Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ostrá kritika vlády od odborů a opozice. Vadí jim možné prodloužení zkušebních lhůt

Práce v kanceláři
Práce v kanceláři
Foto: Freeimages.com

Odbory a opoziční strany ostře protestují proti návrhu novely zákoníku práce, která by mohla prodloužit zkušební lhůty pro nové zaměstnance. Hnutí ANO plánuje ve Sněmovně blokovat změny a zachovat současnou délku zkušební doby, avšak ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) je rozhodně proti jakýmkoli úpravám.

Opozice se ostře vymezuje proti plánovanému prodloužení zkušebních lhůt a usiluje o jejich zachování v současné délce. Hnutí ANO se chystá hledat podporu napříč poslaneckými kluby, aby prosadilo svůj návrh. „Tři měsíce stačí, aby zaměstnanec poznal prostředí firmy, kde se o místo uchází. A i ten zaměstnavatel, aby poznal kvality pracovníka,“ vysvětluje místopředseda sněmovny Aleš Juchelka (ANO). Uvedla Česká televize v pořadu Události.

Staví se ostře proti navrhovanému prodloužení zkušebních lhůt. Odbory tvrdí, že podobné změny pracovní trh nepotřebuje. „Takovéto nástroje už má zákoník práce v této chvíli. A lze se dohodnout se zaměstnancem na ledasčem. Smluvní volnost je smluvní volnost, na to nepotřebuje takové drakonické úpravy zákoníku práce,“ uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že prodloužení zkušebních lhůt je navrženo jako možnost, kterou mohou zaměstnanci a zaměstnavatelé dohodnout mezi sebou. „My říkáme, že otevíráme tuto možnost. My jsme o tom debatovali hodně dlouho i s experty a já tuto změnu nechci upravovat,“ vysvětlil Jurečka. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak dodal, že aktuálně nepředpokládá žádné změny v návrhu. „Vždy reaguji až na konkrétní návrhy, se kterými přijde opozice. Ale zatím nepředpokládám, že bychom měnili tento vládní návrh, za kterým celá koalice stojí,“ řekl Rakušan.

Svaz průmyslu a dopravy vítá plánované změny zkušebních lhůt, protože na trhu práce chybí kvalifikovaní pracovníci. Prezident svazu Jan Rafaj uvedl, že „dost často berete i někoho, koho se snažíte rekvalifikovat na něco nového, potřebujete na to čas, abyste viděli, jestli na to má.“ Normu by mohli poslanci začít projednávat po letní pauze na schůzi, která začne 10. září.

Témata:  vláda odbory zkušební doba zaměstnanci

Aktuálně se děje

12. září 2024 20:05

Extrémní počasí a VÝSTRAHA: Znojemské vinobraní a dožínky se ruší. Co všechno se ještě nebude konat?

Výstrahy před silnými lijáky a povodněmi způsobily zrušení celé řady akcí po celé České republice, informoval o tom server EuroZprávy.cz. Konat se nebudou jubilejní ročníky Znojemského vinobraní a Královehradeckých krajských dožínek. Zrušené akce ale hlásí různí organizátoři po celé zemi.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.