Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize Volkswagenu. Tohle je nový depresivní výhled společnosti

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Depositphotos

Zdá se, že Volkswagen se potýká s dalším neúspěchem. Zpočátku si automobilka kladla za cíl překonat své prodeje z roku 2022 až o 5 %. Věci se však obrátily k horšímu a nyní se předpokládá, že tržby budou nižší než v roce 2023.

Navíc, jak Volkswagen prochází tímto složitým obdobím, musí se také vypořádat s tlakem na snížení nákladů. Společnost plánuje omezit investice o přibližně 20 miliard EUR, což znamená snížení celkového rozpočtu z 180 miliard EUR na 160 miliard EUR během následujících pěti let.

Německý časopis Manager Magazin podle serveru Motor1 uvádí, že byly identifikovány konkrétní oblasti, které budou mít snížené financování, což znamená, že budou operovat s výrazně omezenými prostředky.

Volkswagen se připravuje na uvedení nové generace elektrických vozidel, které vzniknou v rámci projektu Trinity a na základě platformy SSP. V rámci této strategie plánuje vylepšit stávající platformu MEB a posunout ji do pokročilejší verze, označované jako MEB+.

Do té doby ale musí čelit dalšímu problému a tím jsou nenaplněné plány.

Volkswagen nedávno dvakrát upravil svou prognózu tržeb kvůli obtížným tržním podmínkám a slabému výkonu v klíčových oblastech, jako jsou užitková vozidla a komponenty. Očekává, že jeho tržby dosáhnou přibližně 320 miliard eur, což je na úrovni loňského roku.

Společnost také snížila odhad marže na 5,6 %, což je výrazný pokles z původní prognózy 6,5 % až 7,0 %. Očekávané prodeje automobilů se rovněž snižují, přičemž Volkswagen plánuje prodat přibližně devět milionů vozů, což je méně než v roce 2023.

Finanční divize Volkswagenu čelí negativnímu vlivu odchodu od ruského podnikání a slabé výkonnosti na trzích mimo Evropu. Rozhodnutí automobilky ukončit dlouhodobou dohodu o ochraně zaměstnanosti s německými odbory vyvolalo obavy z možného uzavření závodů a ztráty pracovních míst, což vyvolává silný odpor ze strany podnikové rady a IG Metall. Aktuálně probíhají mzdová vyjednávání mezi Volkswagenem a odbory.

Situaci Volkswagenu pozorně sledují výrobci po celém světě, neboť její problémy by mohly mít dopad na trendy v automobilovém průmyslu. Vzhledem k těmto výzvám několik výrobců revidovalo své prodejní prognózy a přijalo opatrný přístup k ambiciózním cílům.

Témata:  Volkswagen

Související

Aktuálně se děje

11:12

24. září 2024 16:16

Fialova vláda se rozpadá. Piráti chtějí skončit, obvinili ODS ze spolupráce s ANO

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tím, že premiér Petr Fiala navrhl jeho odvolání z vlády, koalice Spolu zahájila cestu ke spolupráci s hnutím ANO. Fiala plánuje ke konci září navrhnout prezidentu Pavlovi Bartošovo odvolání z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj kvůli neúspěchu v digitalizaci stavebního řízení. Od středy bude digitalizaci vést ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy