Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Forbes: Skokanem mezi českými boháči je Michal Strnad. Znáte ho, ale nevíte o tom

Michal Strnad
Michal Strnad
Foto: ČTK/Profimedia

V letošním žebříčku nejbohatších Čechů magazínu Forbes se objevili tři nováčci. V první desítce došlo k několika změnám – výrazným „skokanem roku“ je Michal Strnad, který se se svým zbrojařským impériem CSG posunul z devátého na šesté místo. Největší pokles postihl bývalého premiéra Andreje Babiše.

Na špici žebříčku však stále suverénně zůstává Renáta Kellnerová s rodinou, vdova po Petru Kellnerovi, která řídí impérium PPF. Její majetek narostl na 386 miliard korun, což znamená meziroční nárůst o osm miliard korun.

Druhé místo drží Daniel Křetínský, šéf energetického obra EPH, s majetkem 290 miliard korun. Na třetí příčce se nachází Karel Komárek, vlastník investiční skupiny KKCG, jehož jmění dosahuje 214,6 miliard korun.

Čtvrté místo v žebříčku obhájil majitel energetické a uhelné Sev.en Energy Pavel Tykač, jehož majetek dosahuje 174 miliard korun. Na pátém místě expremiéra Andreje Babiše (ANO) přeskočili realitní magnát Radovan Vítek i zbrojař Michal Strnad. Babiš skončil sedmý. 

Kdo je Michal Strnad?

Michal Strnad, který na začátku roku 2018 převzal vedení po svém otci v rámci průmyslového konglomerátu Czechoslovak Group (CSG), se úspěšně prosadil na mezinárodním trhu. CSG je nejen klíčovým partnerem českého státu v oblasti obrany, ale 80 procent své produkce směřuje na export. Skupina ovládá přibližně 120 firem, rozprostřených po Evropě, včetně Česka, Slovenska, Španělska a balkánských zemí.

V roce 2022 zaznamenala CSG významný růst, když dosáhla tržeb ve výši 25 miliard korun a EBITDA zisku 7,4 miliardy korun. Mezi nejvýznamnější kroky loňského roku patřila akvizice sedmdesátiprocentního podílu v italské skupině Fiocchi, největším výrobci munice v Itálii, což byla pro skupinu její historicky největší akvizice.

Skupina CSG se také aktivně podílí na významných armádních zakázkách pro českou obranu, včetně dodávek obrněných vozidel Titus a nákladních terénních automobilů Tatra Force. Strnadův holding vlastní 65 procent společnosti Tatra Trucks, která je jedním z hlavních výrobců těchto vojenských vozidel.

Témata:  nejbohatší lidé Česko Michal Strnad

Související

Aktuálně se děje

1. října 2024 10:32

28. září 2024 12:12

Kde rostou houby na konci září? Podívejte se na mapu

Září se chýlí ke konci a s ním i hlavní houbařská sezóna. Pokud se ale o víkendu vydáte zejména do některých konkrétních oblastí, stále si můžete domů odnést nůši plnou hub. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy