Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezletilí podnikatelé: Světový trend, u nás stále vzácnost

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Depositphotos

Influenceři, grafici, programátoři a IT testeři. I když je podnikání u nás stále jednoznačnou doménou dospělých, pomalu přibývá případů, kdy si vlastní byznys zřizují mladí ve věku hluboko pod hranicí dospělosti. Zákon to umožňuje, je ale třeba překonat několik právních překážek. Legislativa u nás, ale i například v Německu, je přísnější než třeba v USA, kde je podnikání mladých relativně snazší a běžnější. 

„V České republice potřebují nezletilí pro podnikání souhlas zákonných zástupců a schválení soudu," uvedl Daniel Macek z advokátní kanceláře MACEK.LEGAL, která se mimo jiné na podobné případy mladých podnikatelů zaměřuje. Zájemci o podnikání, kterým ještě nebylo 18 let, mají podle něj tři možnosti.

„První varianta je, že se rozhodnou podnikat prostřednictvím odpovědného zástupce, který ale musí splňovat všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti. Navíc jeho ustanovení musí schválit soud,“ vysvětlil Macek.

Druhou možností je podle něj obrátit se na soud a požádat o souhlas s konkrétní samostatnou výdělečnou činností. „Zájemce musí mít souhlas zákonného zástupce a musí počítat s tím, že bude u soudu prokazovat celkovou vyspělost a předpoklady k danému podnikání,“ upřesnil Macek. Případný souhlas soudu se způsobilostí se pak vztahuje pouze na danou samostatnou činnost.

Třetí možností, připomíná Daniel Macek, je požádat soud o přiznání svéprávnosti. „Pokud soud návrhu vyhoví, není už k podnikání potřeba žádná další odpovědná osoba a veškerá obchodní rozhodnutí může činit mladý podnikatel sám,“ dodal s tím, že přiznaná svéprávnost nezletilému se ale nevztahuje třeba na omezení pití alkoholu, možnost řídit auto nebo na volební právo. Podobně je tomu i v dalších evropských zemích. Naopak v USA není na federální úrovni žádné omezení a v mnoha státech není pro podnikání ani stanovený žádný minimální věk.

Podle údajů českého Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) bylo u nás ve druhém čtvrtletí tohoto roku evidováno 25 fyzických osob s živnostenským oprávněním pod 18 let. Ve skupině 18-20 let jich již bylo celkem 9 679. Podle Daniela Macka ale zájemců o podnikání z řad nezletilých přibývá. „V poslední době jsme řešili třeba případ mladého programátora, který již dostával zakázky v takové míře, že musel být schopen například vydávat faktury.“ 

Mladí chtějí podnikat v IT a sociálních sítích

Studie Eurostatu z roku 2022 mezi mladými ve věku 15 – 30 let ve všech 27 zemích EU ukázala, že téměř každý druhý respondent (46 %) by uvažoval o založení vlastního podniku, ačkoli k tomu ještě nepodnikl žádné kroky. Pouze 9 % již začalo podnikat a dalších 14 % podniká kroky k zahájení podnikání. Jako obor vlastního podnikání by si nejčastěji zvolili odvětví IT, internetu, elektronického obchodu nebo sociálních médií (13 %), dále pak umění, design, kulturu (10 %), obchod, prodej a maloobchod (9 %) a pohostinství, zábavu a cestovní ruch (9 %). Jako největší překážku v podnikání vidí mladí nedostatek kapitálu, 37 % z dotázaných. Čtvrtina pak uvedla jako největší překážku přílišnou byrokracii a administrativu.

Témata:  podnikatelé studenti

Související

Aktuálně se děje

28. září 2024 11:12

27. září 2024 20:33

Tyto léky budou v lékárnách týdny chybět. Nejsou nahraditelné

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) znovu upozorňuje na problémy s dostupností některých léků v lékárnách. V nadcházejících týdnech nebo měsících tak pacienti mohou narazit na nedostatek různých antidepresiv a očních kapek, což může ovlivnit jejich léčbu.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Češi spoří jako o život, ekonomika proto stojí

Český statistický úřad dnes potvrdil údaj k meziročnímu růstu české ekonomiky v letošním druhém čtvrtletí, a to na úrovni 0,6 procenta. Zlepšil však údaj o růstu mezičtvrtletním, a to z dosavadního, předběžného odhadu 0,3 procenta na nynější 0,4 procenta. Koruna vůči euru v reakci mírně oslabila. Část trhu zjevně sázela na možné výraznější zlepšení údajů k ekonomickému růstu, které by snížilo naléhavost další redukce úrokových sazeb v podání České národní banky. Takové zlepšení se však nedostavilo, tudíž právě koruna oslabila.