Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zřejmě dále odebírá ruský plyn, i když tvrdí opak, uvádí agentura Bloomberg

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Německo dost možná stále odebírá ruský plyn, i když tvrdí, že už ne. To samé by pak platilo i pro Česko, jehož většina plynu nyní teče právě přes Německo. 

Na nedostatečné odstřižení Německa, a potažmo Evropy od ruského plynu upozorňuje ve své nové analýze agentura Bloomberg.

Podle ní země jako Španělsko, Francie, Belgie či Nizozemsko odebírají ruský plyn ve zkapalněné podobě. Část tohoto plynu se pak v evropské plynovodní síti mísí s plynem z jiných zdrojů, takže Německo či Česko nakonec částečně mohou stále fungovat na ruský plyn.

Akorát je tedy vše dražší. Draghiho zpráva uvádí, že velkoobchodní cena plynu je v EU po invazi Ruska na Ukrajinu o zhruba 350 % vyšší než v USA. Rusko přitom stále představuje klíčového dodavatele plynu do Evropy (viz graf bloombergu níže), Spojené státy jej zastoupily jen částečně.

Témata:  Německo zemní plyn Rusko plynovod Nord Stream 1 plynovody

Související

Aktuálně se děje

28. září 2024 11:12

25. září 2024 11:23

Máslo je nejdražší od začátku roku. Zdražilo i mléko nebo cukr

Cena másla v září dosáhla nejvyšší úrovně od začátku roku. Kilogram másla nyní stojí 247,29 koruny, což znamená, že běžná 250gramová kostka vyjde na zhruba 61,8 koruny. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy