Ekonomika

Ilustrační fotografie

Německu i Česku hrozí deindustrializace. S vládou kancléře Scholze není spokojeno 80 procent Němců, na výraz „energetická přeměna“ jsou alergičtí

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: O Německu se už opět, po letech, hovoří jako o „nemocném muži Evropy“. V ekonomických problémech je ale celý starý kontinent. Bezprostředně jej ničí zejména důsledky války na Ukrajině, včetně energetické drahoty, které výrazně snižují globální konkurenceschopnost nejen německých firem a podniků. Má to zásadní dopad už i na náladu Němců. Hned 79 procent z nich není s vládou kancléře Scholze spokojeno, vyplývá z aktuálního průzkumu ARD. Už jsou alergičtí na výraz „energetická přeměna“ a Scholzovi spolustraníci kancléři doporučují se jeho užití na veřejnost zcela vystříhat.

Ilustrační fotografie

Zpátky do kanceláře: Proč společnosti ruší home office a vrací zaměstnance do práce?

Ekonomika

Práce z domova, známá také jako home office, se stala během pandemie nezbytností pro mnoho firem a zaměstnanců. Výhody této pracovní metody jsou zřejmé - flexibilita, úspora času a peněz na dojíždění, a pro mnoho lidí, kteří se pohybují v digitálním prostředí, i zvýšená produktivita. Nicméně, v poslední době jsme svědky nového trendu, mnoho firem se totiž rozhoduje o zrušení home office a vrací své zaměstnance zpět do kanceláře. To může překvapit mnoho lidí, kteří se na práci z domova již zvykli a ocenili její výhody. Ale proč se to děje?

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Pohonné hmoty výrazně zdražují, benzín už stojí přes 40 korun

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu citelně zrychlily tempo svého zdražování. Benzín včera poprvé od loňského listopadu překonal v celorepublikovém průměru psychologicky důležitou cenovku 40 korun za litr. Za uplynulý týden vzrostla jeho cena o 20 haléřů na 40,05 koruny za litr. Nafta ovšem zdražuje ještě mnohem výrazněji. Za poslední týden stoupla její cena o 70 haléřů na litr, na včerejších 38,88 koruny za litr, jak plyne z dnešních dat CCS.

Ilustrační fotografie

Balíček zdraží nájmy zemědělcům, přihraje peníze řetězcům. Aneb jak konsolidační balíček ovlivní ceny potravin

Ekonomika

Komentář Lukáše Kovandy: Připravovaný konsolidační balíček promluví také do cen potravin. Jeho tvůrci se sice zaklínají tím, že povede ke zlevnění potravin, o čemž minulý týden řetězce ujišťovaly i premiéra. Nedávná zkušenost z Finska nebo Německa ale hovoří spíše proti nim. Naopak, balíček může vytvořit tlak na zdražení potravin, neboť zdraží nájem z půdy zemědělcům.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Slevu na pojistném za zkrácené úvazky od února využilo přes 23 tisíc zaměstnavatelů

Ekonomika

Od začátku letošního února může zaměstnavatel uplatnit slevu na pojistném za zkrácené úvazky ve výši 5 % z úhrnu vyměřovacích základů zaměstnanců. Sleva je určena pro osoby, jejichž životní situace jim neumožňuje pracovat na plný úvazek. Vztahuje se konkrétně na starší 55 let, studenty, pracovníky do 21 let, čerstvě rekvalifikované, zdravotně postižené a rodiče pečující o dítě do 10 let. Slevu od února uplatnilo již 23 704 jedinečných zaměstnavatelů na 98 899 zaměstnanců.

Ilustrační fotografie

Ekonomika Komentář

Česko bez imigrantů vymírá, byť počet jeho obyvatel se blíží 11 milionům. Český průmysl ale spíše než pracovníky třeba z Mongolska potřebuje roboty a modernizaci

Komentář Lukáše Kovandy: Počet obyvatel České republiky se nezadržitelně blíží hodnotě jedenácti milionů. Ke konci letošního června mělo Česko přesně 10 873 553 obyvatele. To je meziročně o zhruba 114 tisíc osob více. Rozsah přírůstku obyvatelstva se však v letošním prvním pololetí citelně snížil. Zatímco loni v prvním pololetí Česku přibylo takřka 243 tisíc obyvatel, letos už to bylo jen přibližně 46 tisíc osob.

Ilustrační fotografie

Inflace klesá už jen nepatrně, je stále čtyřikrát vyšší než cíl České národní banky a letos už výrazněji neklesne

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu rostly – dle očekávání – meziročním tempem 8,5 procenta. Tuto úroveň očekával jak trh, tak Česká národní banka ve své aktuální prognóze. Jedná se o nejnižší úroveň meziroční inflace za celé období od prosince 2021. V meziměsíčním pohledu však inflace v srpnu vykázala o něco vyšší úroveň, než se obecně čekalo. Ceny během srpna totiž poskočily o 0,2 procenta, zatímco tuzemští i zahraniční analytici oslovení agenturou Bloomberg čekali, že to bude nejpravděpodobněji jen o 0,1 procenta.

ekonomika

Vláda by měla daň z mimořádných zisků už ukončit, prospěje to pražské burze i celé české ekonomice

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Konsolidace veřejných financí dosud neodpovídá tomu, co vládní strany slibovaly před volbami či ještě loni. Když ještě připočteme, že slibovaly konsolidaci bez zvyšování daní, je to na pováženou hned dvakrát. Protože i přesto, že vláda v rozporu se sliby zvyšuje hned celou řadu daní, konsolidace nadále zaostává za tím, co slibovala. To je prostě suché konstatování faktů.

