Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové odhady expertů: Kdy se Česko dostane z krize?

Nové odhady expertů: Kdy se Česko dostane z krize?

Foto: ČNB

Celková důvěra v tuzemské hospodářství se během března mírně zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu) se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšil o 0,2 bodu. Ve srovnání s loňským březnem klesla důvěra podnikatelů, u spotřebitelů však vzrostla, uvedl v pondělí ČSÚ.

Březnové šetření Českého statistického úřadu mezi spotřebiteli ukázalo, že se pro příštích dvanáct měsíců mírně snížily obavy občanů ze zhoršení celkové ekonomické situace. Nižší jsou rovněž jejich obavy z vlastní finanční situace. Strach spotřebitelů ze zvýšení nezaměstnanosti se proti minulému měsíci téměř nezměnil. Stejně tak dopadlo rovněž dotazování v oblasti úmyslu spořit, také beze změny. Respondenti se nadále obávají růstu cen a neuvažují o tom, že by pořizovali větší nákupy.

Ekonomové oslovení Mediafaxem se domnívají, že tuzemská ekonomika bude nadále stagnovat až do letních měsíců. Poté by měl přijít pomalý zvrat, v němž se hospodářství vymaní z recese a celkově zakončí letošní rok mírně nad nulou.

Ve stavebnictví se důvěra v ekonomiku zvýšila, v průmyslu zůstává březnová situace beze změny a v segmentech obchod a ve vybraných odvětvích služeb důvěra klesla.

Český statistický úřad zabezpečuje získávání a zpracování údajů pro statistické účely a poskytuje statistické informace státním orgánům, orgánům územní samosprávy, veřejnosti a do zahraničí. Stanovuje rovněž metodiku statistických zjišťování a jejich zpracování.

Témata:  export

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:22

30. dubna 2024 21:13

Generální ředitel HSBC nečekaně odstoupil

Výkonný ředitel skupiny HSBC Noel Quinn po téměř pěti letech ve funkci nečekaně odchází do důchodu.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy