Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zlato láme rekordy, stříbro na vzestupu: Investiční příležitost roku?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Depositphotos

Zlato dál rekordně posiluje. Spotové ceny se blíží 2600 USD za trojskou unci, takže od počátku roku jeho hodnota stoupla o víc než 25 %. To znamená, že standardní zlatý prut vážící 400 trojských uncí (zhruba 12,4 kilogramu), obchodovaný na mezinárodních trzích a používaný centrálními bankami, teď stojí více než 1 milion USD, zatímco ještě loni v říjnu to bylo 725 000 USD, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Může za to zvýšení napětí na Středním východě poté, co Hamás zaútočil na Izrael, a rostoucí očekávání, že začnou americké sazby konečně znovu klesat, ale i neutuchající poptávka centrálních bank a spekulativní nákupy hedgeových fondů.

Zlato už stouplo téměř o 800 USD a v průběhu jeho dlouhého vzestupu docházelo jen k minimálním korekcím – takže má evidentně silné momentum kvůli obavám investorů z promeškané příležitosti (FOMO), ovšem ty zpravidla netrvají tak dlouho. Jak už jsme uvedli, vzestup zlata – navzdory tomu, že se jedná o „mrtvé“ aktivum, které na rozdíl od krátkodobých dluhopisů nenabízí jiný výnos než růst vlastní ceny po odečtení pořizovacích nákladů či nákladů obětované příležitosti – je projevem světa vyvedeného z rovnováhy. Výsledná nejistota totiž zvyšuje poptávku investorů z řad institucí i jednotlivců, ale i centrálních bank.

V nedávném článku jsme se zabývali faktory, které k posilování zlata přispívají. Jde o fiskální nestabilitu, přitažlivost bezpečných investic, geopolitické napětí, dedolarizaci a očekávaný pokles sazeb Fedu. K prvnímu poklesu sazeb má dojít již 18. září, během netrpělivě očekávané schůzky FOMC. Ten může způsobit krátkodobou volatilitu podle toho, jak velký bude (buď 25, nebo 50 bazických bodů), hlavní faktory přispívající k vzestupu zlata se však patrně nezmění. V nadcházejících měsících tedy může přijít další posílení. S tím, jak budou klesat náklady obětované příležitosti, může začít stoupat poptávka po zlatých ETF ze strany zejména západních investičních manažerů, kteří byli od okamžiku, kdy FOMC v roce 2022 začal agresivně zvyšovat sazby, až do letošního května čistými prodejci.

Jaká jsou rizika?

Je důležité si uvědomit, že žádné aktivum, a tedy ani zlato, nestoupá nepřetržitě. Cenové korekce jsou nevyhnutelné. Jedním ze závažných rizik je hromadění spekulativních dlouhých pozic. Pokud budou obchodníci se zlatem očekávat další růst cen, a místo toho se kov propadne pod klíčové hladiny podpory, může to spustit vlnu výprodejů. Spekulanti začnou omezovat své dlouhé pozice, a budou tak ceny tlačit ještě níž. Případné uvolnění geopolitického napětí může zase snížit přitažlivost zlata coby bezpečné investice a dodat investorům odvahu zkusit rizikovější aktiva s vyšším výnosem. A konečně mohou centrální banky i další investoři váhat, zda za tak vysoké ceny vůbec nakupovat. Jejich obavy z nadhodnocení by pak snížily poptávku a podepsaly se i na ceně.

I stříbro stoupá – ale rychleji

I když se nyní pozornost upírá hlavně na zlato, tento měsíc se vyznamenalo i stříbro, které se může pochlubit dvakrát takovým výnosem. Kvůli dvojí roli stříbra jako vzácného a zároveň průmyslového kovu mají na jeho cenu vliv průmyslové kovy, zlato i dolar. V květnu dosáhlo 32,50 USD, a pokořilo tak rekord desetiletí, ovšem pak došlo nejen u stříbra, ale i u dalších průmyslových kovů k hluboké korekci kvůli obavám z propadu čínské poptávky. Od května do srpna se potom poměr ceny zlata a stříbra zvýšil ze 73 uncí stříbra za unci zlata na 90.

Trvalé posilování zlata, zotavení celého sektoru průmyslových kovů a oslabený dolar však způsobily, že si teď stříbro vede lépe než zlato, a srazily tento poměr zpátky na 84. Investoři, kteří jsou na rozpacích, zda platit rekordní ceny za zlato, tak mohou vsadit na stříbro, které zatím zůstává hluboko pod rekordními 50 USD z roku 2011. Avšak k tomu, aby přilákalo další kupce musí stříbro znovu pokořit svůj květnový rekord. Fondy řídící se tržní dynamikou drží v současnosti ve stříbře poměrně malé spekulativní dlouhé pozice, 27k kontraktů. To je těsně nad pětiletým průměrem, zatímco čisté dlouhé pozice ve zlatě činí 227k, tedy dvojnásobek pětiletého průměru.

Témata:  zlato stříbro

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

15. září 2024 11:17

Meteorologové varují před pokračujícími srážkami

Od středečního rána spadlo na návětrné straně Jeseníků téměř 450 milimetrů srážek, což výrazně překročilo běžný průměr pro tuto oblast. Na většině území již spadlo přibližně 80 % očekávaných srážek, avšak meteorologové varují, že další déšť je stále na obzoru. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje, že v následujících dnech může dojít k dalšímu zvýšení hladin řek, zejména v horských oblastech, kde se srážky koncentrují. Obyvatelé zasažených oblastí by měli nadále sledovat výstrahy a připravit se na případné komplikace.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Zlato láme rekordy, stříbro na vzestupu: Investiční příležitost roku?

Zlato dál rekordně posiluje. Spotové ceny se blíží 2600 USD za trojskou unci, takže od počátku roku jeho hodnota stoupla o víc než 25 %. To znamená, že standardní zlatý prut vážící 400 trojských uncí (zhruba 12,4 kilogramu), obchodovaný na mezinárodních trzích a používaný centrálními bankami, teď stojí více než 1 milion USD, zatímco ještě loni v říjnu to bylo 725 000 USD, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.