Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetina českých domácností má finanční potíže, desetina lidí si půjčuje nebo čerpá úspory

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lidé věří české ekonomice čím dál méně. Důvěra v českou ekonomiku klesla už počtvrté v řadě, což signalizuje obavy podnikatelů i spotřebitelů z dalšího zhoršení situace. Třetina domácností přiznává, že s obtížemi vychází se svými financemi, a necelá desetina se dokonce uchyluje k půjčkám či čerpání úspor. 

Souhrnný indikátor důvěry neboli indikátor ekonomického sentimentu se podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) oproti červenci snížil o 1,4 na hodnotu 93,7 bodu. O 1,5 bodu klesl indikátor u podnikatelů, o 1,1 u spotřebitelů. Obecně je důvěra podnikatelů nižší – zatímco spotřebitelé mají celkový index 97,3 bodu, podnikatelé pouze 93.

Snížení důvěry se týká téměř všech odvětví. „Důvěra v ekonomiku se v srpnu snížila ve všech odvětvích s výjimkou průmyslu,“ přiblížil vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. „Naopak zvýšení důvěry v průmyslu se jeví spíše jako mírná korekce jejího výrazného poklesu v minulém měsíci,“ poznamenal.

Nejvíce zasažená poklesem důvěry jsou odvětví služeb (-4,3 bodu), obchodu (-2,6 bodu) a stavebnictví (-2,4 bodu). „Nejvýrazněji poklesla u podnikatelů v odvětví služeb včetně finančního sektoru, a to zejména v důsledku očekávaného snížení poptávky v následujících měsících,“ dodal Obst.

Sentiment se snížil už počtvrté v řadě. „Důvodem jsou především obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace v Česku a její dopad na finanční situaci respondentů. Přibližně třetina domácností uvádí, že sotva vyjde se svými stávajícími finančními prostředky a necelých deset procent si musí vypomáhat úsporami nebo si finanční prostředky půjčovat,“ vysvětlila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Souhrnný indikátor důvěry je makroekonomický ukazatel, který měří celkovou úroveň důvěry v ekonomiku ze strany různých skupin, jako jsou firmy a spotřebitelé. Tento indikátor je vytvářen na základě dotazníkových šetření, která sledují náladu a očekávání v několika sektorech ekonomiky, včetně průmyslu, stavebnictví, služeb a domácností.

Dává přehled o celkové ekonomické náladě, což může signalizovat budoucí vývoj hospodářství. Například pokud důvěra roste, může to naznačovat očekávaný růst ekonomické aktivity, zatímco pokles důvěry může signalizovat možné zpomalení ekonomiky.

Témata:  lidé

Související

Aktuálně se děje

24. září 2024 13:28

18. září 2024 10:24

Letošní povodně budou z hlediska reálných pojištěných škod třetí nejhorší živelní pohromou v historii ČR

Z hlediska reálné výše pojištěných škod budou letošní povodně třetí nejničivější živelní pohromou v historii Česka. Pojištěné škody mají totiž dle odhadů České asociace pojišťoven činit 17 miliard korun. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy