Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Balení menší, počet nižší, ceny vyšší. Tak vypadá "smrsklace" v Česku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Smrskflace, fenomén, kdy se balení produktů zmenšují, ale jejich cena roste, je stále častějším tématem mezi spotřebiteli. Tento neblahý trend, který zasáhl potraviny i drogerii, vyvolává kritiku na sociálních sítích, kde si lidé všimli například menších balení brambůrek. Redakce Novinky.cz spolu s Kupi.cz nyní odhalují další konkrétní příklady, které dokazují, jakým způsobem se tento trend dotýká běžných nákupů a jaké důsledky má pro spotřebitele.

Smrskflace, tedy zmenšování balení produktů při zachování stejné nebo podobné ceny, je skrytá forma inflace, kterou spotřebitelé často přehlížejí. Tento fenomén je známý u produktů jako čokoláda Toblerone nebo bonbony M&Ms. Výrobci spoléhají na to, že zákazníci nepostřehnou snížení gramáže a budou produkty kupovat stejně jako předtím, což je méně nápadné než přímé zdražení. Uvedl to server Novinky.

Zmenšování balení u potravin a drogerie je v posledních letech běžnou strategií výrobců. Je vidět jasný trend, kdy výrobci přicházejí s mnoha variantami balení, často souběžně. Tím mohou maskovat postupné zmenšování balení, aniž by si toho spotřebitelé okamžitě všimli, upozornil na praktiku web Kupi.cz. U brambůrků Bohemia Chips například bylo od roku 2012 zaregistrováno přes dvacet různých variant balení.

Dalším příkladem je oblíbená Studentská pečeť od Nestlé, která své balení zmenšila několikrát. „V letákových akcích můžeme vidět různé verze této čokolády, a to často souběžně, což je další způsob, jak výrobci postupně upravují velikost produktu,“ řekla Novinkám datová analytička Kupi.cz Monika Kopčilová.

Tento fenomén, zvaný smrskflace, je nenápadnou formou inflace. Zatímco ceny zůstávají víceméně stejné, množství výrobků se zmenšuje. Pro spotřebitele je to však z dlouhodobého hlediska nevýhodné, jelikož dostávají méně za své peníze, aniž by si toho hned všimli.

Od roku 2014 se postupně zmenšovalo balení čokolád, chipsů a dalších pochutin, což odráží trend zvaný smrskflace. Původní 300gramové balení čokolád se postupně zmenšilo na 260 gramů, přičemž jeho průměrná akční cena vzrostla z 54,90 Kč na 66,60 Kč. Vedle toho existují i menší varianty balení s vyšší cenou za gram, například 235gramové balení za 67,40 Kč.

Tento jev se nevyhnul ani oblíbeným nanukům Ledňáček, které se od roku 2013 nabízejí ve dvou velikostech, 45 a 50 mililitrů. Přestože velikost zůstala stabilní, cena menšího balení se od roku 2016 zdvojnásobila z 5,90 Kč na zhruba 12 korun.

Podobně i konzervy tuňáka Franz Josef Kaiser prošly smrskflací. Dnes se objevují varianty 160 a 170 gramů, ale existují také mini verze 60 gramů, které jsou prodávány za vyšší cenu na gram. V roce 2023 například 60gramové balení stálo průměrně 27,50 Kč, zatímco 170gramové balení vyšlo na 44 Kč.

Výrobky jako žvýkačky Orbit rovněž nejsou výjimkou. Od roku 2018 se balení zmenšilo z 46 na 42 kusů, přičemž obě verze se v letácích stále objevují souběžně.

Tatarská omáčka Hellmann’s postupně zmenšila svá balení. Původní 650ml balení se v roce 2021 zmenšilo na 625 ml, střední balení přešlo z 440 ml v roce 2013 na 405 ml v roce 2022. Kečup Heinz zažil podobné změny, kdy 1500gramové balení se v roce 2015 zmenšilo na 1350 gramů, a od letošního roku se objevuje i menší balení o 910 gramech.

Mytí nádobí Jar prodával do roku 2020 litrové balení, které bylo nahrazeno 900ml verzí. Větší 1,5litrové balení se přestalo prodávat v roce 2017 a nahradilo jej 1,35 litru. Menší 500ml balení bylo postupně nahrazeno 450 ml.

Analytička Monika Kopčilová i ekonom Petr Dufek potvrzují, že zmenšování balení není nová taktika výrobců, kteří se tak snaží udržet nebo zvýšit marže.

Témata:  potraviny obchody čokoláda

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

15. září 2024 11:17

Meteorologové varují před pokračujícími srážkami

Od středečního rána spadlo na návětrné straně Jeseníků téměř 450 milimetrů srážek, což výrazně překročilo běžný průměr pro tuto oblast. Na většině území již spadlo přibližně 80 % očekávaných srážek, avšak meteorologové varují, že další déšť je stále na obzoru. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) upozorňuje, že v následujících dnech může dojít k dalšímu zvýšení hladin řek, zejména v horských oblastech, kde se srážky koncentrují. Obyvatelé zasažených oblastí by měli nadále sledovat výstrahy a připravit se na případné komplikace.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Zlato láme rekordy, stříbro na vzestupu: Investiční příležitost roku?

Zlato dál rekordně posiluje. Spotové ceny se blíží 2600 USD za trojskou unci, takže od počátku roku jeho hodnota stoupla o víc než 25 %. To znamená, že standardní zlatý prut vážící 400 trojských uncí (zhruba 12,4 kilogramu), obchodovaný na mezinárodních trzích a používaný centrálními bankami, teď stojí více než 1 milion USD, zatímco ještě loni v říjnu to bylo 725 000 USD, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.