Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Paříž s Berlínem propojí nový vysokorychlostní vlak. Pojede až 320 km/h

rychlostní vlak Deutsche Bahn
rychlostní vlak Deutsche Bahn
Foto: Depositphotos

Nový vlakový spoj mezi Berlínem a Paříží bude zastavovat v městech jako Frankfurt Süd, Karlsruhe a Štrasburk, přičemž na některých úsecích trasy se může pohybovat rychlostí až 320 km/h.

Na veletrhu InnoTrans 2024 oznámily dle serveru Pravda.sk Deutsche Bahn (DB) a SNCF Voyageurs spuštění nové přímé vysokorychlostní linky ICE, která spojí Berlín s Paříží. Tento inovativní projekt, který začne fungovat 16. prosince 2024, slibuje zkrátit cestu mezi oběma hlavními městy na pouhých osm hodin. Cestující se tak budou moci těšit na pohodlnou jízdu skrze Frankfurt (Süd), Karlsruhe a Štrasburk, což významně zjednoduší a urychlí přesun mezi těmito evropskými metropolemi.

Tato nová trasa je nejen praktickým krokem pro cestující, ale také důležitým příspěvkem k posílení mezinárodního železničního spojení. Podle DB se jedná o klíčovou součást strategie "Strong Rail", která se zaměřuje na rozvoj přeshraničních železničních služeb. Navíc je to první denní přímá linka mezi Berlínem a Štrasburkem, čímž se podpoří i důležitost Štrasburku jako sídla Evropského parlamentu.

Zavedením nové linky se vytváří nové možnosti pro obchodní i turistické cesty, což posílí vztahy mezi Německem a Francií. "Tato nová vysokorychlostní linka zjednoduší a zpříjemní cestování mezi našimi zeměmi," prohlásil zástupce DB. Tento projekt tak nejen přispěje k ekologičtějšímu způsobu cestování, ale také podpoří kulturní a ekonomickou výměnu v regionu.

Ceny na nové vysokorychlostní vlakové lince tak vyjde mezi Berlínem a Paříží na startovní částce 59,99 € za druhou třídu a 69,99 € za první třídu. Prodej jízdenek bude zahájen 16. října a očekává se vysoký zájem o toto spojení. Vlak nabídne kapacitu 444 míst, z toho 111 ve vyšší třídě.

Odjezd z berlínského hlavního nádraží je naplánován na 11:54, přičemž do pařížského Gare de l'Est dorazí v 19:55. Zpáteční cesta z Paříže začne v 9:55 a do Berlína dorazí v 18:03. V průběhu jízdy po francouzské železniční trati LGV Est vlak dosahuje rychlosti až 320 km/h.

Nová denní linka mezi Berlínem a Paříží doplní oblíbené noční vlaky, které byly po desetileté přestávce obnoveny loni. Tyto noční spoje, provozované ÖBB, čelí technickým problémům a jsou dočasně pozastaveny kvůli stavebním pracím, přičemž jejich znovuotevření je očekáváno na konci příštího měsíce.

Nové spojení poskytne cestujícím pohodlnou alternativu k letecké dopravě a zlepší propojení mezi klíčovými evropskými městy, čímž podpoří ekologičtější způsoby cestování na kontinentu.

Témata:  Paříž Berlín Deutsche Bahn

Související

Aktuálně se děje

11:12

24. září 2024 16:16

Fialova vláda se rozpadá. Piráti chtějí skončit, obvinili ODS ze spolupráce s ANO

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše tím, že premiér Petr Fiala navrhl jeho odvolání z vlády, koalice Spolu zahájila cestu ke spolupráci s hnutím ANO. Fiala plánuje ke konci září navrhnout prezidentu Pavlovi Bartošovo odvolání z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj kvůli neúspěchu v digitalizaci stavebního řízení. Od středy bude digitalizaci vést ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy