší finanční podporu než dnes. Podle něj je problémem současný daňový systém, který nebyl dostatečně upraven vládami Andreje Babiše a Petra Fialy. Kritizuje zejména nemožnost plně využít slevu na poplatníka a nízké daňové úlevy pro pracující rodiny, což zhoršuje jejich ekonomickou situaci. Tato neefektivní daňová politika má za následek, že rodiny dnes čelí vyšším finančním zátěžím.

Sociolog a zakladatel PAQ Research Daniel Prokop kritizuje pro CNN Prima News daňové změny z posledních pěti let, které podle něj nepomohly těm, kteří to nejvíce potřebují. „Daňové změny odebraly z rozpočtu hodně peněz a nepomohly těm, kteří mají příjmy do 30 tisíc a pomoc potřebují nejvíce," říká. Dodává, že lidé s platem do 34 tisíc a jedním dítětem dnes odvádějí vyšší daně než za éry Miroslava Kalouska, pokud by se valorizovaly tehdejší slevy.

Sociolog tvrdí, že daňové změny v éře vlád Petra Fialy (ODS) a Andreje Babiše (ANO) prospívají především vysokopříjmovým rodinám, což vede k tomu, že chudší platí vyšší daně proporčně. Podle něj zrušení superhrubé mzdy v roce 2021, které iniciovala Babišova vláda a které ODS v opozici podpořila, mělo významné důsledky. „Zaměstnanci s mzdou kolem 40 tisíc korun získali průměrně kolem 2000 korun navíc, ti s příjmy kolem 100 tisíc korun až kolem 7 000 korun. Naopak lidé s měsíčními příjmy do 25 tisíc korun nebo s částečnými úvazky se z daňových změn zhoršili,“ uvedl Prokop.

Podle experta jsou nízkopříjmové rodiny v současnosti na tom hůře kvůli nemožnosti plně využít slevu na poplatníka. Prokop zdůrazňuje, že slevy na první dítě jsou výrazně nižší než kdyby se od roku 2009 zvyšovaly podle růstu mezd. To znamená, že nízkopříjmoví zaměstnanci tratí na tomto opatření více, než jim přineslo snížení daní v rámci zrušení superhrubé mzdy.

A poukazuje na to, že ačkoliv byla v posledních letech zvýšena daňová sleva na druhé a třetí dítě, sleva na první dítě zůstala nedostatečně valorizována. Kdyby byla valorizována podle inflace, měla by být přibližně 19 tisíc korun, zatímco nyní je pouze 15 tisíc. Prokop tvrdí, že i když daňové změny za Miroslava Kalouska neměly ideální dopady, „braly od chudých méně než dnešní systém“.

Miroslav Kalousek Miroslav Kalousek
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Podle něj by rodiny s dětmi výrazně profitovaly, pokud by současná vláda provedla určité úpravy, jako je převod slevy na poplatníka do bonusu, zvýšení slev na děti a aktivní řešení problémů s nedostupnými místy ve školkách a vysokými náklady na bydlení.

V oblasti rodinné politiky se nyní vedou intenzivní koaliční jednání o rozpočtu na příští rok. Lidovci navrhují zvýšení slev na děti a snížení sociálních odvodů pro rodiny s dětmi, zatímco ODS vyjadřuje obavy ohledně dosažení shody na snížení odvodů a valorizaci slevy na první dítě, přičemž zdůrazňuje obtížnost dosažení dohody vzhledem k napjatému rozpočtu.

Témata:  Petr Fiala (ODS) Andrej Babiš Miroslav Kalousek vláda

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.