Ilustrační fotografie

Český trh práce je až příliš dobrý

Ekonomika

Komentář Tomáše Volfa: Srpnová nezaměstnanost stoupla z 3,5 % na 3,6 %. To znamená, že jsme stále nejlepší v Evropě, ale firmy už nemají kde brát. Kvalitní zaměstnanec je ohrožený druh.

Petr Fiala (ODS)

Ekonomika

Fiala: Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou klesat

Nejen připravované snížení daně z přidané hodnoty se propíše do poklesu cen potravin. Předsedu vlády Petra Fialu a ministra zemědělství Marka Výborného o tom ujistili zástupci maloobchodních řetězců působících v České republice a představitelé Svazu obchodu a cestovního ruchu na jednání ve čtvrtek 7. září na Ministerstvu zemědělství. Schůzka navázala na setkání premiéra a ministra zemědělství se zástupci potravinářů, které proběhlo 24. srpna 2023 na agrosalonu Země živitelka.

Ilustrační fotografie

Nákup tepelných čerpadel: Na jaká úskalí můžete narazit?

Ekonomika

Hlavním důvodem pro výměnu stávajícího topného systému za tepelné čerpadlo je v případě českých spotřebitelů úspora nákladů. Výběr, koupě a instalace tohoto zařízení může přinášet i jisté nepříjemnosti. dTest se proto zúčastnil mezinárodního programu mapujícího možná úskalí výběru, pořízení a instalace tepelných čerpadel. Projekt byl realizován ve čtyřech zemích, kromě České republiky také na Slovensku, ve Slovinsku a ve Španělsku. V jednotlivých zemích národní spotřebitelské organizace v období od března do dubna 2023 zorganizovaly mystery shopping (tedy výzkumnou metodu, kdy sběratelé dat vystupují jako běžní zákazníci), který podal zajímavý obrázek o nákupu čerpadel v praxi.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Proč vláda nyní couvá se svým plánem znárodnit ČEZ a klíčové elektrárny v ČR?

Ekonomika Komentář

Komentář Lukáše Kovandy: Nízké mzdové nároky Čechů a jistá jejich bojácnost při mzdovém vyjednávání se svými zaměstnavateli a šéfy představují klíčový důvod, proč se Fialově vládě daří „zalepovat“ dluh postupnou stabilizací veřejného zadlužení k HDP. Navíc vláda díky této stabilizaci nyní evidentně upouští od svého loňského plánu získat pod svoji kontrolu, znárodnit, klíčové tuzemské elektrárny a výrobu elektřiny jako takovou – a mít tak pod kontrolou cenotvorbu elektřiny.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Návrh školského rozpočtu nedává smysl

Ministerstvo financí zveřejnilo návrh zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2024. Kapitola 333 MŠMT má být o 11,6 miliard korun nižší oproti roku 2023. Velmi výrazně se má snížit i celkový počet zaměstnanců ve školství.

Chmel, ilustrační fotografie

Sklizeň chmele bude průměrná, negativní vliv na cenu piva to mít nemá

Ekonomika

Pěstitelé očekávají průměrnou úrodu chmele, což by nemělo mít negativní vliv na cenu piva. Řekl to dnes ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) na chmelnici u Loun. Ceny potravin obecně klesají s tím, jak zpomaluje inflace, nic podle Výborného nenasvědčuje tomu, že by cena za půl litr točeného piva překonala 70 korun. Pěstitele chce ministerstvo zemědělství nadále podporovat, získají část peněz z balíčku krizové pomoci Evropské unie. Předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Luboš Hejda čeká, že letošní úroda stoupne k 6000 tun.

Ilustrační fotografie

Nezaměstnaných v Německu v srpnu přibylo, vliv má slabá ekonomika

Ekonomika

Počet lidí bez práce v Německu se v srpnu podle sezonně přepočtených údajů zvýšil o 18.000 na 2,63 milionu. Dnes to v předběžné statistice oznámil Spolkový úřad práce, podle kterého míra nezaměstnanosti zůstala na 5,7 procenta. Za růstem nezaměstnanosti vidí šéfka úřadu práce Andrea Nahlesová vliv slabého výkonu německé ekonomiky.

Ilustrační fotografie

Cena piva v Praze by po změně DPH mohla překročit 70 Kč za půllitr

Ekonomika

Pražské restaurace v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. Loni to bylo 58,80 Kč, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Po zvýšení DPH na točené pivo by tak cena mohla příští rok překročit 70 korun. ČTK to dnes řekl Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků s odkazem na data z pokladních systémů společnosti Dotykačka, která je poskytuje zhruba 8000 podnikům v Česku. V celé ČR činila v červenci průměrná cena 54 korun, zatímco loni ve stejném období to bylo 49,80 Kč. Cena se tak zvýšila o více než osm procent.

Ilustrační fotografie

Jurečka: Průměrná domácnost platí za energie o 62 procent víc než před 2 lety

Ekonomika

Průměrná domácnost platila v červnu za energie o 15 procent víc než před rokem a o 62 procent víc než před dvěma lety. Nejvíc zdražení postihlo penzisty, rodiny neúplné, s nízkým příjmem či z malých obcí a také vlastníky domů. Zjištění Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (RILSA) dnes na tiskové konferenci představil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj se díky zastropování cen energií i příspěvku na bydlení podařilo situaci zvládnout, je ale potřeba se připravit na přicházející topnou sezonu a dál podnikat úsporná opatření.

Ilustrační fotografie

Průměrná marže čerpacích stanic je nižší než v minulosti, řekl Stanjura

Ekonomika

Průměrná marže čerpacích stanic je v současnosti nižší než v předchozích letech. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Kontroly, které provádělo ministerstvo v létě, podle něj neodhalily zneužití srpnového zvýšení spotřební daně na naftu. Skokové zdražení paliv je podle něj výsledkem vývoje na trhu.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy